Pitkän linjan rokkarit Alice Cooper ja Carlos Santana ottavat jyrkän kielteisen kannan woke-ideologiaa ja wokeen kuuluvaa sukupuoliaktivismia kohtaan. Äskettäin uuden levyn julkaissut Alice Cooper varoittaa wokesta etenkin lapsiperheiden vanhempia. Cooper vaatii selkeää rajanvetoa muoti-ilmiölle, jonka mukaan ihminen voisi valita sukupuolensa omien tuntemustensa perusteella.

Woke-ideologia ottaa välillä hieman takapakkia Yhdysvalloissa. Viime aikoina eräät tunnetut kulttuurivaikuttajat sekä viihdebisneksen edustajat ovat avautuneet aiheesta ja ottaneet jyrkän kielteisen kannan woke-aktivismia sekä siihen liittyviä, uskonnon kaltaisia sääntöjä ja uskomuksia kohtaan.

Yksi tunnettu anti-woke on legendaosastolle laskettava, shokki-rokin kehittäjäksikin sanottu Alice Cooper. Tuoreessa haastattelussa keskustelu ajautuu sukupuoliroolien vaihtelusta identiteettipolitiikan kautta wokeen.

Cooperin kohdalla aihealue on sangen relevantti, sillä Cooper tunnetaan, varsinkin uransa alkuaikoina, teatterimaisesta ja kimaltavasta esiintymistyylistä, johon Cooper on yhdistellyt kauhuromantiikkaa.

Cooper on aina esiintynyt silmämeikeissä ollen myös yksi niin sanotun glam metal -musiikkityylin edelläkävijöistä. Cooperin ura alkoi 1960-luvun lopulla jatkuen tähän päivään saakka. Cooper julkaisi äskettäin uuden singlensä. Biisi kerää ylistäviä kommentteja faneilta, joista monet kuvaavat kappaletta sekä perinnetietoiseksi että moderniksi.

Cooper on aikoinaan kärsinyt osansa rock-bisneksen lieveilmiöistä. Tänä päivänä hän on yksinomaan esiintyvä ja levyttävä musiikin ammattilainen, jonka kohdalla päihderiippuvuudet ja muut sekoilut ovat historiaa.

Lapsia ei tule hämmentää sukupuolista

Woke-ideologiaan kuuluu aggressiivinen sukupuoliaktivismi, jonka mukaan ihmisen sukupuoli määräytyy henkilökohtaisten tuntemusten mukaan. Woke-vasemmistoa edustavat puolueet ja organisaatiot eri maissa – myös Suomessa – ajavat nyt lakihankkeita, jotta jatkossa etenkin alaikäiset lapset ja nuoret voisivat määritellä itse sukupuolensa.

Cooper sanoo tiedostavansa, että on olemassa transseksuaalisia ihmisiä, mutta katsoo transintoilun olevan nykyään lähinnä muoti-ilmiö.

– Ymmärrän, että keskuudessamme on transsukupuolisia, mutta pelkään, että se on nykyään myös muotia. Pelkäänkin, että monet väittävät olevansa tällaisia tapauksia vain siksi, että he haluavat olla sellaisia.

Cooper varoittaa aikuisia ja lapsiperheiden vanhempia rohkaisemasta lapsia sukeltamaan sukupuolihämmennyksen syövereihin.

– Minusta on väärin, kun sinulla on kuusivuotias lapsi, jolla ei ole asiasta aavistustakaan. Hän haluaa vain leikkiä ja sinä hämmennät häntä sanomalla hänelle: ”Joo, olet poika, mutta voisit olla tyttö, jos haluat olla.” Tuo on hämmentävää lapselle, mutta se on sitä myös teini-ikäiselle. Ajattele nyt: lapsena yrität vain löytää identiteettiäsi, mutta tässä on kuitenkin meneillään tämä juttu, joka uskottelee että voit olla mitä tahansa mitä haluat olla, vaikka kissa.

– Mihin me olemme oikein päätyneet? Elämmekö me parhaillaan todeksi jonkin Kurt Vonnegutin romaanin tapahtumia. Touhu on niin absurdia, että se on mennyt jo täysin järjettömäksi.

Täyslaidallinen sanakikkailulle

Wokeen kuuluu käsitekikkailu sekä sanojen vääntely. Erityisen jyrkästi woke-ideologiassa suhtaudutaan mies- tai naissukupuoleen viittaaviin sanoihin, jotka wokettajat haluavat korvata kiertoilmauksilla. Suomessakin vihervasemmisto on pyrkinyt poistamaan lakitekstistä termit äiti ja isä ja korvaamaan ne sanoilla kuten ”synnyttäjä” tai neutraalisti ”vanhempi”.

Alice Cooper pitää wokeen kuuluvaa sukupuolineutraalin kielen vaatimusta naurettavana. Cooper ihmetteleekin, kuka woke-säännöt on laatinut.

– Kuka tekee säännöt? Onko jossain New Yorkissa rakennus, jossa ihmiset kokoustavat päivittäin ja sanovat: Okei, emme voi sanoa ”äiti” nyt. Meidän on sanottava ”synnyttäjä”. Kuka on se henkilö, joka tekee nämä säännöt? En vain tajua tätä. Ei sen puoleen, että olisin itse jotenkin vanhanaikainen, yritän vain olla looginen.

Cooper kyseenalaistaa woke-uskomuksen, jonka mukaan ihminen voi valita sukupuolensa omalla päätöksellään. Rock-legenda huomauttaa ilmiön voivan johtaa hyväksikäyttäjien valtaan ja samalla naisten oikeuksien ja turvallisuuden heikkenemiseen.

– Hyväksikäyttäjille avautuu mahdollisuuksia. Joku satunnainen tyyppi voi vain kävellä naisten kylpyhuoneeseen milloin tahansa ja sanoa: ”Tunnen olevani tänään nainen”. Joku tulee raiskatuksi, ja naiseksi itsensä tunteva mies sanoo: ”No, minä tunsin itseni tytöksi sinä päivänä”.

Cooper ei saarnaa politiikasta faneilleen

Musiikkimaailmassa on useita tähtiä, jotka käyttävät julkisuutta hyväksi poliittisten tavoitteiden edistämiseen. Tunnetuimpana voidaan mainita irlantilaisen U2 -yhtyeen laulaja Bono, joka usein ottaa kantaa esimerkiksi hyväntekeväisyyshankkeiden puolesta.

Myös esimerkiksi Bruce Springsteen esittää faneilleen poliittisia vetoomuksia. USA:n edellisen presidentin Donald Trumpin politiikka meni Springsteenilla vahvasti tunteisiin. Syksyllä 2020 ”Pomo” -lempinimellä tunnettu Springsteen jopa uhkasi lähteä Yhdysvalloista, mikäli Trump pääsisi jatkokaudelle. Viesti oli selkeästi suunnattu Springsteenin yleisölle olla äänestämättä Trumpin puolesta.

Alice Cooper on kollegoihinsa nähden eri linjoilla. Cooperin mielestä faneille kohdistetut poliittiset suosittelut ovat sangen huono idea.

– Ensinnäkin: miksi ihmiset edes luulevat, että rocktähdet tietävät asioista enemmän kuin he? Se on virheellistä ajattelua, sillä jos jotain, me olemme tavan ihmisiä tyhmempiä. Emme todellakaan ole viisaampia kuin kukaan muu. Tarkoitan, miksi luulet meidän olevan nimenomaan rocktähtiä?

Cooper sanoo sinänsä osallistuvansa mielellään erilaisiin hyväntekeväisyysprojekteihin, mutta ilmoittaa että hän ei aio kertoa faneilleen, mitä puoluetta tai ketä henkilöä heidän pitäisi äänestää vaaleissa. Cooperin mukaan se ei ole rokkarien tehtävä.

– Kun muusikot kertovat faneilleen ketä pitäisi äänestää, se on mielestäni vallan väärinkäyttöä. Siinähän sinä kerrot faneillesi, ettei heidän pitäisi ajatella itse vaan heidän pitäisi ajatella kuten sinä. Tuo ei ole kovinkaan rock ’n’ rollia, sillä rock ’n’ roll on vapautta. Fanien poliittinen ohjaaminen on jo kaukana vapaudesta.

Carlos Santana Jari Sinkkosen linjoilla

Anti-woke linjoilla on myös Cooperin artistikollega, kitaristilegenda Carlos Santana. Aiemmin kesällä kitaristi puhui konserttiyleisölleen woke-sukupuolisekoilua vastaan Atlantic Cityssa Yhdysvalloissa.

Santana viittasi wokeen todetessaan, että sukupuolihämmennys on seurausta altistumisesta nimenomaan uskomuksille.

– Nainen on nainen ja mies on mies. Se siitä. Mitä ikinä haluat tehdäkään kaapissa, se on sinun asiasi. Se ei haittaa minua, Santana jatkoi.

Kitaristilegenda sai lausunnollaan – tietenkin – aikaiseksi sosiaalisen median mölinää, minkä seurauksena kitaristia epäiltiin ”transvastaiseksi”. Santana sittemmin hieman pyöristelikin puheitaan ja totesi, että hän sinänsä kunnioittaa kaikkien ihanteita ja uskomuksia.

Käytännössä Santana tuli vain sanoneeksi ääneen hieman saman näkemyksen kuin tunnettu lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja kirjailija Jari Sinkkonen. Hän on vakuuttunut siitä, että ajatus sukupuolten laajasta kirjosta on aikuisten ihmisten keksintöä.

Sinkkonen kritisoi näkemystä, jonka mukaan sukupuolia olisi periaatteessa loputon määrä.

– Minä en tällaista moninaisuuspuhetta ymmärrä alkuunkaan. Pojalla on munat ja tytöllä pimppi ja sillä selvä, Sinkkonen lataa.

SUOMEN UUTISET