Vapauspuolueen ja ”Hollannin Trumpin” voitto parlamenttivaaleissa jatkaa maahanmuutto- ja EU-kriittistä vaalivyöryä Euroopassa ja saa puntit tutisemaan Brysselissä. Tämän hetken tärkein kysymys on Alankomaiden äänestäjien mielestä hallitsematon maahanmuutto ja siihen vaalivoittajalla on pian oltava omat lääkkeensä.

Gert Wildersin islamkriittinen ja euroskeptinen Vapauspuolue (PVV) on saamassa vahvistamattomien tulosten mukaan 37 paikkaa Hollannin 150-jäsenisessä parlamentissa. Puolue kaksinkertaisti paikkalukunsa vuoden 2021 vaaleista.

Entisen EU-komissaari Frans Timmermanin punavihreä allianssi (PvdA-GL) menestyi sekin ja saanee parlamenttiin 25 paikkaa edellisten vaalien 17 paikan sijasta.

Tiukan maahanmuuttokriittisen Dilan Yeşilgözin keskustaoikeistolainen hallituspuolue VVD sen sijaan otti tuimasti takkiinsa. Puolueen paikkamäärä parlamentissa on putoamassa kymmenellä ja jäänee 24 paikkaan.

Tarjous Hollannin EU-erosta

”Gert Wilders on EU:n pahin painajainen”, kommentoi arvovaltainen Politico-julkaisu Hollannin vaalitulosta. Politicon mukaan Wildersin vaalimenestyksen taustalla oli äänestäjille suunnattu tarjous Hollannin EU-erosta.

Vaalivoitto ja sen tuoma mahdollinen hallitusvastuu sai Wildersin laittamaan sordiinon päälle hurjimpiin puheisiinsa.

– Ymmärrän mainiosti, että puolueet eivät halua olla hallituksessa sellaisen puolueen kanssa, joka haluaa rikkoa perustuslakia.

– Emme siis aio puhua moskeijoista, Koraanista ja koraanikouluista.

”Hollannin Trumpilla” kovat haasteet

Hallitsematon maahanmuutto oli Hollannin vaalien keskeinen kysymys. Eurooppaan on tulossa enemmän laittomia siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita kuin kuunaan vuosien 2015–2016 jälkeen. Äänestäjien ja vaalivoittajan mielestä Alankomaihin ei mahdu enää tulijoita, maa on täynnä.

Maahanmuuttokriittisyys on tänään valtavirtaa koko Euroopassa. Giorgia Melonin Italian veljet voitti vaalit runsas vuosi sitten. Ranskassa Marie Le Penin Kansallinen rintama on gallupeissa edelleen kakkonen, kuten nykyään myös AfD Saksassa.

Daily Mail ehti jo nimittämään Wildersiä ”Hollannin Trumpiksi”. Lehti muistutti lukijoitaan kuitenkin siitä, että sanat on muutettava teoksi ja niistä ensimmäinen on äänestäjien edellyttämä ”turvapaikanhakijoiden tsunamin” pysäyttäminen.

SUOMEN UUTISET