Ilta-Sanomat, konfliktinratkaisujärjestö CMI ja yhdysvaltalainen Politico-lehti järjestivät maanantaina yhteisen vaalitentin. Ensimmäinen kysymys koski ajankohtaista aihetta: Venäjän muuttunutta käytöstä Suomen itärajalla. Venäjä päästää jälleen ihmisiä rajan läpi ilman asianmukaisia matkustusasiakirjoja. Viimeksi vastaavaa koettiin 2015.

Ehdokkaita tentannut Ilta-Sanomien Hanna Vesala kysyi, näkevätkö ehdokkaat Venäjän toiminnassa hybridioperaation piirteitä.

Perussuomalaisten presidenttiehdokas, eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.) totesi, että Venäjä valvoo Suomen vastaista rajaansa halutessaan hyvin tehokkaasti, joten voidaan olettaa, että jos sieltä tulee ihmisiä ilman asianmukaisia matkustusasiakirjoja, niin silloin heidät on tarkoituksella päästetty läpi.

– Minun mielestäni asiaa kannattaisi ajatella pikemminkin niin päin, että kun Venäjä on selkeästi vihamielinen toimija ja sillä varmasti on halu tehdä erilaista kiusaa ja aiheuttaa hämminkiä, niin me emme voi jättää omaa rajaturvallisuuttamme Venäjän hyväntahtoisuuden varaan, vaan meillä pitää olla riittävät työkalut itsellämme reagoida siihen, jos rajalle ilmestyy ihmisiä, jotka esimerkikksi pyrkivät käyttämään hyväkseen turvapaikkajärjestelmää.

– Eli rajaa koskeva lainsäädäntö, turvapaikkamenettelyä koskeva laindädäntö pitää saattaa sellaiselle tasolle, että tällainen hybridivaikuttaminen ei ole enää kannattavaa.

Hetkeä myöhemmin Halla-aho totesi, että Suomen ja koko Euroopan haavoittuvuus on se, että meillä ei pystytä tekemään poliittisia päätöksiä turvapaikkahakemusten vastaanottamisen keskeyttämisestä edes kriisitilanteessa. Juuri se, että Venäjä tietää, että me joudumme prosessoimaan pitkän kaavan mukaan jokaisen rajan yli tulevan turvapaikanhakijan, johtaa siihen, että Venäjälle tulee houkutus käyttää turvapaikanhakijoita aseena.

– Se, mihin meidän pitää keskittyä on oma lainsäädäntömme eikä niinkään se, mitä Venäjä tekee.

Katso Rauhan vaalitentti kokonaisuudessaan Ilta-Sanomien sivuilta >

SUOMEN UUTISET