Vihreiden puheenjohtaja vastustaa EU:n ja Turkin välistä pakolaissopimusta. Vihreiden eurovaaliohjelmassa vastustetaan myös turvapaikkaprosessin ulkoistamista kolmansiin maihin. Ilmastonmuutosta vastaan pitää taistella tiukoin toimin, mutta samalla kaikki ilmastonmuutoksen liikkeelle ajamat pakolaiset pitää ottaa vastaan, koska ”Eurooppa on täysin ikääntyvä maanosa”. Venäjän hybridioperaatiota itärajalla voidaan vihreiden mielestä vastustaa ottamalla enemmän laillisia maahanmuuttajia muiden reittien kautta.

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta vieraili Ylen politiikkaradion eurovaalitentissä. Haastattelun ehkä yllättävin anti oli se, että Virta vastustaa jopa EU:n ja Turkin välistä pakolaissopimusta. EU on maksanut Turkille siitä, että se auttaa turvapaikanhakijoita omalla alueellaan sen sijaan, että lähettäisi heidät Eurooppaan.

EU:n ja Turkin vuonna 2016 solmiman sopimuksen mukaan EU maksoi Turkille kuusi miljardia euroa, jotta Turkki pyrkisi estämään luvattomat rajanylitykset. Rahat oli tarkoitus käyttää pakolaisten auttamiseen Turkissa.

Vuonna 2020 Turkki lähetti tuhansia laittomia siirtolaisia Kreikkaan kiristääkseen EU:lta lisää rahaa. Turkin viranomaiset auttoivat siirtolaisia murtamaan raja-aidan ja lietsoivat väkivaltaisuuksia Kreikan rajalla. Kiristyksen tuloksena EU lupasi maksaa lisää rahaa, jotta Turkki palaisi noudattamaan pakolaissopimusta. Turkki on tämän jälkeenkin kiristänyt EU:ta ja jopa Natoa uhkaamalla siirtolaistulvalla.

Vihreiden ratkaisu: lisää laillisia reittejä

Jos vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta saisi päättää, tällaisia rahoja ei Turkille enää maksettaisi. Vihreät vastustavat eurovaaliohjelmassaan kaikkia ”kolmansien maiden kanssa tehtyjä sopimuksia turvapaikanhakijoiden pysäyttämisestä EU:n ulkorajoille” sekä turvapaikkaprosessin ulkoistamista kolmansiin maihin.

Ratkaisuksi Virta ehdottaa vihreiden eurovaaliohjelman mukaisesti, että EU-alueelle pitää luoda lisää turvallisia ja laillisia muuttoreittejä ”humanitaarisesta viisumista perheenyhdistämiseen”. Jäsenmaiden pitää sitoutua ottamaan vastuuta turvapaikanhakijoista tasaisesti.

Vihreiden eurovaaliohjelman mukaan laillisten muuttoreittien lisääminen EU-alueelle on keino, jolla ”pelastetaan henkiä ja vähennetään esimerkiksi Venäjän harjoittaman välineellistetyn maahanmuuton tehoa”. Venäjän lähettämien laittomien maahantulijoiden vaikutusta voitaisiin siis vihreiden mielestä vähentää ottamalla vastaan enemmän laillisia maahanmuuttajia.

Ruandan malli on ”vastuun siirtoa”

Niin kutsuttua Ruandan mallia Virta pitää ”hölmönä ratkaisuna” ja ”vastuun siirtona”. Erityisesti Britannia on ajanut mallia, jossa laittomasti maahan tulleet turvapaikanhakijat kuljetetaan Ruandaan, jossa heidän hakemuksensa käsitellään. Myös mahdollinen turvapaikka myönnetään Ruandassa. Monet EU-maat ovat lähteneet pohtimaan vastaavaa menettelyä.

Virran mielestä mahdollinen siirto Ruandaan ei riitä pelotevaikutteeksi estämään ”lastensa kanssa henkensä edestä” pakenevia ihmisiä.

– Jos sä lähdet sellaiseen pieneen paattiin ylittämään jotain kanaalia sun pienten lasten kanssa, niin se kertoo, että ihminen on aika suuressa hädässä, Virta sanoo.

– En usko, että se pelotevaikutus silloin toimii, että sinulle kerrotaan, että jos nyt pakenet veneellä tai menet tuon rajan yli, sinut lennätetään Ruandaan.

Epäselväksi jäi, mikä on se vaara tai hengenhätä, jota laittomasti Ranskasta kanaalin yli Britanniaan menevät siirtolaiset pakenevat.

Kuinka monta Eurooppa voi ottaa vastaan?

Politiikkaradion toimittaja Antti Pilke kysyy, missä kulkee vihreiden mielestä raja pakolaisten ja siirtolaisten määrässä? Toimittaja muistuttaa, että Eurooppaan saapui vuonna 2015 yli miljoona turvapaikanhakijaa.

– Minkä verran Eurooppa voi ottaa vastaan? Mikä on liikaa?

– Kyllä meillä riittää kapasiteettia. Eurooppahan on siis täysin ikääntyvä maanosa, Sofia Virta vastaa.

Sofia Virta tuntuu olevan valmis ottamaan vaikka ”kaikki maailman lapset” Suomeen, jota vaivaa vanhentuva väestö ja työvoimapula. Hän ei näe suurissakaan siirtolaismäärissä ongelmia:
”järjestelmä pitää vain saada vetämään” ja ihmiset kotoutumaan.

Eurovaaleissa vihreiden tärkeitä teemoja ovat ilmastonmuutos ja luontokato. Omiaan vihreät aikovat kannustaa vaaliuurnille pelottelemalla ”laitaoikeiston” nousulla.

Puheenjohtajavaihdos ei tuonut muutosta

Sofia Virta kertoo olevansa perussuomalaisten kanssa samaa mieltä siitä, että maahanmuutto on iso kysymys, mutta hän katsoo sitä ”eri tulokulmasta”. Virran näkökulmasta ilmastonmuutos on juurisyy, joka aiheuttaa sotia, nälänhätiä ja muuttovirtoja, jotka Euroopan pitää vain ottaa vastaan.

Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius ei ole vakuuttunut vihreiden linjasta. Hän kommentoi somessa Sofia Virran eurovaalitenttiä tylyhkösti.

– Vihreiden linja: feminististä ulkopolitiikkaa, kireämpää ilmastopolitiikkaa ja rajat auki pakolaisille Eurooppaan.

– Ei näytä puheenjohtajavaihdos tuoneen mitään muutosta aiempaan, Vigelius kirjoittaa.

SUOMEN UUTISET