Floridassa sijaitsevassa Port St. Luciessa aiempina vuosina usein järjestetty Gay-pride-marssi peruutettiin. Taustalla on sateenkaariväen loukkaantuminen uudesta lastensuojelulainsäädännöstä, jonka tarkoituksena on rajoittaa lasten läsnäoloa drag-esityksissä. Sateenkaariväen reaktioita on kuitenkin hämmästelty, sillä monet ihmettelevät sitä, miksi drag-viihde edellyttäisi lasten läsnäoloa tapahtumissa.

Port St. Luciessa peruutetun Gay-pride-paraatin vanavedessä paikallinen sateenkaariväki on rajoittanut muitakin pride-tapahtumia vain yli 21-vuotiaille ja sitä vanhemmille ihmisille tarkoitetuksi.

Syynä on siis Floridassa lähiaikoina voimaan tulossa oleva uusi lastensuojelulaki, jonka tarkoituksena on pitää lapset poissa drag-esityksistä. Alkuviikosta laki oli vielä republikaanikuvernööri Ron DeSantisin työpöydällä odottamassa lopullista hyväksyntää. DeSantisin odotetaan allekirjoittavan lain näinä päivinä.

Tapahtuman järjestävä Pride Alliance of the Treasure Coast kirjoitti Facebookissa olevansa lannistunut lakimuutoksesta.

Järjestäjätaho valittelee, ettei lakiuudistus todellakaan ole sitä, mitä he halusivat ja että toiveissa olisi paluu entiseen.

– Me olemme järkyttyneitä ja masentuneita, että tähän on tultu. Olemme erittäin pahoillamme joutuessamme ilmoittamaan, että tänä vuonna peruutamme suunnitelmamme järjestää meille rakas paraatimme, Facebookissa valitetaan.

Amerikkalaisten pride-tapahtumien yhteydessä on tavallisesti järjestetty myös lapsille suunnattua ohjelmistoa, mikä on selkeästi muuttumassa laittomaksi voimaan tulossa olevan uuden lastensuojelulain myötä.

Uusi laki tulee rajoittamaan pride-tapahtumia

Mistä sitten uudessa Floridan lastensuojelulaissa on kyse? Lyhykäisyydessään lain tarkoituksena on estää tapahtumanjärjestäjiä päästämästä lapsia ”aikuisille tarkoitettuihin live-esityksiin.”

Laki määrittelee aikuisten live-esityksiksi kaikki mahdolliset yleisölle suunnatut esitykset, joissa kokonaan tai osittain kuvataan tai simuloidaan alastomuutta, seksuaalista käyttäytymistä, seksuaalista kiihtymistä tai muuta seksuaalista toimintaa.

Rajoittaako laki sitten jatkossa Pride-tapahtumien ohjelmistoa? Siltä vaikuttaa. Laki on kieltämässä paikallisviranomaisia myöntämästä tapahtumanjärjestäjille lupia kaikkiin sellaisiin tapahtumiin, jotka voivat altistaa lapset laissa tarkoitetulle seksuaaliselle toiminnalle. Lisäksi laki antaisi viranomaisille mahdollisuuden jopa keskeyttää tai peruuttaa ravintoloiden, baarien ja muiden lakia rikkovien paikkojen toimiluvat.

Useat republikaanipoliitikot ovat sanoneet lain tarkoituksen olevan nimenomaan lasten suojeleminen.

– Antakaa lasten olla lapsia. Suojellaan heitä menettämästä viattomuuttaan, republikaanipoliitikko Doug Bankson on todennut.

Vähemmän yllättäen demokraattien puolella laki nähdään ”hyökkäyksenä LGBTQ+ -yhteisöä vastaan”.

Odotettua protestointia, mutta pointti hukassa

Lain voimaantulo on johtanut Yhdysvalloissa mielenosoituksiin, joissa muun muassa on alleviivattu sitä, että ”drag ei ole rikollista”, mikä näkemys kuitenkin sivuuttaa lain varsinaisen tarkoituksen, joka on se, että lapset tulee pitää erossa drag-tapahtumista.

Toisaalta sateenkaariväen reaktioita on hämmästelty. Monet ihmettelevät sitä, miksi ihmeessä drag-viihde, joka on tarkoitettu aikuisille, välttämättä edellyttäisi lasten läsnäoloa tapahtumissa.

Floridan kuvernööri DeSantisin torjuva suhtautuminen lapsien osallistuttamiseen drag-esityksiin kuitenkin jatkaa johdonmukaista ei-sinisilmäistä ja varauksellista suhtautumista sateenkaariliikkeen vaatimuksille.

DeSantis ei lämpene myöskään transaktivistien vaatimuksille, jotka perustuvat näkemykselle sukupuolen moninaisuudesta sekä siitä, että sukupuoli määräytyisi henkilökohtaisen kokemuksen mukaan.

DeSantis on myös todennut, että transliikkeen kulttuurisodassa on kyse paljon suuremmasta asiasta kuin siitä, saavatko miehet kilpailla naisia vastaan urheilussa: kysymys on siitä, kunnioitammeko enää totuutta.

Vähättelijöiden esiinmarssi Atlantin molemmilla puolilla

Yllättäen tänä keväänä Atlantin molemmilla puolilla, sekä supervaltio Yhdysvalloissa että pohjoisessa Suomessa, kulttuurisen kiistan keskiössä on ollut sama kysymys lapsien osallistuttamisesta drag-viihteeseen.

Vaikka perinteisesti lapsia on pyritty suojelemaan kaikelta aikuisviihteeltä ja seksuaalisilta kuvastoilta, Helsingin kaupunki oli äskettäin aikeissa järjestää Kulttuurikaappi-festareiden ohjelmistossa K18-luokitellun Drag Kids -elokuvan, joka kuitenkin peruttiin kansalaisyhteisöstä nousseen vastustuksen takia.

Aivan kuten Yhdysvalloissa, myös Suomessa lapsi-drag-keskustelussa esille on noussut vähättelijöitä, jotka epäsuorasti pyrkivät puolustamaan lapsien seksualisointia. Vähättelijöiden, kuten Tehy-pomo Millariikka Rytkosen menetelmänä on ohjata keskustelua asian viereen, jotta puhe siirtyisi pois lasten seksualisoinnista.

Myös seurakuntalehti Kirkko ja kaupunki liittyy vähättelijöiden joukkoon ja kirjoittaa aiheesta ohi lapsi-dragia epäsuorasti puolustelevassa kolumnissaan. Tekstissä mainitaan naishahmoina joskus esiintyneitä viihdetaiteilijoita, kuten Aku Hirviniemi, Robin Williams ja Vesku Loiri.

Tarkkanäköisempiä havaintojakin on toki nähty. Radiotoimittaja Arto Koskelo kytkee analyysissaan lapsi-dragin osaksi vasemmistolaista progressiivista ajattelua, jossa moraalinen sumu peittää alleen oikean ja väärän erot.

SUOMEN UUTISET