

LEHTIKUVA/ARKISTO
Rantanen sivalsi kokoomusta eduskunnan translakikeskustelussa: ”Miten te voitte kannattaa tätä lakia?”
Kansanedustaja Mari Rantanen huomautti eilen eduskunnassa, että kokoomus on translain valmistelussa ja vielä valiokuntavaiheessa seisonut lain takana. Puolue esiintyi vasta viime metreillä näennäisen tomerana mediassa lakia kohtaan. Rantasen mukaan kokoomus on tehnyt äänestäjille poliittisen silmänkääntötempun vaatimalla teennäisen kriittisesti, että lain perusteella sukupuolta pitäisi saada vaihtaa korkeintaan kerran vuodessa.
Eduskunnan eilisessä translakikeskustelussa perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen sivalsi kokoomusta löperöstä ja välinpitämättömästä toiminnasta translain käsittelyssä.
Kokoomus alusta asti täysillä mukana
Rantanen sanoi sinänsä ymmärtävänsä, että translain kaltainen hullu esitys tulee vihervasemmistolaiselta hallitukselta, mutta kokoomuksen toiminta kummastuttaa.
– Silloin kun täällä käytiin lähetekeskustelu, kokoomuksella ei ollut mitään huomauttamista tähän koko lainsäädäntöön. Ja mitä kokoomus teki lakivaliokunnassa? Eivät mitään. He osallistuivat täydellä sydämellä lakivaliokunnan lausuntoon – ja siinä kohtaa he myöskin kannattivat sitä, että tämä pitäisi ulottaa alaikäisiin, Rantanen sanoi.
Hän huomautti myös, että kokoomus sai estettyä translain käsittelyn useissa valiokunnissa.
– Tässä salissa yritettiin lähettää tätä juuri näiden ongelmien vuoksi useampaan valiokuntaan, mitä KD esitti ja PS kannatti, tätä yritettiin lähettää puolustusvaliokuntaan, sivistysvaliokuntaan ja hallintovaliokuntaan, mutta kokoomuksen edustajat äänestivät tätä vastaan.
Rikotaanko yhteiskunnan peruspilarit?
Rantasen mukaan kokoomus on tehnyt äänestäjille poliittisen silmänkääntötempun vaatimalla teennäisen kriittisesti, että lain perusteella sukupuolta pitäisi saada vaihtaa ”korkeintaan kerran vuodessa”.
– Ja nyt aivan viime metreillä tullaan sitten ulos mediaan, että herranen aika, mehän vastustamme tässä sitä, että tämä pitäisi saada vaihtaa vain vuoden välein sen kuukauden sijaan. Tällä silmänkääntötempullako kokoomus meinasi, että asia on hoidettu?
Rantanen sanoi olevansa äärimmäisen pettynyt kokoomuksen toimintaan.
– On kuitenkin niin, että tässä pyritään nyt katsomaan sitä, rikommeko me tämän yhteiskunnan kaikki peruspilarit, kaikki biologiset faktat, perheen, avioliiton, äitiyden ja isyyden. Miten te voitte kannattaa tätä lakia? Rantanen sivalsi kokoomuslaisille, jotka istuivat salissa hiljaa kuunnellen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- silmänkääntötemppu sukupuolen vaihtaminen ilmoituksella valiokunnat yhteiskunta vihervasemmisto Translaki alaikäiset Mari Rantanen hallitus Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Leena Meri pitää hallituksen esitystä ideologisena ja haitallisena hankkeena: Translailla sotketaan sukupuoletkin ideologian nimissä

Vihervasemmisto mäkätti somessa lakivaliokunnalle, joka kuuli translain valmistelussa aktivistien inhokkijärjestöä – Leena Meri: ”Valiokuntaa ei voi painostaa ulkopuolelta”

Työssäkäyvä keskiluokka ahdingossa kohoavien elinkustannusten vuoksi – Purra vaatii päättäjiä kohdistamaan huomion perusasioihin: ”Kaikki tarmo siihen, että tavalliset suomalaiset selviävät”

Hallitus puskee translakia läpi – perussuomalaisille ei kuitenkaan käy, että sukupuolta voisi jatkossa vaihdella omalla ilmoituksella – Meri: ”Tässä vaarannetaan naisten ja tyttöjen oikeuksia”

Perussuomalaiset: Hallituksen esitys translaiksi hylättävä – mahdollistaa mittavat väärinkäytökset

Peltokangas translaista: Sairasta ideologiahumppaa – ”Sukupuolen vaihtaminen omalla ilmoituksella ja ilman lääkärin lausuntoa ei ole mikään ihmisoikeus”

Perussuomalaiset translaista: Sukupuoli ei ole ilmoitusasia eikä mikään ihmisoikeussopimus vaadi sellaista oikeutta – hallituksen esitys sotii biologiaa vastaan

Elomaalta naseva vertaus translain haittavaikutuksista naisten kilpaurheiluun: ”Jos minua Ms. Olympia ‑kilpailussa vastassa olisi ollut Arnold Schwarzenegger, en olisi pärjännyt”

Mäenpää translaista: ”Täysin järjenvastainen esitys”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.