Translain soveltamisen laajentamista lapsiin koskeva lausuma olisi ollut kaadettavissa eduskunnassa, mikäli yksi kokoomuksen ja viisi keskustan kansanedustajaa olisivat taktikoinnin sijaan ottaneet selkeän kannan asiaan – ja mikäli poissaoloja ei olisi ollut.

Kansan karsastama laki sukupuolen vahvistamisesta eli niin sanottu translaki hyväksyttiin eduskunnassa keskiviikkona. Laki mahdollistaa jatkossa sukupuolimerkinnän vaihtamisen omalla ilmoituksella.

Keskiviikkona eduskunta myös joutui ottamaan kantaa siihen, tulisiko tulevaisuudessa translain soveltamisalaa laajentaa alaikäisiin vai ei, sillä nyt hyväksytty translaki mahdollistaa sukupuolen vaihtamisen vain täysi-ikäisille.

Lopputulos oli se, että eduskunta hyväksyi lausuman, jolla myös lasten ”transuilua” tullaan edistämään. Tällaiseen eduskunnan kannan muodostamiseen vaikutti osan kansanedustajista härski taktikointi saliäänestyksissä.

Äänestyksessä vastakkain kaksi eri kantaa

Äänestyksessä vastakkain olivat sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausumaehdotus ja kansanedustaja Päivi Räsäsen samaa asiaa koskeva ehdotus.

Eduskunnan hyväksymä translaki siis mahdollistaa sukupuolen vaihtamisen vain täysi-ikäisille. Kuitenkin sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön lausumaehdotuksen mukaan eduskunnan kanta olisi se, että eduskunta edellyttää valtioneuvoston jatkossa valmistelevan tarvittavat lakiuudistukset myös ”transsukupuolisten lasten itsemääräämisoikeuteen vahvistamiseksi”.

Kristillisdemokraattien Räsäsen lausumaehdotus oli sisällöltään täysin päinvastainen, sillä hänen lausunnossaan vaadittiin lapsille ja nuorille kasvurauhaa.

Räsäsen ehdotuksessa edellytettiin, ettei alaikäisille anneta mahdollisuutta sukupuolenvaihdokseen, vaan sen sijaan sukupuoli-identiteetin häiriöistä kärsiville lapsille ja nuorille mahdollistetaan monipuolista tukea ja apua sukupuolidysforian hoitoon ja sen syiden selvittämiseen.

Kepun ja kokoomuksen k-ryhmä livahti taktisesti ulos

Äänestyksen lopputuloksena Räsäsen lausumaehdotus hävisi äänin 93-83, eli eduskunta päätyi hyväksymään lausuman, jolla myös lasten transuilua tullaan edistämään. Tällaiseen eduskunnan kannan muodostamiseen vaikutti kuitenkin osan keskustan ja kokoomuksen kansanedustajista härski taktikointi saliäänestyksissä.

Keskustan kansanedustajilla Antti Kaikkosella, Hanna Kososella, Katri Kulmunilla ja Joonas Köntällä sekä kokoomuksen Ville Kaunistolla oli tilaisuus ottaa kantaa sen puolesta, että translakia ei tulla soveltamaan alaikäisiin. Sitä tilaisuutta nämä kansanedustajat eivät käyttäneet, sillä eduskunnan asiakirjojen mukaan he olivat äänestyshetkellä muka poissa.

Tosiasiassa jokainen heistä oli salissa äänestyshetkellä paikalla, sillä he osallistuivat minuuttia aikaisemmin salissa toiseen lausumaehdotusta koskevaan äänestykseen.

Mikäli neljä edellämainittua kepun edustajaa ja yksi kokoomusedustaja olisivat äänestäneet ”ei”, eli he olisivat kannattaneet Räsäsen lausumaehdotusta, äänestystulos olisi ollut täpärä 93-88, vaikkakaan lasten transuilua koskeva lausuma ei olisi silläkään vielä kaatunut.

Viisi kepulaista ja yksi kokoomuslainen poissa

Äänestyksessä tyhjää äänestivät Harry Harkimo (liik) sekä kepulaiset valtiovarainministeri Annika Saarikko ja Mikko Kärnä. Mikäli he olisivat ottaneet kantaa lasten transuilua vastaan, olisi äänestyksen tulos ollut 93-91.

Kaikista translakiin liittyvien lausumaehdotuksien äänestyksistä on poissaoleviksi merkitty keskustan Hannakaisa Heikkinen, Tuomas Kettunen, Jari Leppä, Mika Lintilä ja Mikko Savola sekä kokoomuksen Heikki Vestman. Niinpä translain soveltamisen laajentamista lapsiin koskeva lausuma olisi ollut kaadettavissa, mikäli edellä mainitut kokoomuksen ja keskustan kansanedustajat olisivat ottaneet selkeän kannan asiaan, ja mikäli poissaoloja ei olisi ollut.

Hallituspuolueiden edustajista demarien Hussein al Taee sekä vasemmiston Suldaan Said Ahmed ovat yllättäen myös merkitty poissaoleviksi kaikkien translakiin liittyvien lausumaehdotuksien äänestyksistä.

SUOMEN UUTISET