Laittomien pakolaisten virta Eurooppaan jatkuu samalla kun EU yhä istuu ja pohtii yhteistä linjaa ongelman ratkaisemiseksi. Italia kärsii eniten Välimeren ylitse suuntautuvasta turvapaikkaturismista ja siksi konkreettisilla toimilla on kiire. Pelissä on sekä hallituksen että Italian tulevaisuus.

Pääministerit Giorgia Meloni ja Edi Rama allekirjoittivat runsas viikko sopimuksen Italian turvapaikkaprosessin ulkoistamisesta. Turvapaikanhakijat on tarkoitus siirtää EU:n ulkopuolelle Albaniaan ja myös heidän hakemustensa käsittely on tarkoitus tehdä siellä.

– Tästä voisi tulla yhteistyömalli EU:n ja unionin ulkopuolisten maiden välille siitä, kuinka yhdessä pystymme hallitsemaan siirtolaisvirtoja, Meloni totesi Il Messageron mukaan.

Hän lisäsi ”sopimuksen ilmentävän rohkeaa eurooppalaista ajattelua”.

Oppositio ja kommissio vastustavat

Italian oppositio ei tapansa mukaan innostunut Melonin toimista. Vastarannan kiisket pyrkivät lausunnoissaan mitätöimään sopimuksen laillisuuden, eettisyyden ja jopa sen olemassaolon, kirjoittaa New York Times.

– Ennen kuin annamme tarkempia kommentteja, meidän on ymmärrettävä tarkalleen, mitä he aikovat tehdä, totesi puolestaan Euroopan komission tiedottaja Anitta Hipper viikko sitten tiistaina.

Britanniaan haluavat Afrikkaan

Italia ei ole yksin ulkoistamisen asialla, sillä Britannian konservatiivihallitus haluaisi lennättää turvapaikanhakijat Ruandaan, jonne oleskeluluvan saaneet voisivat sitten jäädäkin. Brittiveronmaksajien kustannuksella tosin.

Maan tuomioistuimet eivät pidä aietta laillisena, mutta pääministeri Rishi Sunak aikoo tavalla tai toisella jatkaa valitsemallaan tiellä.

Välimeren on ylittänyt tänä vuonna tähän mennessä 190 000 laitonta siirtolaista ja heistä suurin osa on rantautunut Italiaan. Koko Eurooppaa saapunee vuoden 2023 aikana yli miljoona turvapaikanhakijaa.

Luvut saattavat vielä muuttua ennen vuoden loppua, jos Venäjä alkaa tosissaan työntämään kolmansien maiden kansalaisia kohti Eurooppaa.

SUOMEN UUTISET