Nashvillen kristillisessä koulussa tapahtui joukkosurma, jossa transmies tappoi kuusi ihmistä. Nyt konservatiivipoliitikot yrittävät saada FBI:n tutkimaan, missä määrin ampujan transideologia ja mahdollinen hormonilääkitys vaikuttivat tekoon. Yhdysvaltain media puolestaan miettii, mitä pronomineja joukkosurmaajasta on sopivaa käyttää. Helsingin Sanomien jutussa joukkosurmaaja on ”28-vuotias aseistautunut ihminen”.

Nashvillen kaupungissa Tennesseessä tapahtui maanantaina joukkosurma. Transmieheksi itsensä kokeva Audrey Hale tunkeutui koulun tiloihin useilla tuliaseilla aseistautuneena ja ampui kuoliaaksi kuusi ihmistä. Kolme uhreista olivat yhdeksänvuotiaita koululaisia ja toiset kolme kuusikymppisiä henkilökunnan jäseniä. Neljä kuolonuhria olivat naispuolisia ja kaksi miespuolisia.

Apuun tulleet poliisit vastasivat transmiehen tulitukseen ampuen hänet kuoliaaksi. Poliisin luoteihin kuollut 28-vuotias transmies oli kyseisen koulun entinen oppilas. Koulua käydessään hän oli nuori tyttö.

Tennesseen osavaltio hyväksyi maaliskuun alussa lain, joka kieltää hormoni- ja leikkaushoitojen antamisen transsukupuolisiksi itsensä tunteville, alaikäisille nuorille. Samalla hyväksyttiin toinen laki, joka rajoittaa drag-esitysten pitämistä julkisissa tiloissa, koska niitä pidetään haitallisina lapsille.

Ampuja jätti jälkeensä manifestin

Kouluampujan kerrotaan jättäneen jälkeensä manifestin, jossa hän selittää tekonsa syitä ja ajatusmaailmaansa. Poliisi ei kuitenkaan halua julkaista manifestia vedoten kesken olevaan tutkintaan. Ampuja oli suunnitellut iskunsa yksityiskohtaisesti, mutta ainakaan koululaisuhrit eivät välttämättä olleet etukäteen valittuja. Poliisin mukaan joukkosurman motiivi ei ole vielä selvinnyt.

Sukupuolivähemmistöjen etujärjestöt vastustavat ampujan kirjoittaman manifestin julkaisemista. Heidän mielestään ongelmien juurisyy on aseiden liian helppo saatavuus, joten keskustelun pitäisi keskittyä siihen eikä ampujan sukupuoli-identiteettiin. Samaan aikaan yhä useammat LGBTQ+ -aktivistit ostavat aseita ja perustavat omia ampumaseurojaan.

Terroriteko tai viharikos?

Republikaanien kongressiedustajat Marjorie Taylor Greene ja Mary Miller ovat lähettäneet avoimen kirjeen FBI:lle vaatien, että tekoa on tutkittava terroristisena rikoksena. He viittaavat kouluampujan transsukupuolisuuteen ”poliittisena ideologiana”. Joukkosurmaa on myös vaadittu tutkittavaksi viharikoksena kristittyjä kohtaan.

Kongressiedustajat vaativat FBI:ta tutkimaan ampujan mahdollisesti käyttämän hormonilääkityksen – kuten testosteronin – vaikutusta tekijän mielentilaan. He vaativat myös tutkimaan järjestöjä, jotka ”yllyttävät yksilöitä poliittiseen ideologiaan pohjautuvaan väkivaltaan”.

Marjorie Taylor Greene kertoo, että Twitter poisti hänen virallisen tilinsä käytöstä viikoksi sen jälkeen, kun Green oli varoittanut suunnitteilla olevasta ”Trans Day of Vengeance” (”trans-koston päivä”) -kampanjasta. Green pitää tapahtuman taustalla olevaa Trans Radical Activist Network (TRAN) -järjestöä yhtenä Antifan alahaarana.

Useita sukupuolivähemmistöjen tekemiä joukkosurmia

Vuodesta 2018 lähtien Yhdysvalloissa on tapahtunut ainakin kolme muutakin joukkosurmaa, joissa tekijä on identifioinut transsukupuoliseksi tai muunsukupuoliseksi. Tämä on tietenkin vain pieni osa Yhdysvaltain joukkoammuskeluista.

Nashvillen joukkosurmasta huolimatta TRAN-verkosto aikoo järjestää ensi viikolla Washingtonissa Yhdysvaltain korkeimman oikeuden rakennuksen edessä ”Trans Day of Vengeance” -mielenosoituksen.

Media väärinsukupuolitti ampujan

Kaiken kohun keskellä Yhdysvaltain medialla on ollut suuria vaikeuksia päättää, millä pronomineilla joukkosurmaajasta pitäisi raportoida. New York Times -lehti joutui pyytämään anteeksi, että oli kirjoittanut tähän tapaukseen liittyen artikkelin, jossa kerrottiin naisten tekemien joukkoampumisten olevan harvinaisia. Myös CBS News -uutiskanava ilmoittaa, että heillä on ollut vaikeuksia ampujan sukupuoli-identiteetin selvittämisessä.

Myös Suomessa monet Nashvillen kouluampumisesta uutisoineet mediat sortuivat väärinsukupuolittamiseen. MTV Uutisten mukaan ampuja oli ”teini-ikäiseltä vaikuttanut tyttö”. Ilta-Sanomille hän on yhä ”nuori nainen”.

Myös Iltalehti väärinsukupuolitti ampujan aluksi, mutta korjasi myöhemmin. Helsingin Sanomien toimittaja käyttää joukkosurmaajasta ilmaisua ”28-vuotias aseistautunut ihminen” ja toteaa myöhemmin jutussa, että tappaja ”identifioitui transsukupuoliseksi”.

SUOMEN UUTISET