Itärajalle on saapunut tulijoita, joilta puuttuvat vaadittavat matkustusasiakirjat. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mukaan on maamme turvallisuuden kannalta tärkeää, että sisäministeri Mari Rantanen on ryhtynyt välittömästi toimenpiteisiin tilanteen haltuun saamiseksi.

Rajavartiolaitos tiedotti toissapäivänä, että rajanylityspaikoille Kaakkois-Suomessa on saapunut elokuusta lähtien tavallista suurempi määrä ihmisiä puutteellisin matkustusasiakirjoin. Suurimmat tulijaryhmät ovat olleet irakilaisia, somalialaisia ja jemeniläisiä. Puutteellisin asiakirjoin on saapunut 91 ihmistä, ja he ovat rajatarkastusten yhteydessä hakeneet Suomesta turvapaikkaa.

Kansanedustaja Sanna Antikaisen mukaan on maamme turvallisuuden kannalta tärkeää, että sisäministeri Mari Rantanen on ryhtynyt välittömästi toimenpiteisiin tilanteen haltuun saamiseksi.

– Sisäministeriössä aletaan valmistella nopeasti esitystä itärajan rajanylitysten hillitsemiseksi.

Ex-sisäministeri vähätteli ongelmaa

Viime eduskuntakaudella perussuomalaiset muiden silloisten oppositio puolueiden kanssa tekivät välikysymyksen koskien Suomen varautumista siirtolaisvirtojen ohjaamiseen perustuvaan hybridivaikuttamiseen. Vihreiden sisäministeri Krista Mikkosen mielestä opposition välikysymys oli uhka kansalliselle turvallisuudelle. Hän perusteli mielipidettään sillä, että oppositio haluaa tuoda julkiseen keskusteluun asioita, jotka eivät sinne kuulu.

– Mikkonen siis halusi vielä hetki sitten vaientaa koko keskustelun hybridioperaatioista rajalla. Nyt välikysymyksessä kuvattu tilanne on konkretisoitunut. Näemme siis käytännössä, kuinka suuri ero on siinä, että sisäministerinä toimii perussuomalainen kansanedustaja. Jos meillä olisi edelleen viherpunahallituksen vihreä sisäministeri olisi varmaa, ettei tilanteeseen olisi reagoitu näin tehokkaasti ja nopeasti. Kuulisimme korkeintaan virheellisiä väitteitä kansainvälisistä sopimuksista huolimatta turvallisuusuhkista rajallamme, Antikainen muistuttaa.

Suomen turvallisuus etusijalla

Istuvan hallituksen kantava teema hallitusohjelmassa on turvallisuus. Siksi hallitus on sopinut keskenään, että sisäministeriö valmistelee pikaisesti esityksen rajavartiolain sallimien toimien käyttöönottamisesta. Toimenpiteisiin voi sisältyä maahantulon rajoittamista, rajanylityspaikkojen sulkemista ja kansainvälisen suojelun hakemisen keskittämistä tietyille rajanylityspaikoille.

– Työtä rajan turvallisuuden eteen tehdään nopeutetusti. Sisäministeri Rantanen onkin ansiokkaasti painottanut, että Suomea ei enää päästetä vuoden 2015 tilanteeseen, Antikainen kiittelee.

– Me toimimme juuri kuten äänestäjillemme lupasimme. Asetamme Suomen turvallisuuden etusijalle nyt ja aina.

SUOMEN UUTISET