Eduskunta keskusteli tänään vanhuspalveluita ja sosiaali- ja terveydenhuollon ongelmia käsittelevästä opposition välikysymyksestä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra otti puheenvuorossaan esille soteuudistuksen toteutumisen taloudelliset ongelmat.

– Kun sotelainsäädäntöä eduskunnassa käsiteltiin, perussuomalaiset moneen kertaan toivat esille, että rahoitus on pielessä. Rahaa ei ole varattu uudistukseen riittävästi. Samaa keskustelua käytiin aluevaalien alla. Rahaa ei ollut. Eikä sitä ole vieläkään, Riikka Purra sanoi.

– Hallituksen suuri, historiallinen soteuudistus, henkilöstömitoitus, kiristetty hoitotakuu – näillä te itseänne kehutte. Kaikki ajavat seinään.

Rahaa puuttuu 1,5 miljardia euroa

Purra toi esille, että kaikilla tammikuussa aloittaville hyvinvointialueilla on selvä rahoitusvaje, joka vaihtelee 15 miljoonasta 120 miljoonaan aluetta kohden.

– Rahaa puuttuu siis yhteensä 1,5 miljardia euroa! Suurempiakin arvioita on esitetty. Rahaa tarvitaan tämän verran vain ensi vuodelle palkkaharmonisointiin, tietojärjestelmiin ja niin edelleen, Purra varoitti.

Päivystysten alasajo alkaa

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS joutuu sopeuttamaan toimintaansa lähemmäs sata miljoonaa.

– Se tulee tarkoittamaan esimerkiksi pienempien sairaaloiden synnytysosastojen ja päivystysten alasajoa.

– Milloin te tuotte nämä puuttuvat rahoitukset, mistä te ne otatte ja miten aiotte huolehtia sitä, että palveluiden laatu ei heikkene?

Palveluiden piti parantua

Purra muistutti, että hallituspuolueet lupasivat ennen aluevaaleja moneen otteeseen, että palvelut paranevat hyvinvointialueuudistuksessa.

– Sote on mitä pahimmassa kriisissä eivätkä tammikuussa virallisesti käynnistyvät hyvinvointialueet tuo ainakaan parannusta tilanteeseen.

SUOMEN UUTISET