Eduskunta äänesti keskiviikkona translaista. Perussuomalaisten kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen pitävät tulosta valitettavana ja katsovat siitä seuraavan vielä paljon ongelmia.

Kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen kertovat, että perussuomalaisille sukupuoli ei ole ilmoitusasia, vaan ihmisen biologinen ominaisuus. Sukupuolia on kaksi, ja se on biologinen, pysyvä tosiasia. Sen sijaan sukupuoli-identiteettejä voi olla lukematon määrä ja ihmisen sukupuoli-identiteetti voi muuttua.

– Vihervasemmistolaisessa ideologiassa sekoitetaan tahallisesti sukupuolen ja sukupuoli-identiteetin käsitteet, ja nyt säädettiin kelvoton laki, jolla ihminen voi valita juridisen sukupuolensa sukupuoli-identiteettinsä mukaisesti ja biologisten tosiasioiden vastaisesti, Juvonen, Juuso ja Reijonen kuvailevat tilannetta.

Muualla ollaan jo herätty ongelmiin

Perussuomalaiset esittivät lain hylkäämistä. Valiokuntakuulemisissa nousi esiin lukuisia ongelmia, joita hallitus ei halunnut pohtia, ja vielä juuri ennen äänestystä uutisoitiin jälleen yhdestä tapauksesta, jossa Isossa-Britanniassa seksuaalirikollinen oli vaihtanut sukupuolimerkintänsä päästäkseen naisvankilaan.

Tämän kaltaisten tapausten seurauksena muualla ollaan jo herätty ongelmiin ja ottamassa takapakkia, jotta biologisia miehiä ei laitettaisi naisvankiloihin.

– Tästä huolimatta laki hyväksyttiin SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton, RKP:n, kokoomuksen enemmistön ja keskustan vähemmistön äänin 113–69. Nähtäväksi jää, miten lain läpi juntanneet edustajat kantavat asiasta vastuun, kun esitetyt ongelmat toteutuvat käytännössä, perussuomalaiset ihmettelevät.

Koko naisurheilun tulevaisuus on uhattuna

Myöskään perussuomalaisten esittämät lausumat eivät kelvanneet translain kannattajille. Räikeimpiin kuuluvat translain väärinkäytösmahdollisuudet liittyvät siihen, että sukupuolimerkintänsä vaihtaneet, mutta hormonihoitoja käymättömät transnaiset osallistuvat urheilussa naisten sarjoihin. Näin on jo muualla maailmassa tapahtunut useissa lajeissa.

Koko naisurheilun tulevaisuus on uhattuna, jos näin tapahtuu laajamittaisesti, ja erityisesti kamppailulajeissa naisurheilijat ovat konkreettisesti vaarassa.

– Esitimme myös, että hallitus tekisi translaista asianmukaisen sukupuolivaikutusten arvioinnin koskien lain vaikutuksia naisiin, jotka eivät ole vaihtaneet sukupuoltaan, ja ryhtyisi arvioinnin pohjalta tarvittaviin toimenpiteisiin naisten oikeuksien ja turvallisuuden varmistamiseksi. Tämäkään ei translain kannattajille käynyt, Juvonen, Juuso ja Reijonen moittivat.

Suomen Uutiset