Yläasteen matematiikan opettaja menetti työpaikkansa ja lopulta myös oikeutensa toimia opettajan ammatissa, koska hän oli erehtynyt ”väärinsukupuolittamaan” yhtä oppilastaan. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun opettajan ammattipätevyys on Britanniassa peruttu tällä perusteella.

Tapaus sai alkunsa vuonna 2017, kun kyseinen opettaja laitettiin palkattomalle virkavapaalle, koska hän oli kehunut oppilasryhmäänsä sanomalla ”hyvin tehty, tytöt”. Ongelmana oli se, että yksi ryhmän tytöistä identifioitui pojaksi, joten hän loukkaantui verisesti tytöttelystä.

Opettaja pyysi välittömästi anteeksi väärinsukupuolittamista ja sanoi, että se oli vahinko. Anteeksipyyntö ei kuitenkaan auttanut, vaan opettaja pakotettiin palkattomalle virkavapaalle. Tämän seurauksena opettaja erosi koulun palveluksesta. Myöhemmin opettaja nosti kanteen koulua vastaan työsopimusrikkomuksesta.

Vastusti myös homoavioliittoja

Tapausta käsitellessään opettajien ammattipätevyyttä valvova virasto tuli siihen tulokseen, että on todennäköistä, että opettaja oli muissakin yhteyksissä viitannut kyseiseen ”transsukupuoliseen” oppilaaseen väärillä pronomineilla vuosien 2015 ja 2018 välisenä aikana. Opettaja kiistää näin tehneensä.

Opettajan syntilista ei pääty tähän. Hänen todistettiin sanoneen vastustavansa homoavioliittoja, kun oppilas oli tentannut hänen kantaansa asiaan. Vakaumukseltaan kristitty opettaja oli myös todennut, että homoseksuaalisuus on hänen mielestään väärin ja että nyky-yhteiskunnassa miehet eivät ole tarpeeksi maskuliinisia. Näitä kommentteja pidettiin epäsopivina erityisesti LGBT-oppilaiden kannalta.

Ei saa enää ikinä toimia opettajana

Opettajien ammattipätevyyttä valvova virasto katsoi, että opettaja oli kohdellut oppilasta epäkunnioittavasti väärinsukupuolittamalla oppilaan. Hänen käytöstään pidettiin opettajalle epäsopivana. Tämän johdosta virasto päätti peruuttaa matematiikan opettajan oikeuden toimia opettajan tehtävissä.

Kyseinen miespuolinen matematiikan opettaja ei siis saa enää ikinä toimia opettajana Isossa-Britanniassa. Tämä on ilmeisesti maan ensimmäinen tapaus, jossa opettajan oikeus toimia ammatissaan on peruutettu tästä syystä. Opettaja on valittanut päätöksestä.

SUOMEN UUTISET