Rishi Sunakin hallitus sai brittiparlamentissa läpi lakiehdotuksensa turvapaikkaprosessin, turvapaikanhakijoiden ja laittomien siirtolaisten ulkoistamiseksi Ruandaan. Lennot voidaan aloittaa tiettävästi jo heinäkuussa. Britannian malli voisi olla osviittana myös EU:lle maahanmuuttopaineen hillitsemiseksi.

Britannian hallituksen lakiesitys laittomasti maahan saapuneiden siirtolaisten lähettämisestä Ruandaan odottamaan päätöstä mahdollisesta turvapaikasta on läpäissyt parlamentin ala- ja ylähuoneen käsittelyt.

Pääministeri Rishi Sunak kehotti maanantai-ilana perlamentin jäseniä ”istumaan ja äänestämään riippumatta siitä, kuinka myöhään se menee”. Tulosta syntyi ja yön edetessä ylähuoneen päärit viimein taipuivat Sunakin tahtoon.

– Laki estää väärinkäytökset tehden selväksi sen, että Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentti on suvereeni ja antaa hallitukselle valtuudet hylätä Euroopan tuomioistuimien asettamat väliaikaiset estotoimet, totesi sisäministeri James Cleverly The Telegraphin mukaan.

Lennot käyntiin ennen syksyn vaaleja

Ensimmäiset lennot nousevat Sunakin mukaan ilmaan kohti Afrikkaa heinäkuussa, “ilman mitään muttia”. Aikataulutus on tärkeää jo syksyllä mahdollisesti pidettävien parlamenttivaalien takia.

Kanaalin yli suuntautuvan ihmissalakuljetuksen pysäyttäminen on ollut eräs konservatiivien tärkeimmistä vaalilupauksista. Saarivaltakuntaan on saapunut Kanaalin ylitse vuosien varrella yli 500 000 laitonta siirtolaista.

Ruandaan lennättämisen toivotaan toimivan pelotteena, jotta Kanaalin yli jatkuva ihmissalakuljetus saataisiin pysäytetyksi. Tarkoitus nimittäin on, että jos henkilö saisi turvapaikan, hän jäisi turvaan Ruandaan.

“Nykymenoon täytyy saada muutos”

Turvapaikkaprosessin siirtämisen ulkomaille myös Suomessa otti esille myös Suomen Perustan toiminnanjohtaja Simo Grönroos Facebook-kirjoituksessaan. Grönroos listasi kehysriihen käyttöön toimia, joilla hallitus saisi aikaan lisäsäästöjä:

– Humanitaarinen maahanmuutto saadaan taas säppiin ns. Ruanda-mallilla, jossa tulijavirta pysäytetään siirtämällä turvapaikanhakijat Euroopan ulkopuolisiin yhteistyömaihin, joihin he myös jäävät nauttimaan mahdollisesta turvapaikastaan, Grönroos kirjoittaa.

– Kesäkuun EU-vaaleissa nykyiseen menoon täytyy saada muutos. Suuri osa suomalaisista kannattaa humanitaarisen maahanmuuton lopettamista, joten muutetaan kannatus ääniksi ja tehdään Ruanda-mallista totta.

SUOMEN UUTISET