Joukko kansanedustajia jätti eilen toimenpidealoitteen liputussääntöjen tarkentamiseksi siten, että julkisissa rakennuksissa sallittaisiin liputtaminen ainoastaan Suomen virallisella lipulla sekä erityisissä perustelluissa tilanteissa EU:n, Naton, saamelaisten, romanien tai muiden valtioiden virallisilla lipuilla. Aloitteen laittoi alulle perussuomalaisten Kaisa Garedew.

– Suomen siniristilippu on yhteinen, virallinen kansallinen tunnuksemme. Julkisten rakennusten yhteydessä tapahtuva liputus tulisi toteuttaa sitä käyttäen, Kaisa Garedew perustelee.

Garedew painottaa, että vaikka Suomen liputuskäytännöt ovat verrattain vapaamuotoiset, on tärkeää, että valtion ja kuntien kohdalla lipun valintaan on aina asianmukainen peruste. Erilaisten järjestöjen ja yhteisöjen liput jakavat mielipiteitä, kun tavoitteena tulisi olla kansalaisten yhtenäisyyden vahvistaminen.

Selkeyttä ja tasa-arvoa liputtamiseen

Aloitteessa todetaan liputtamisen olevan arvokas juhlistamista ja kunnioittamista symboloiva teko. Julkisia rakennuksia koskevien liputussääntöjen tarkentaminen toisi selkeyttä ja tasa-arvoa liputtamiseen.

– Julkisen vallan ei tule lähteä mukaan mihinkään ideologiseen ja mielipiteitä jakavaan, kuten pride-liputukseen, vaan olla neutraali toimija, toteaa Garedew.

– Ahvenanmaan lippu lukeutuu virallisiin, ei-ideologisiin lippuihin ja myös se on luonnollisesti säilytettävä sallittuna lippuna Suomen lipun rinnalla, mikäli julkisrakennuksia koskevaa liputussääntöä tarkennetaan toimenpidealoitteeni mukaisesti. Vaikka lippu valitettavasti ja virheellisesti puuttuu toimenpidealoitteen listauksesta, se on tarkoituksenmukaista lisätä mukaan valiokuntakäsittelyn aikana.

Garedewin lisäksi aloitteen allekirjoittivat perussuomalaisten Sanna Antikainen, Miko Bergbom, Laura Huhtasaari, Tomi Immonen, Antti Kangas, Jari Koskela, Rami Lehtinen, Mikko Lundén, Juha Mäenpää, Mikko Polvinen, Anne Rintamäki, Sara Seppänen, Pia Sillanpää, kokoomuksen Juha Hänninen, keskustan Pekka Aittakumpu ja Timo Mehtälä, kristillisdemokraattien Päivi Räsänen sekä Timo Vornanen (tv).

Artikkelia on päivitetty Ahvenanmaan lipun osalta 24.6.2024 klo 11.01.

Suomen Uutiset