Sisäministeri Mari Rantanen totesi Ylen A-studion haastattelussa, että hallitus on valmis kaikkiin mahdollisiin toimiin, jotta turvapaikanhakijoiden virta itärajalla saadaan katki. Rajavalvontalain mahdollistamat uudet keinot otettaneen käyttöön vielä tällä viikolla.

Absurdi tilanne sen kun kiihtyy itärajalla: Venäjä vähät välittää kansainvälisestä lainsäädännöstä saatikka sopimuksista ja rahtaa Suomen raja-asemille tuhansia euroja matkastaan maksaneita turvapaikkaturisteja, jotka polkaisevat Suomen puolelle tuliterillä laatupyörillä.

Paljolti perussuomalaisten ansiosta naamiot ovat Suomessakin pudonneet ja lainsäädäntö alkaa olla sillä tasolla, että vihamieliseen hybridivaikuttamiseen pystytään puuttumaan, jos niin halutaan.

Itäraja voidaan sulkea kokonaan

Ja kyllä halutaan. Perussuomalaisten sisäministeri Mari Rantanen on ollut mukana lainsäädännön uudistamistyössä ja uudet rajavalvontalain mahdollistamat keinot otetaan käyttöön todennäköisesti jo parin päivän sisällä.

– Hallitus on valmis ottamaan kaikki mahdolliset keinot käyttöön, jotta tämä virta saadaan katki, ministeri Rantanen kertoi Ylen A-studion haastattelussa.

– Tietyissä välttämättömissä tilanteissa Suomi voi sulkea koko itärajansa.

– Jos he kykenevät tulemaan omasta maastaan ensin hakemalla vaikka viisumia Venäjälle ja sieltä sitten matkustamaan erinäköisillä välineillä Suomen rajalle, niin tuntuisi kummalliselta, etteivät he sitten kykenisi siitä jatkamaan vielä uudelleen matkaansa niin, että menevät Helsinki-Vantaalle.

Pelkoa, hämmennystä, kaaosta

Rantaselta kysyttiin sitä, mikä on se vakava uhka, jota vastaan Suomi on parhaillaan suojautumassa. Onko nyt kyseessä tilanne, jossa vieras valtio tai joku muu taho kuskaa ihmisiä rajan pintaan.

Ja mikä saa valtion ryhtymään toimiin.

– Ylipäänsä tällaiset masinoinnit, kyllä niillä yleensä yritetään herättämään yhteiskunnassa pelkoa, hämmennystä, kaaosta ja sitten lopulta turvallisuusuhkiakin tätä kautta.

Rajoitukset voimaan parin päivän sisällä

IS:n tietojen mukaan sisäministeriö valmistelee rajavartiolain 16 §:n mukaisista rajoitustoimista esityksen valtioneuvoston istuntoon torstaiksi. Jos tilanne rajalla pahenee nopeasti, esitys voidaan tuoda valtioneuvostolle poikkeuksellisesti jo keskiviikkona.

Keinovalikoimassa ovat tiettävästi ensisijaisina rajaliikenteen rajoittaminen ja Vaalimaan ja Nuijamaan raja-asemien sulkeminen määräajaksi.

Tämä ei Ilta-Sanomien mukaan vielä tarkoita sitä, että toinen tai molemmat keinoista otettaisiin heti käyttöön. Hallitus voi päättää ottaa keinot käyttöön portaittain tai samanaikaisesti.

Turvapaikkapolitiikka remonttiin

Ministeri Rantanen totesi Ylen lähetyksessä myös, että eurooppalaista turvapaikkapolitiikkaa on muutettava siten, että se ei enää ole niin houkuttelevaa kuin tähän asti.

– Ei voi olla turvapaikan peruste, että Suomessa on kiva olla. Tästäkin syystä meidän täytyy ryhtyä reippaisiin toimiin, niin tässä rajakysymyksessä kuin omassa maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikassammekin, jota ollaan tällä hetkellä kiristämässä.

Rantanen viittasi ilmeisesti siihen yleiseen käyttäytymistapaan, jonka mukaan Suomessakin moni asiantuntijaksi mainittu ja usein poliitikkokin tuppaa pitämään huolta siitä, että Suomi ainakin noudattaa lain kirjainta, vaikka muut siitä viis välittäisivät.

– Mikään kansainvälinen sopimus ei ole itsemurhasopimus, eikä valtion tule omaa suvereniteettiaan myöskään horjuttaa.

SUOMEN UUTISET