Kansanedustaja Minna Reijonen vaatii heti translain hyväksymisen jälkeen ministeriltä selvitystä siitä, vaikuttaako laki jatkossa esimerkiksi rintasyövän ja kohdunkaulan syövän seulontoihin ja tutkimustuloksiin.

Eduskunta hyväksyi 1.2.2023 translain, jossa on perussuomalaisten kansanedustajan Minna Reijosen mielestä paljon ongelmallisia kohtia. Sukupuolen voi jatkossa vaihtaa vuoden välein käytännössä ilmoitusluontoisesti. Myös sosiaaliturvatunnus vaihtuu.

Suomessa on järjestetty säännöllisesti seulontoja muun muassa rintasyövän ja kohdunkaulan syövän osalta. Reijonen pitää tärkeänä, että seulonnat jatkuvat myös tulevaisuudessa.

Osa syöpätutkimuksista sidoksissa sukupuoleen

– Suomessa on myös tehty monipuolisesti erilaisia tutkimuksia, joista on saatu arvokasta tietoa. Osa näistä tuloksista on sidoksissa tutkitun sukupuoleen ja siten vertailukelpoisia, muistuttaa sosiaali- ja terveysvaliokunnassa toimiva Reijonen.

Reijonen jätti ministerin vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa vaatii vastausta epäselväksi jääneeseen asiaan: kuinka translaki vaikuttaa jatkossa tutkimustulosten vertailukelpoisuuteen ja seulontojen järjestämiseen?

Suomen Uutiset