

Lehtikuva
Mäenpää translaista: ”Järjen valo on kadonnut tästä salista”
Eduskunta äänesti keskiviikkona 1.2.2023 laista sukupuolen vahvistamiseksi, niin sanotusta translaista, ja hyväksyi lain äänin 113 puolesta ja 69 vastaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää vastusti esitystä ahkerasti loppuun asti.
Äänestyksestä oli poissa 17 kansanedustajaa. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän kaikki 39 edustajaa äänestivät lakia vastaan. Laissa muun muassa erotettiin sukupuolen oikeudellinen vahvistaminen lääketieteellisestä tutkimuksesta ja hoidoista.
Äänestystä edeltävänä päivänä tiistaina 31.1.2023 toisessa käsittelyssä edustajilla yli puoluerajojen oli historiallisesta translaista paljon sanottavaa, sillä puhetta riitti täysistuntosalissa useiden tuntien ajaksi.
– Ihan ensimmäisenä meidän tulisi pitää täällä hiljainen hetki, nimittäin järjen valo on kadonnut tästä salista, viisi puheenvuoroa asiasta pitänyt kansanedustaja Juha Mäenpää pamautti alkuun.
– Ne sukupuolivähemmistöihin kuuluvat henkilöt, jotka minä tunnen, ovat järkyttyneitä tästä hallituksen esittämästä uudesta laista. Eivät he pidä tätä järkevänä, huomautti hän.
Kuin benjihyppy huonosti sidotulla köydellä
Toisessa puheenvuorossaan Mäenpää luki kirjoituksen, jonka oli kirjoittanut hänelle salissa luettavaksi kansanedustajan tuntema sukupuoltaan vaihtanut henkilö.
– Joskus kun olemme salissa tästä aikaisemmin keskustelleet, olen kertonut, että tunnen henkilökohtaisesti kaksi henkilöä, jotka ovat vaihtaneet sukupuoltaan. Nyt tämän lakiesityksen yhteydessä olen ollut toiseen heistä yhteydessä, ja hän on myös kirjoittanut minulle asiasta, alusti Mäenpää.
Kirjoituksen mukaan ehdotus uudeksi translaiksi sivuuttaa asioita, joita sen pitäisi ehdottomasti ottaa huomioon. Siksi se jää aivan pinnalliseksi ja huonoksi ja jopa askeleeksi taaksepäin, varsinkin kun katsotaan sen vaikutusta kokonaisuutena.
– ”Nykyinen voimassa oleva laki vaatii huomattavasti pidempiaikaisen sitoutumisen muutosprosessiin, ja se uudessa lakiehdotuksessa koetaan suurena ongelmana. Sitä ei pitäisi kuitenkaan nähdä ongelmana vaan varmistajana, jotta henkilö saa riittävät eväät ja valmiudet olla ja elää monella tapaa täysin uudenlaisessa ympäristössä”, luki Mäenpää puheesta.
– ”Uusi lakiehdotus tarjoaakin nopeaa huvia ilman mietintää jatkosta, kuin benjihyppy huonosti kiinnitetyllä köydellä”, kansanedustajan lukema kirjoitus kuvasi.
Turmiollinen tie jatkovalmisteluja varten
Myöhemmässä puheenvuorossaan Mäenpää huomautti, etteivät kemialliset, fysikaaliset tai biologiset tosiasiat ole itsemääräämiskysymyksiä, valintoja tai mielipideasioita, ja ettei niitä pidä sellaisina kohdella. Mäenpää kiinnitti myös huomiota siihen, että lakia koskevissa lausunnoissa ja eduskuntakeskustelussa on vaadittu, että oikeus juridisen sukupuolen korjaukseen pitäisi ulottaa myös alle 18‑vuotiaisiin. Muun muassa kansalaisjärjestö Seta on pitänyt asiasta ääntä.
– Hallituksen esityksessä kuitenkin ehdotetaan, että sukupuolen vahvistaminen olisi mahdollista vasta 18 vuotta täyttäneille henkilöille. Onneksi tässä pidettiin edes hetkellisesti järki päässä. Valitettavasti turmiollinen tie jatkovalmisteluja varten alaikäisten osalta pedattiin sittemmin valiokuntakäsittelyssä, Mäenpää harmitteli.
Translakiin liittyvässä sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön ensimmäisessä lausumaehdotuksessa sanotaan seuraavasti: ”Eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto arvioi ja valmistelee tarvittavat säädösmuutokset transsukupuolisten lasten ja nuorten itsemääräämisoikeuden edistämiseksi sukupuolen vahvistamisessa.”
– Tämän olisi valiokunta kyllä saanut jättää lausumatta, Mäenpää päivitteli.
Nuorisopsykiatrian professori kriittisenä
Mäenpää viittasi Tampereen yliopiston nuorisopsykiatrian professori Riittakerttu Kaltialan sanoihin Helsingin Sanomissa. Professorin mukaan aikuisten ei pitäisi ryhtyä vahvistamaan eikä hillitsemään identiteettikokeiluja, jotka kuuluvat kasvuun. Hän sanoo ”ei” alaikäisten juridisen sukupuolen korjaukselle.
– Professori Kaltialan mukaan on vanhastaan tunnettua, että jotkut lapset identifioituvat jossakin vaiheessa vahvastikin toiseen sukupuoleen. Neljä viidestä vastakkaiseen sukupuoleen identifioituneesta lapsesta kokee kuitenkin murrosiässä taas toisin. Siksi on hänen mukaansa viisasta seurata tilannetta, antaa lapselle kasvurauha ja hoitaa perheen ahdistusta sekä mahdollisia liitännäisongelmia, Mäenpää selitti ja suositteli jokaista kansanedustajaa lukemaan HS:n artikkelin.
Loppuun hän ihmetteli, miten keskusta puolueena alun perinkään oli hyväksynyt translain uudistuksen osaksi Antti Rinteen ja sitä myötä Sanna Marinin hallitusohjelmaa. Lopulta itse eduskuntakäsittelyssä keskustan kansanedustajista 13 äänesti lakia vastaan ja 12 puolesta. Kokoomuksesta lakia vastaan äänesti 10 ja puolesta 26 kansanedustajaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- identiteettikokeilut lasten sukupuolen korjaus Riittakerttu Kaltiala sukupuolen itsemäärittely sukupuolen vaihtaminen ilmoituksella sukupuoli-identiteetti Biologia Sanna Marinin hallitus seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt Antti Rinteen hallitus sukupuolenkorjaus Transsukupuolisuus Seta Translaki Juha Mäenpää Itsemääräämisoikeus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Antikainen tyrmistyi translain läpimenosta: ”Seuraavaksi vihervasemmisto aikoo ulottaa lain koskemaan myös lapsia ja nuoria”

Perussuomalainen Nuoriso: Translaki ampui yli

Koponen tyrmää translain: Tämä ei ole kenenkään etu – eikä paranna myöskään transihmisten asemaa

Vihervasemmisto teki sukupuolesta ilmoitusasian – kokoomuksen tuella

Reijonen: Translakia ei pidä ulottaa alaikäisiin – ”Lasten on saatava olla lapsia”

Britanniassa sukupuolenvaihtohoitoja ja hormoneja lapsille tarjonnut klinikka suljettiin – lakimiestiimi nostamassa ryhmäkannetta klinikkaa vastaan

Reijonen pohtii translain vaikutuksia sukupuolikiintiöihin: Vieläkö luottamuspaikat jaetaan sukupuolikiintiöiden mukaan?
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.