EU on ajautumassa kohti velkaunionia. Velka- ja alijäämäsäännökset on otettava taas vakavasti. Yksittäisellä jäsenmaalla tulisi halutessaan olla mahdollisuus jäädä pois EU:n yhteisistä päätöksistä. Näillä teemoilla saatetaan nousta Hollannin suurimmaksi puolueeksi marraskuun parlamenttivaaleissa.

Parikymmentä vuotta parlamentaarikkona ovat muokanneet Pieter Omtzigtista poliitikon, jonka sanaa kansa kuuntelee yhä herkemmin korvin Hollannissa.

Omtzigt oli muun muassa keskeisessä roolissa paljastamassa skandaalia, joka kaatoi pääministeri Mark Rutten kolmannen hallituksen vuoden 2021 alussa. Hollannin hallitusta johtaa tällä hetkellä kuitenkin Mark ”teflon” Rutten toimitusministeriö ja vaalit on määrä pitää marraskuussa.

Rutten neljäs hallitus hajosi nimittäin heinäkuussa kiistaan maahanmuutosta.

Tuliterällä puolueella gallupkärkeen

Pieter Omtzigt perusti uuden puolueen (Nieuw Sociaal Contract) elokuussa ja jo syyskuussa tehdyssä mielipidetiedustelussa se oli toisella sijalla Alankomaiden 17 poliittisen puolueen kirjossa.

Elokuussa Omtzigt ilmoitti kuitenkin, ettei hän ole kiinnostunut pääministerin asemasta uudessa hallituksessa.

Taustasyynä saattaa olla sekin, että Hollannissa hallituksen muodostaminen voi järjestelmän mutkikkuuden takia kestää kuukausia, eikä suurimman puolueen johtajasta välttämättä sukeudu pääministeriä.

Veli velka otettaessa

Kriittinen suhtautuminen Euroopan unioniin ja ennen kaikkea sen laajentumiseen on Omtzigtin politiikan ytimessä. Byrokratioilla kun on tapana laajentua lähes automaattisesti. Euroskeptikon roolin hän kiistää.

Bloombergin haastattelussa hän kuitenkin arvostelee Rutten hallituksen höveliä tapaa mennä mukaan yhteiseen eurooppalaiseen menoon:

– Olen huolissani velan kertymisestä. Velan kasvattaminen on helppoa mutta sen vähentäminen ei.

Kaikessa ei tarvitse olla mukana

EU:lla on tätä menoa suuri riski muuttua ”velkaunioniksi”, jossa kaikki jäsenmaat ovat vastuussa toistensa veloista. Kehityssuunta on Omtzigtin mukaan vaarallinen ja siksi ennen koronaa vallassa olleet finanssisäännökset (julkisen talouden velka sekä alijäämä) olisi syytä ottaa jälleen vakavasti.

Euroopan unionin yhteishankkeet pitäisi arvioida kunkin jäsenmaan lähtökohdista ja tehdä päätökset sen pohjalta. Omtzigt ei ymmärrä, ”miksi Euroopan komission jokaiselle suunnitelmalle pitäisi vastata myöntävästi”. Hän ei ole ajatuksineen yksin Euroopassa.

Yhdellä maalla ei toki saisi olla valtaa estää muiden suunnitelmia ja päätöksiä. ”Mutta jos haluatte tehdä sen yhdessä, voitte tehdä sen ilman meitä.”

SUOMEN UUTISET