Inklusiivisuus ja monimuotoisuus eivät ole ratkaisuja kaikkeen: Miss Universum -kisoja järjestävä yhtiö meni konkurssiin, vaikka tämän vuoden kisoissa oli mukana ennätysmäärä transnaisia. Suomen edustajana oli ihan oikea nainen, mutta hän ei valitettavasti sijoittunut 20 parhaan joukkoon.

Lauantaina pidetyissä Miss Universum -kilpailuissa nähtiin enemmän moninaisuutta ja inklusiivisuutta kuin ikinä ennen. Mukana oli kaksi äitiä, kaksi transnaista ja kehopositiivinen missi. Naimisissa olevia tai synnyttäneitä naisia ei aiemmin ole hyväksytty mukaan kisaan.

Ensimmäinen transnainen nähtiin Miss Universum -loppukilpailussa vuonna 2018. Tällä kertaa 84 loppukilpailuun valitun missin joukossa oli peräti kaksi transnaista. Heistä Portugalin Marina Machete ylsi 20 parhaan missin joukkoon. Alankomaiden ensimmäinen transsukupuolinen missi Rikkie Kollé ei sijoittunut.

Taustayhtiö konkurssiin ennen loppukilpailua

Kilpailijoiden ennätyksellinen monimuotoisuus ei kuitenkaan riittänyt pelastamaan kisojen taloutta. Miss Universum -kilpailujen taustayhtiö jätti konkurssihakemuksen vain muutamia päiviä ennen loppukilpailua, kertoo Fox Business.

Thaimaalainen transaktivisti Jakapong ”Anne” Jakrajutatip osti Miss Universum kisoja järjestävän yhtiön viime vuonna 20 miljoonalla dollarilla. Sijoitus osoittautui kuitenkin vähemmän onnistuneeksi ja nyt yritys on hakeutunut konkurssiin. ”Go woke, go broke” -ilmiö on ollut nähtävissä monen muunkin kansainvälisen yrityksen toiminnassa viime aikoina.

Miss Universumiksi valittiin Nicaraguan Sheynnis Palacios. Suomen Paula Joukanen ei yltänyt 20 parhaan missin joukkoon.

SUOMEN UUTISET