Rajavartiolaitos tiedottaa tavallista suuremmasta turvapaikkaa hakeneiden määrästä Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla. Elokuun alusta lähtien on Suomeen saapunut 91 henkilöä, joiden matkustusasiakirjat eivät ole olleet kunnossa, ja jotka ovat hakeneet turvapaikkaa Suomesta. Sisäministeri Mari Rantanen kertoo viranomaisten seuraavan tilannetta tarkasti.

Rajavartiolaitoksen mukaan henkilöiltä on pääasiassa puuttunut maahantuloon vaadittava viisumi. Henkilöt ovat kolmansien maiden kansalaisia ja käyttäneet Venäjää läpikulkuun.

Tilanne on poikkeuksellinen sikäli, koska viime kuukausina Venäjän viranomaisten toiminta on ainakin Kaakkois-Suomen vastaisella rajalla muuttunut sillä tavoin, että aiemmasta poiketen maa on sallinut matkustamisen asiakirjapuutteista huolimatta.

– Aiemmin Venäjän viranomaiset eivät ole sallineet matkustamista Venäjältä Suomen rajanylityspaikoille, mikäli matkustajalla ei ole ollut tarvittavia matkustusasiakirjoja, rajavartiolaitos täsmentää.

Rajavartiolaitoksen arvion mukaan ”kysymyksessä on laittoman maahantulon ilmiö, jossa Suomeen saavutaan tarkoituksella ilman maahantuloon vaadittavia asiakirjoja. Todennäköisesti ilmiön taustalla on myös kansainvälistä rikollisuutta. Maastorajalla luvattomien rajanylitysten määrä ei ole muuttunut.”

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) kertoo viranomaisten seuraavan tilannetta tarkasti.

– Olemme varautuneet ja toimimme tilanteen edellyttämällä tavalla. Hallituksella on hallitusohjelmankin mukaan valmius tarvittaessa käyttää kaikkia lainsäädännön toimivaltuuksia rajaturvallisuuden varmistamiseksi.

Valtionvarainministeri Riikka Purra (ps.) jakaa Rantasen viestin ja täydentää: ”Hallitus on koko ajan tilanteen tasalla. Lainsäädännön toimivaltuudet, ns. rajapykälät, mahdollistavat tarvittaessa nopean reagoinnin. Polkupyöräylitykset itärajalta estettiin kolme päivää sitten.”

SUOMEN UUTISET