Perussuomalaiset hiillosti hallitusta – ja myös kokoomusta – tänään translaista eduskunnan kyselytunnilla. Myös kokoomus tukee hallituksen esitystä, jonka mukaan sukupuolta voisi jatkossa vaihtaa omalla ilmoituksella. Juridista sukupuolta voisi muuttaa vuoden välein.

– Vihervasemmistolaiset hallituspuolueet kokoomuksen tuella katsovat, että kenen tahansa – ei vain transihmisten – pitää voida vaihtaa sukupuolta omalla ilmoituksellaan kerran vuodessa ilman mitään lääketieteellistä selvitystä, perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri hämmästeli.

– Sukupuolten lisäksi sotkette isä ja äiti -käsitteet. Isä voisi vaihtua ilmoituksella äidiksi ja äiti isäksi, jos henkilö vaihtaa sukupuoltaan. Toisaalta äiti voi olla myös mies, ja mies voi synnyttää. Kaikki tämä aiheuttaa hämmennystä lapsissa ja monissa ihmisissä. Ihmiset kokevat tämän biologian vastaisuutena, Meri totesi.

Mitä kouluissa tullaan opettamaan biologiasta?

Meri kysyi opetusministeri Li Anderssonilta (vas.) pitääkö hänen mielestään jatkossa opettaa koulujen biologian tunneilla, että sukupuoli on asia, joka on jokaisen ihmisen itsensä määriteltävissä ja päätettävissä, biologisesta totuudesta välittämättä.

Ministeri Andersson ei suostunut kertomaan näkemystään asiasta vaan totesi, että poliitikot eivät päätä siitä, mitä oppikirjoissa lukee. Hän vetosi opetussuunnitelmaan, joka tunnustaa sukupuolen moninaisuuden, ja paikalliset opetussuunnitelmat tehdään paikallisesti.

Mikään sopimus ei vaadi tällaista lakia

Meri huomautti, että toisin kuin usein annetaan ymmärtää, mikään ihmisoikeussopimus ei vaadi Suomea toteuttamaan hallituksen esitystä sukupuolen itsemäärittelystä.

Meri nosti esille myös lain riskit, mikäli biologinen mies voi esiintyä naisena.

– Jatkossa sukupuolensa naiseksi ilmoittanut henkilö on lähtökohtaisesti päästettävä naisten vessoihin, pukuhuoneisiin ja pesutiloihin. Vankilassa hänet olisi sijoitettava naisten osastolle. Vastaava laki on ulkomailla johtanut häiriö- ja uhkatilanteisiin, kun biologinen mies on ollut naisten tiloissa.

Tunteen perusteella ei lakeja muuteta

– Maailma muuttuu monella tapaa, mutta yksi haastava asia on se, että jokainen ihminen omassa kehossaan kokee tunnetta, että tuntuu mukavalta tai ei tunnu. Kyllä me joudumme tunnustamaan, että kaikille tämä tunne ei ole niin automaattisesti yhteiskunnan puolelta määritellyllä tavalla maistuva, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) muotoili vastauksessaan.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio huomautti, ettei lakeja tule säätää tuntemusten perusteella.

– Perussuomalaiset ei kiistä sitä, etteikö ihmisillä olisi aina ollut näitä kokemuksia ja sukupuoliristiriitoja. On vain toinen kysymys, ollaanko eduskunnassa lainsäätäjänä todella säätämässä lakeja vähemmistökokemusten ja -tuntemusten pohjalta. Vai pitäisikö kuitenkin Suomessa vallita laki ja järjestys? Kai biologisilla faktoilla on merkitystä? Tavio totesi.

Suomen Uutiset