Eduskunnassa äänestetään tänään niin sanotusta translaista. Hallituksen esitys erottaa sukupuolen oikeudellisen vahvistamisen lääketieteellisistä tutkimuksista ja hoidoista. Jopa vuosittain mahdollistettu hakemus sukupuolen vahvistamisesta perustuisi ainoastaan henkilön omaan selvitykseen hänen sukupuolen kokemuksestaan ilman minkäänlaista lääketieteellistä selvitystä.

Perussuomalaisten kansanedustajan Ari Koposen mukaan väärinkäytösten riski on ilmeinen.

– Itseilmoitusmenettely avaa mahdollisuuden muuttaa juridista sukupuolta kaikille täysi-ikäisille suomalaisille, jolloin laki ei koske enää vain pientä vähemmistöryhmää.

– Vastaava laki on ulkomailla johtanut häiriö- ja uhkatilanteisiin, kun biologinen mies on ollut esimerkiksi naisten puku- ja pesutiloissa. Tämäkö on se turvallinen tila, joka on tarkoitettu tarjoamaan paikallaolijoille ja osallistujille tunteen fyysisestä ja henkisestä turvallisuudesta mistä nykyään paljon puhutaan? kyseenalaistaa Koponen.

Vaikutuksia ei ole arvioitu

Hallitus on kertonut tekevänsä päätökset ja lakimuutokset aina tutkittuun tietoon nojaten, mutta se ei Koposen mielestä toteudu tälläkään kerralla. Sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilla todetaan, että lainsäädännön vaikutukset sukupuolten kannalta tulisi arvioida etukäteen aina, kun toiminnalla on vaikutuksia eri ihmisryhmiin.

– Vaikutuksia naisiin ja tyttöihin tai miehiin ja poikiin ei ole kuitenkaan arvioitu lainkaan, vaikka hallituksen kirjaukset ja oma tasa-arvo-ohjelma sitä vaatii. Tämäkään ei siis toteudu tulevassa lakiesityksessä, vahvistaa Koponen.

Isä voisi jatkossa vaihtua ilmoituksella äidiksi ja äiti isäksi, jos henkilö vaihtaa sukupuoltaan. Toisaalta äiti voi olla myös mies, ja mies voi synnyttää ja kaikki tämä joka vuosi.

– Me aikuisetkaan emme ymmärrä tätä, niin miten voimme olettaa lasten pystyvän siihen, ihmettelee Koponen.

”Päättäjien tulisi herätä”

Koponen aikoo perussuomalaisten linjan mukaisesti äänestää eduskunnassa translakia vastaan.

– Johtava nuorisopsykiatrian professori kertoi haastattelussa miten lasten ja nuorten sukupuoli-identiteetin ongelmat olivat ennen vielä harvinaisia, mutta vuoden 2015 jälkeen potilaiden määrä on kymmenkertaistunut ja potilasjoukko muuttunut. Aikaisemmin toiseen sukupuoleen identifioituivat useimmin pienet pojat, mutta nyt lähes kaikki hänen potilaansa ovat teini-iässä sukupuoliristiriitaan havahtuneita biologisia tyttöjä joilla kolmella neljästä on myös vakavia mielenterveyden ongelmia, Koponen kertoo.

– Päättäjien tulisi herätä. Suomalaisista 78 prosenttia ei sallisi sukupuolen vahvistamista alaikäisille. Tästä huolimatta hallituspuolueet ja kokoomus leipoivat valiokunnan mietintöön lausuman, jossa halutaan laajentaa sukupuolen vahvistaminen myös lapsille ja nuorille. Tämä ei ole kenenkään etu, eikä paranna myöskään transihmisten asemaa. Olen aina lasten puolella, niin myös nyt.

SUOMEN UUTISET