Saksan kotimaantiedustelu luokitteli Vaihtoehto Saksalle -puolueen nyt myös Sachsenin osavaltiossa ”varmennetusti äärioikeistolaiseksi”. AfD pitää luokitusta hallituksen yrityksenä leikata puolueen suosion kasvu ennen ensi vuoden osavaltiovaaleja ja syyttää kotimaantiedustelua ryhtymisestä vallan käsikassaraksi.

Vastaava luokitus on tehty aikaisemmin Thüringenin ja Sachsen-Anhaltin osavaltioissa.

Sisäministeriön alaisen kotimaantiedustelun Sachsenin toimialueen johtajan Dirk-Martin Christianin mukaan neljän vuoden tarkkailu on paljastanut, että AfD:llä on perustuslaille vihamielisiä tavoitteita.

Islamin ja muslimien vastaisuus

AfD loukkaa kotimaantiedustelun havaintojen mukaan muun muassa siirtolaisten ja etnisiin vähemmistöihin kuuluvien ihmisoikeuksia kansallismielisellä, syrjivällä sekä muslimien ja islamin vastaisella politiikallaan ja sanavalinnoillaan.

AfD-poliitikot ovat kutsuneet tiedusteluraportin mukaan arabialueilta Saksaan tulleita pakolais- ja siirtolaismiehiä muun muassa ”tuontitappajiksi”, ”veitsisiirtolaisiksi”, ”raiskaajapakolaisiksi” ja ”ryösteleviksi maahantunkeutujiksi”.

– Näin ruokitaan väestön keskuudessa kaunaa ja pelkoa ulkomaalaisia kohtaan, perustelee tiedustelujohtaja Christian lausunnossaan.

Vaikutustaan AfD:n poliitikot voimistavat puhumalla ”diktatuurista”, ”puoluekartellista” ja ”valtion propagandamediasta”.

Koronaprotestit ja valtion herjaaminen

Perusteluna äärioikeistolaisluokittelulle mainitaan myös hallituksen koronapolitiikkaan kohdistetun protestiliikkeen masinoiminen.

AfD on innostanut kotimaantiedustelun mukaan ihmisiä vastustamaan valtiollisia koronatoimia sekä herjannut ja solvannut valtiollisia instituutioita ja niiden edustajia.

Osoituksena puolueen ”monoliittisuudesta” kotimaantiedustelu pitää sitä, ettei puolue ole irtisanoutunut johtajiensa ja edustajiensa äärioikeistolaisista ja rasistisista näkemyksistä.

Vasemmistopuolue Linke vaatii, että Sachsenin osavaltio ryhtyy ajamaan osavaltioita edustavassa liittoneuvostossa AfD-puolueen kieltämistä.

Vihreiden mielestä luokituksen johdosta on arvioita, olisiko AfD:n mandaatilla toimivat virkamiehet erotettava viroistaan.

Värvättyjä tiedonantajia ja salaisia agentteja

Luokitus varmennetusti äärioikeistolaiseksi tarkoittaa Saksassa, että kotimaantiedustelu saa oikeuden käyttää sellaisiksi luokiteltujen puolueosastojen tarkkailuun kaikkia Saksassa sallittuja salaisen palvelun menetelmiä.

Tiedustelupalvelu saa nyt normaalia helpommin oikeuden salakuunnella muun muassa puolueen johtajien ja avainhenkilöiden puheluita ja muuta viestiliikennettä.

Kotimaantiedustelu voi värvätä itselleen tiedonantajia puoleen sisältä ja ujuttaa sinne omia salaisia agenttejaan.

Näin tehtiin myös äärioikeistolaisen Saksan kansallisdemokraattisen NPD-puolueen kohdalla. Kielto kaatui agenttisotkuun.

AfD näkee taustalla vaalitaktisia motiiveja

Luokittelu ”varmennetusti äärioikeistolaiseksi” on ollut AfD:n Sachsenin osaston puheenjohtajan Jörg Urbanin mukaan odotettavissa, koska AfD:stä on kasvanut uusissa osavaltioissa vahvin poliittinen voima.

– Perustuslakia suojelemaan tarkoitetusta kotimaantiedustelusta on tehty ”hallituksen suojelija”. Jokaiselle on selvää, että taustalla vaikuttavat yksinomaan vaalitaktiset motiivit, Urban toteaa kannanotossaan.

Sachsenissa pidetään osavaltiovaalit ensi syykuussa. Mielipidekyselyjen mukaan AfD:n kannatus on siellä tällä hetkellä 35 prosenttia.

Dresdenissä istuvien maapäivien suurimman ryhmän muodostaa tällä hetkellä kristillisdemokraatit (CDU), jota kannattaa tuoreimmissa kyselyissä noin 29 prosenttia äänioikeutetuista.

Vuoden 2019 osavaltiovaaleissa CDU sai äänistä 32 ja AfD 27 prosenttia.

AfD suosituin myös Thüringenissä ja Brandenburgissa

Osavaltiovaalit järjestetään syykuussa myös kahdessa muussa osavaltiossa Thüringenissä ja Brandenburgissa.

Thüringeissä AfD:n kannatus on Insa-tutkimuslaitoksen mukaan tällä hetkellä 34 ja Brandenburgissa 27 prosenttia.

AfD nousisi näillä kannatusluvuilla kaikissa kolmessa osavaltiossa suurimmaksi puolueeksi.

Koko entisen Itä-Saksan alueella AfD:n kannatus on keskimäärin yli 30 prosenttia.

Liittopäivävaaleissa voittajia olisivat CDU ja AfD

Jos Saksassa järjestettäisiin ensi sunnuntaina liittopäivävaalit, niin tulos olisi eri kyselyjen mukaan seuraava:

CDU/CSU 30 % (vuoden 2021 liittopäivävaaleissa 24,1 %), AfD 20-22 % (10,3 %), vihreät 12-17 % (14,8 %), SPD 14-16 % (25,7 %), FDP 4-6 % (11,5 %), vasemmistopuolue Linke 4 % (4,9 %).

Seuraavat liittopäivät järjestetään vuonna 2025, jos parhaillaan kovalla koetuksella oleva hallitussopu kestää siihen saakka.

Pertti Rönkkö, Berliini