Hallitsemattoman maahanmuuton kritiikki siivitti Sveitsin kansanpuolueen selkeään vaalivoittoon sunnuntaisissa parlamenttivaaleissa. Pahiten takkiinsa sai vihreät, joka menetti lähes kolmanneksen kannatuksestaan. Analyytikkojen mukaan äänestäjät turhautuivat äärilinjan ilmastoaktivisteihin.

Kansallismielinen ja maahanmuuttokriittinen Sveitsin kansanpuolue (SVP) voitti maan sunnuntaiset parlamenttivaalit. Puolue petrasi tulostaan edellisistä vaaleista ja kasvatti ääniosuuttaan kolme prosenttiyksikköä saaden 28,6 prosenttia annetuista äänistä.

Sosialidemokraatit (SP) on maan toiseksi suurin puolue 18 prosentin ääniosuudella. Keskustan (Mitte) kannatus riitti pronssille 14,6 prosentin kannatuksella.

Vaalien suurin häviäjä on vihreät (Grüne). Puolue menetti lähes neljä prosenttiyksikköä äänistä verrattuna edellisiin vaaleihin ja sai nyt 9,4 prosenttia äänistä.

Huoli maahanmuutosta ratkaisi vaalit

Analyytikkojen mukaan kuvat italialaisen Lampedusan saaren Afrikasta tulleista pakolaisista sekä laittomista maahanmuuttajista ovat palaneet myös sveitsiläisten äänestäjien verkkokalvolle. Maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikka on ollut SVP:n keskeistä osaamisaluetta – ja nyt teema tuotti taas toivottua tulosta.

Vihreiden osalta yleiseurooppalainen alamäki jatkui äärisäistä huolimatta. Ilmiö tullee heijastumaan myös EU-parlamenttivaaleihin ensi keväänä. Äärilinjan ilmastoaktivistien erilaiset tempaukset sekä asenteiden ehdottomuus ovat saattaneet saada äänestät katsomaan muualle.

Sveitsin parlamentin 200 paikasta kansanpuolue saa 62, sosialidemokraatit 41, keskusta 29 ja vihreät 23.

Äänestämässä kävi 46,6 prosenttia äänioikeutetuista eli hienoisesti enemmän kuin edellisissä parlamenttivaaleissa.

SUOMEN UUTISET