Kansainvaellusta koskeva keskustelu ottaa kaiken aikaa lisää kuumenevia kierroksia Euroopassa. Turvapaikkaturisten voimistuvan virran aiheuttama huoli yhdistää eurooppalaisia yli puolue- ja valtionrajojen. Ratkaisukin on olemassa.

”Turvapaikkajärjestelmä ei toimi ja on syvästi epäinhimillinen. Siksi hallitus etsii uusia keinoja tilanteen ratkaisemiseksi. Onneksi yhä useammat maat ovat tulleet samaan johtopäätökseen ja viime aikoina olemme nähneet myönteistä kehitystä sekä Italiassa että Saksassa”.

Näin kirjoittaa Tanskan sosialidemokraattinen maahanmuuttoministeri Kaare Dybvad Bek Ritzaun artikkelissa uutistoimisto TT:n mukaan.

Kantona hallituksen kaskessa on vielä koalitiohallituksen porvarillinen moderaattipuolue, joka toistaiseksi vastustaa turvapaikanhakijoiden ulkoistamista.

Italia esimerkkinä EU:lle

Italia aikoo lähettää keskisen Välimeren reittiä Afrikasta maahan saapuvat turvapaikkaturistit Albaniaan. Välimeren on ylittänyt tänä vuonna tähän mennessä 190 000 laitonta siirtolaista ja heistä suurin osa on rantautunut Italiaan.

– Tästä voisi tulla yhteistyömalli EU:n ja unionin ulkopuolisten maiden välille siitä, kuinka yhdessä pystymme hallitsemaan siirtolaisvirtoja, Meloni totesi runsas viikko sitten Il Messageron mukaan.

Myös Saksan hallitus ja liittokansleri Olaf Scholz ovat kärjistyvän kansalaismielipiteen painostamana suunnittelemassa turvapaikanhakijoiden ulkoistamista pois Schengen-alueelta. Ruanda on ollut näissäkin suunnitelmissa esillä ainakin mallina.

Brittihallitus jatkaa valitsemallaan tiellä

Britannian konservatiivihallitus haluaisi lennättää turvapaikanhakijat Ruandaan, jonne oleskeluluvan saaneet voisivat sitten jäädäkin. Brittiveronmaksajien kustannuksella tosin.

Maan tuomioistuimet eivät pidä aietta laillisena, mutta pääministeri Rishi Sunak aikoo tavalla tai toisella jatkaa valitsemallaan tiellä.

Konservatiivihallituksen kantava ajatus uusien maahanmuuttolakien taustalla on se, että ”jos ihmiset tietävät, ettei heillä ole mitään mahdollisuutta jäädä Isoon-Britanniaan, niin he eivät myöskään laita koko elämäänsä peliin ja maksa rikollisille tuhansia puntia turhasta matkasta tänne”.

SUOMEN UUTISET