Juridisen sukupuolen itsemäärittelyä on julkisuudessa markkinoitu ihmisoikeutena. Perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas huomautti kuitenkin eduskunnan translakikeskustelussa eilen, että mikään Suomen ratifioima YK:n alainen ihmisoikeussopimus ei sitovasti vaadi Suomea toteuttamaan juridisen sukupuolen itsemäärittelyä.

Mauri Peltokangas totesi salipuheenvuoronsa aluksi eilen, että translain tiimoiltan käydään tällä hetkellä arvokeskustelua, josta maalaisjärki alkaa olemaan jo todella kaukana.

Peltokankaan sanoissa on perää, sillä hänen puheenvuoroansa ennen salissa oli kuultu toinen toistaan kummallisempia vihervasemmiston puheita, joissa translakia pyrittiin perustelemaan ihmisoikeuskysymyksenä tunteisiin vetoavalla tavalla. Vihreiden Iiris Suomela jopa rinnasti sukupuolen vaihtamisen nimen vaihtamiseen tai avioeroon – ikään kuin sukupuoli olisi mielipidekysymys tai sukupuolen voisi saada hakemuksella.

– Tosiasiassa translaki on sukupuolilaki, joka voimaan astuessaan mahdollistaa paperilla kenelle tahansa juridisen sukupuolen vaihdon, ei pelkästään transsukupuolisille, Peltokangas huomautti.

Hallitus identiteettipolitikoi loppusuoralla

Peltokangas sivalsi hallitusta siitä, että se kautensa loppusuoralla käytti runsaasti tarmoa ja energiaa translain kaltaiseen toissijaiseen identiteettipoliittiseen hankkeeseen.

– Pohjanmaalla kiertäessäni ja ihmisten kanssa juteltuani keskusteluissa nousee esiin, että meillä on yhteiskunnassa todellisia ongelmia. Ihmiset kärvistelevät toimeentulonsa kanssa, mutta hallituksen mielestä eduskunnassa ei ole tänään tärkeämpää keskusteltavaa kuin se, voiko isä olla äiti, äiti isä, voiko setä olla täti ja päinvastoin, taas vuoden välein uudestaan, uudestaan ja uudestaan.

– Kansanedustaja joutuu kysyttäessä pähkäilemään esimerkiksi, että jos Pentin vaimo Pirkko päättää vaihtaa sukupuolensa mieheksi ja nimensä Pentiksi, niin onko syntynyt täyskaimojen välinen homoavioliitto, muuttuuko yksinhuoltajaäiti isäksi käden käänteessä. Jos jotain pidän erikoisena, niin tällaista lainsäädäntöä, joka aiheuttaa tällaista keskustelua ihmisten parissa.

”Itsensä saa tuntea vaikka kunnantaloksi”

Se, että Suomen eduskunta keskustelee translaista eli laista, joka mahdollistaisi sukupuolen vaihtamisen omalla ilmoituksella, kertoo jotain hyvin olennaista yhteiskuntamme tilasta talvella 2023.

Peltokangas huomauttaa, että ideologiat valtaavat alaa, ja maalaisjärkeä ja perinteisiä arvoja ollaan eduskunnassa heittämässä romukoppaan.

Kansanedustajakollegansa Mari Rantasen tapaan myös Peltokangas sivalsi kokoomusta.

– Tämä sali sairastaa ideologiahumppaa nyt vakavasti. Odotin valiokuntatyössä konservatiivisten puolueiden yhtenäisyyttä, mutta jouduinpa jälleen kerran pettymään rankasti. Kokoomus tuo keskusteluun oman mausteensa hyppimällä ilosta tasajalkaa, kun saivat lakiin näennäisen tiukennuksen siitä, että itsemäärittelyä saa harrastaa korkeintaan kerran vuodessa. Niin kuin tällainen lisäys nyt sitten estäisi kaikki ne vakavatkin väärinkäytökset, jotka tämä laki asiantuntijoiden mukaan mahdollistaa.

– Kuten olen aiemminkin todennut, jokainen saa tuntea itsensä miksikä itse katsoo parhaaksi: mieheksi, naiseksi tai vaikka Kouvolan kunnantaloksi, kunhan kustantaa tuntemuksensa ja seinänsä itse. Lain muuttaminen muuten tulee koskemaan sitten useita muitakin lakeja.

Miten kävisi naisurheilulle?

Juridisen sukupuolen itsemäärittelyä on julkisuudessa pyritty suurelle yleisölle markkinoimaan ihmisoikeutena. Peltokangas huomautti kuitenkin eduskunnassa eilen, että sukupuolen vaihtaminen pelkällä omalla ilmoituksella ja ilman lääkärin lausuntoa ei ole mikään ihmisoikeus.

– Mikään Suomen ratifioima YK:n alainen ihmisoikeussopimus ei sitovasti vaadi Suomea toteuttamaan juridisen sukupuolen itsemäärittelyä. Missä ovat naisten oikeus ja turvallisuus vaikkapa pukeutumistiloissa ja vankiloissa? Miten käy naisten urheilun, jos biologiset miehet kaappaavat sarjat?

– Edelleen kyselen feministien perään: missä te olette, kun naisten oikeudet ovat vaarassa? Voitte vähätellä näitä skenaarioita vaikka maailman tappiin saakka, mutta maailmalla on esimerkkejä toteutuneista vaaran paikoista, eikä tämän lain ilmiselviä porsaanreikiä ole tukittu. Siihen ei ole mielestäni edes pyritty.

Nyt vaaditaan jo alaikäisillekin translakia

Peltokangas huomautti, että jo nyt on jo tahoja, jotka vaativat, että translaki tulisi ulottaa myös alaikäisiin.

– Tätä on valiokunnassakin jo valmiiksi pohdittu. Käsittämätöntä. Translaiksi naamioitu sukupuolilaki mahdollistaisi tulevaisuudessa siis myös alaikäisen vaihtaa sukupuolensa ilmoituksella.

– Alaikäinen Jaska ei saa Suomessa äänestää, ostaa tupakkaa tai alkoholia, avata pankkitiliä ilman huoltajan lupaa, pelata raha-automaattipelejä tai ajaa ajokorttia. Ja hyvä niin. Jaska ei myöskään saa vaihtaa etu- eikä sukunimeään ilman huoltajien lupaa, mutta sukupuolimerkintä pitäisi joidenkin tahojen mukaan voida vaihtaa lain voimaan astumisen jälkeen pelkällä ilmoituksella. Pidän tällaista lainsäädäntöä vastuuttomana. Transsukupuolisuutta ei pidä kaupata kehitysvaiheessa olevalle nuorelle minkäänlaisena takaporttina murrosiän tuoman ahdistuksen käsittelyyn.

Ei ole perusteltua erottaa lääketieteestä

Perussuomalaiset vastustaa translakia. Peltokangas painotti, että hän kannattaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän näkemystä siitä, että sukupuolimerkinnän vaihtaminen edellyttäisi jatkossakin lääketieteellisen selvityksen esittämistä siitä, että henkilö pysyvästi kokee kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja että hän ymmärtää sukupuolimerkinnän vaihtamisen johtavan oikeustoimen merkityksen.

– Sukupuolen oikeudellista vahvistamista ei ole perusteltua erottaa lääketieteellisistä tutkimuksista ja hoidoista, Peltokangas sanoi.

SUOMEN UUTISET