Israelin tapahtumien aiheuttaman antisemitistisen hyökyaallon sekä maahanmuuttovastaisen AFD-puolueen nousun ravisuttama Saksan liittokansleri Olaf Scholz on helisemässä. Hän peräänkuuluttaa voimakkaita toimia maahanmuuton suitsimiseksi. Lausunnot ovat poikkeuksellisia – maan historia huomioiden.

Saksan vasemmisto on perinteisesti tarttunut erittäin ärhäkästi maahanmuuton suitsimista esittäviin puheenvuoroihin. Spiegel-lehden haastattelema Saksan sosialidemokraattinen liittokansleri Olaf Scholz tunnistaa ongelman, mutta puhuu tästä huolimatta rajoitustoimien puolesta.

– Ne, jotka vaativat rajoituksia hallitsemattomaan maahanmuuttoon, saavat vasemmalta syytöksiä tunteettomuudesta ja rasismista. Mutta tämä ei ole enemmistön näkemys, liittokansleri painottaa.

”Tärkeintä on nyt pitää yhteiskuntaamme koossa.”

– Tärkeintä on nyt pitää yhteiskuntaamme koossa. Osa ihmisistä vaatii rajoittamatonta maahanmuuttoa. Heidän pitäisi olla rehellisiä ja pystyä myöntämään, että jos näin toimitaan, ei nykyistä sosiaaliturvajärjestelmää voi enää ylläpitää.

Scholtz peräänkuuluttaa nopeaa maasta poistamista, jos laillista syytä Saksassa oleskeluun ei ole.

– On viimein laajamittaisesti karkotettava ne, joilla ei ole oikeutta jäädä Saksaan.

Hän listaa toimenpiteitä, jolla asiaan aiottaan puuttua: menettelyjen nopeuttaminen, maahanmuuttoviraston digitalisointi, haastattelujen aloittaminen aiemmin sekä oikeudenkäyntiprosessien nopeuttaminen. Georgia ja Moldova määritellään turvallisiksi alkuperämaiksi. EU:n ulkorajojen suojelua vahvistetaan. Lisäksi Saksa ajaa EU:ssa solidaarisuusmekanismia, joka jakaisi pakolaisia tasaisemmin EU-maihin.

– Meidän on karkotettava ihmisiä useammin ja nopeammin, Scholz summaa.

Saksa haluaa myös vähentää maassa oleskelun kannustimia. Scholtz kannattaa myös ajatusta, jonka mukaan tukien sijaan turvapaikanhakijoille tarjottaisiin rahan sijasta tarvikkeita. Lisäksi harkinnassa on turvapaikanhakijoille tarkoitettu maksukortti, jolla ei voi nostaa rahaa. Tämä estäisi rahasiirrot muun muassa ihmissalakuljettajille ja ulkomaille.

”Meidän on karkotettava ihmisiä useammin ja nopeammin.”

Spiegel-lehti tenttaa liittokanslerilta, voiko liberaali demokratia varmistaa selviytymisensä vain siten, että se uhraa osan humanitaarisista pyrkimyksistään?

Scholz vastaa kieltävästi:

– Ei. Liberaalin demokratian on osoitettava toimintakykynsä. Valtion on pidettävä asiat hallinnassa. Meillä on selkeät säännöt. Massiivinen, ihmishenkiä vaarantava siirtolaisuus ei ole inhimillistä eikä edistyksellistä.

SUOMEN UUTISET