

LEHTIKUVA
Tavio: Suomi tarvitsee kansallisen syöpästrategian
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio katsoo, että seuraavan hallituksen olisi hyvä käynnistää kansallisen syöpästrategian laadinta.
– Suomalaiset elävät yhä vanhemmiksi, ja lähivuosikymmeninä ikääntyneen väestön määrä kasvaa merkittävästi nykyisestä. Samalla myös valitettavasti nousee syöpään sairastumisten määrä. Suomesta kuitenkin puuttuu tällä hetkellä kansallinen syöpästrategia, jolla ongelmaan voitaisiin varautua, vaikka useimmissa muissa Euroopan maissa sellainen on käytössä. Tilanne on korjattava seuraavassa hallitusohjelmassa, Ville Tavio linjaa.
Strategia välttämätön kaikkien kannalta
Kansallinen syöpästrategia on välttämätön hyvän hoidon takaamiseksi ja myös hyvinvointialueiden talouden kannalta. Tällä hetkellä syöpäpotilaiden hoitoonpääsy on liian pitkälti kiinni potilaan asuinpaikasta.
– Perussuomalaiset ovat kerta toisensa jälkeen korostaneet, että hyvinvointialueille tarvitaan riittävä rahoitus alueellisen yhdenvertaisuuden toteutumiseksi. Tämä koskee erityisesti syöpäpotilaita: jokainen suomalainen ansaitsee oikea-aikaisen ja yksilöllisesti sopivan hoidon.
– Kansallinen syöpästrategia edistäisi sitä, että potilas saa tarvitsemansa hoidon asuinpaikastaan tai varallisuudestaan riippumatta ja hoidon priorisointi tapahtuisi yhtäläisin kriteerein. Mitä aikaisemmin potilas pääsee tutkimuksiin ja hoitoon, sitä parempi hänen ennusteensa on. Kyse on sekä potilaan omasta elämänlaadusta että myös yhteiskunnan resurssien säästämisestä, kun pyritään varmistamaan, että kalleimpia hoitomuotoja tarvitaan vähemmän, Tavio muistuttaa.
Lääketieteellisen tutkimuksen rahoitus varmistettava
Tavio kiinnittäisi huomiota myös tutkimusresursseihin ja -lainsäädäntöön. Tutkimustiedon lisääntyessä kehitetään uusia hoitomuotoja, ja perussuomalaiset haluavat, että Suomi on lääketieteellisessä tutkimuksessa huipputasoa ja suomalaiset pääsevät osallisiksi tutkimuksen hedelmistä. Kuluneella hallituskaudella on ollut jatkuvaa vääntöä muun muassa siitä, kuinka potilastietoja voidaan hyödyntää tutkimuksessa.
– Perussuomalainen linja on, että kotimaiseen lääketieteelliseen tutkimukseen on varmistettava riittävä rahoitus ja samaan aikaan lainsäätäjän on huolehdittava siitä, ettei EU-lainsäädännön päälle säädetä ylikireää kansallista tietosuojalainsäädäntöä, joka käytännössä estää tutkimuksen tekemällä siitä mahdollisimman hankalaa ja kallista.
– Potilaalla on oltava oman valintansa perusteella mahdollisuus osallistua osana hoitopolkuaan uusia hoitomuotoja koskeviin tutkimuksiin, jotka voivat kohentaa hänen elämänlaatuaan tai toipumisennustettaan, Tavio painottaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tietosuojalainsäädäntö tutkimusresurssit syöpästrategia syöpätutkimukset hyvinvointialueet EU-lainsäädäntö lainsäädäntö Syöpä Ville Tavio Yhdenvertaisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Juvoselta lakialoite: Suolistosyöpien seulonnat lakiin – syöpää ei saa unohtaa koronan keskellä

Juvosen vaatimus kystisen fibroosin lääkekorvattavuudesta toteutui – uuden sukupolven lääkkeitä saatava pian käyttöön

Lakialoite suolistosyöpäseulonnoista etenee – Juvonen: ”Kun uskoo asiaansa, sitkeys palkitaan ja oppositiostakin voi vaikuttaa”

Purra muistutti hyvinvointialueiden miljardiongelmasta: Hallitus kehuu itseään, vaikka palvelut heikkenevät

Viivästyneiden syöpädiagnoosien juurisyyt selvitettävä – Juvonen kaipaa Potilasvakuutuskeskukselta valtakunnallista tutkimustietoa asiasta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää