Poliisimies haluaa vaihtaa henkilöstötietoihin merkityn virallisen rotunsa, koska kokee joutuneensa syrjityksi ylennyksiä jaettaessa. Hän on poliisilaitoksen kirjoissa valkoinen, vaikka kokee itsensä nyt afrikkalaistaustaiseksi. Valkoisia syrjitään myös Microsoftilla ja yliopistojen pääsykokeissa.

Yhdysvalloissa on meneillään oikeusjuttu, jossa poliisimies on haastanut Chicagon kaupungin oikeuteen, koska poliisilaitos ei antanut hänen vaihtaa henkilöstötietoihin merkittyä rotuaan. Mohammad Yusuf -niminen poliisimies on merkitty laitoksen papereihin valkoiseksi, mutta hän kokee olevansa ”egyptiläinen ja afrikkalais-amerikkalainen”.

Konstaapeli Yusuf, 43, kokee joutuneensa valkoisen rotunsa takia toistuvasti syrjityksi ylennyksiä jaettaessa. Ylennyksissä on suosittu etnisiin vähemmistöihin kuuluvia hakijoita, vaikka he eivät olisi menestyneet kokeissa.

Yusuf vetoaa siihen, että nykyään poliisilaitos antaa henkilökunnan ”korjata virallisen sukupuolensa vastaamaan heidän koettua sukupuoltaan”. Siksi hänen mielestään myös papereihin merkityn rodun vaihtamisen tulisi olla mahdollista.

Ylennykset ovat menneet sivu suun

Konstaapeli Yusuf kertoo suorittaneensa kersantin tutkinnon jo vuonna 2019, mutta häntä ei ole ylennetty kersantin virkaan. Sen jälkeen kersantin virkaan on hänen mukaansa ylennetty 75 vähemmistön edustajaa ja vain viisi valkoista. Ylennetyistä monet ovat olleet mustia.

Mohammad Yusuf kertoo tulleensa Chicagon poliisilaitoksen palvelukseen vuonna 2004. Tuolloin virallisissa papereissa oli vain kolme rotuvaihtoehtoa: kaukaasialainen (eli valkoinen), musta ja latino. Hän ruksasi valkoisen.

Nyt rotuvaihtoehtoja on tarjolla jo yhdeksän, mutta rodun vaihtaminen on kielletty, vaikka Yusuf on toimittanut laitokselle jopa geenitestituloksen, joka todistaa hänen egyptiläiset ja afrikkalaiset juurensa.

Microsoft maksaa valkoisille vähemmän

Rotujen eriarvoinen kohtelu ei ole Yhdysvalloissa harvinaista. Microsoft suorastaan kehuskelee vuoden 2023 monimuotoisuusraportissaan, että yhtiön palveluksessa Yhdysvalloissa olevat rodullisten vähemmistöjen edustajat tienaavat enemmän kuin valkoiset työntekijät, joilla on sama tehtävänimike ja työkokemus, kertoo Dallas Express -lehti.

Microsoftin palveluksessa työskentelevät etnisten vähemmistöjen edustajat tienaavat keskimäärin 1,007 dollaria siinä missä valkoiset saavat vain dollarin. Myös naiset tienaavat 1,007 dollaria miehen dollaria kohti samalla tehtävänimikkeellä.

Rodun tummentaminen auttaa pääsemään yliopistoon

Suomen Uutiset raportoi pari vuotta sitten, että tutkimuksen mukaan yli kolmannes valkoisista valehteli rotunsa päästäkseen helpommin yliopistoon. Korkeakouluihin haluavat valkoiset merkitsivät hakemukseensa edustavansa jotakin rodullista vähemmistöä päästäkseen helpommin sisään tai saadakseen vähemmistöille tarkoitettua taloudellista tukea.

Omasta rotuidentiteetistään valehteleminen kannatti, sillä kolme neljäsosaa hakemuksessaan rotutaustastaan valehdelleista valkoisista hyväksyttiin opiskelemaan.

SUOMEN UUTISET