Argentiinan presidentiksi on valittu mies, joka todella jakaa ihmisten mielipiteet. Hän on kannattajiensa jumaloima ja vastustajiensa vihaama. Toimittajien mielestä hän on ”äärioikeistolainen” ja kaiken kukkuraksi ilmastodenialisti. Javier Milei ei pidä poliittisesta korrektiudesta eikä epäröi kutsua vastustajiaan ”paskavasemmistoksi”. Ei ihme, että monet vasemmistolaiset purskahtivat itkuun kuultuaan vaalituloksen. Mutta onko Javier Milei uusi Bolsonaro, Trump vai Zelenskyi?

Argentiinan vastavalittu presidentti Javier Milei on herättänyt suuria tunteita kotimaassaan ja maailmalla. Hänen kannattajansa riemuitsevat siitä, että Argentiinan politiikassa puhaltavat nyt uudet tuulet.

Samaan aikaan vasemmistolaiset purskahtavat kirjaimellisesti itkuun presidentinvaalien tuloksen takia. Netissä kiertävillä videoilla itkevät vasemmistolaiset tuovat mieleen Donald Trumpin valinnan jälkeen Yhdysvalloissa kuvatut videot.

TV:stä tuttu taloustieteilijä

Javier Milei on 53-vuotias taloustieteilijä, joka edustaa itävaltalaista koulukuntaa. Hän on opettanut taloustiedettä yliopistossa ja kirjoittanut useita kirjoja. Milei tuli argentiinalaisille tutuksi television ”päivystävänä ekonomistina”. Hänellä on ollut myös oma radio-ohjelma.

Suomen mediassa Mileitä on kuvattu oikeistopopulistiksi tai jopa äärioikeistolaiseksi. Itse hän identifioituu anarkokapitalistiksi tai minarkistiksi, eli hän uskoo laajoihin yksilön vapauksiin ja valtion roolin pitämiseen mahdollisimman pienenä.

Haluaa sulkea keskuspankin ja useita ministeriöitä

Vaalikampanjassaan Milei lupasi rankkoja toimenpiteitä velkaantumista ja inflaatiota vastaan. Hän haluaa sulkea Argentiinan keskuspankin ja useita ministeriöitä. Lopettamislistan kärjessä on sukupuoli- ja yhdenvertaisuusasioiden ministeriö.

Milei on kutsunut ilmastonmuutosta ”sosialistiseksi huijaukseksi”. Hän haluaa ulottaa leikkaukset myös tieteellisen tutkimuksen rahoitukseen, mikä on saanut jotkut kutsumaan häntä ”tieteenvastaiseksi presidentiksi”.

Oma valuutta korvattava Yhdysvaltain dollarilla

Ekonomisti Milei haluaa, että Argentiinan peso korvataan Yhdysvaltain dollarilla, joka on jo nyt Argentiinassa suosittu valuutta, johon ihmiset turvautuvat valtavan inflaation takia.

Milein presidenttikaudella Argentiina tulee todennäköisesti muutenkin suuntautumaan yhteistyöhön Yhdysvaltain kanssa ja ottamaan etäisyyttä Venäjään, Kiinaan ja BRICS-liittoumaan. Milei on suuri Israelin ystävä, joka on kertonut harkinneensa juutalaiseksi kääntymistä.

Libertaareista näkemyksistään huolimatta Milei suhtautuu kriittisesti rikollisten maahantuloon. Vaalikampanjassaan hän vaati, että rikosrekisterin omaavien henkilöiden maahanpääsy pitäisi estää ja rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset tulisi karkottaa.

Oman elämänsä supersankari

Bändissä nuorempana laulanut Milei on synnynnäinen show-mies, joka pukeutuu yhä nahkatakkiin ja esiintyy kuin rock-tähti. Vaalitilaisuuksissaan hän pärisytti moottorisahaa talousleikkausten symbolina.

Milein muhkeiden pulisonkien ansiosta häntä on verrattuna Marvel-sarjakuvien sankarihahmo Wolverineen, mutta itse asiassa Mileillä on ihan oma supersankarihahmo, joksi hän tykkää pukeutua cosplay-hengessä: kenraali Ancap. Lyhenne Ancap tulee anarkokapitalismista.

”Paskavasemmistolaiset haluavat tappaa sinut!”

Javier Milei ei pidä poliittisesta korrektiudesta eikä epäröi kutsua vastustajiaan ”paskavasemmistolaisiksi”, ”kollektivisteiksi” ja ”parasiiteiksi”. Somessa kiertää haastattelunpätkä, jossa toimittaja kysyy, miksi Milei kutsuu vasemmistolaisesti ajattelevia ihmisiä ”paskoiksi”.

– Koska he ovat paskoja, Milei vastaa.

– He haluavat tappaa sinut! Paskavasemmistolaisille ei saa antaa milliäkään periksi, Milei jatkaa.

– Jos annat vähänkään periksi, he käyttävät sitä tuhotakseen sinut.

Javier Milei moittii vasemmistoa kaksoisstandardeista: omilta hyväksytään lähes mitä tahansa, vastustajilta ei mitään.

– Jos toimittaja käyttää seksuaalisesti hyväksi toista toimittajaa, he salaavat sen, koska tekijä on yksi heistä.

”Vasemmisto on jo hävinnyt kulttuurisodan”

Tästä kaikesta huolimatta vasemmisto on Milein mielestä jo hävinnyt kulttuurisodan. Ja koska vasemmistolaiset tajuavat itsekin hävinneensä, he turvautuvat likaisiin keinoihin.

– He käyttävät valtion sortokoneistoa tuhotakseen meidät. He pyrkivät vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen veronmaksajien rahoilla. Ja häviävät silti!

Haastattelussa Milei revittelee niin rajusti, että lopussa naistoimittaja menee aivan hiljaiseksi.

Argentiinan Bolsonaro, Trump vai Zelenskyi?

Argentiinan uutta presidenttiä on verrattu Brasilian edelliseen presidenttiin Jair Bolsonaroon ja Yhdysvaltain Donald Trumpiin. Ainakin kaikki kolme ovat suorasanaisia miehiä ja toimittajien inhokkeja.

Parempi vertailukohde voisi olla Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Ennen poliittista uraansa Zelenskyi tuli ihmisille tutuksi esittäessään TV-sarjassa korruptiota vastustavaa historian opettajaa, joka valitaan sattumalta presidentiksi.

Zelenskyi sai ukrainalaisten äänet oikeissakin vaaleissa, koska hän oli ”TV:stä tuttu”. Hänen koettiin olevan korruptoimaton henkilö, joka tulee politiikan ulkopuolelta eikä kuulu vakiintuneisiin ”mafioihin”. Milein äänestäjillä on samanlaisia odotuksia.

Edes tuloverojen poistaminen ei riittänyt

Javier Milein vastaehdokkaana oli Argentiinaa pitkään hallinneiden peronistien ehdokas Sergio Massa. Tyypillisenä vasemmistopopulistina Massa lupasi kaikille kaikkea hyvää ja kaunista.

Istuvana valtiovarainministerinä Massa lakkautti tuloverotuksen lähes kaikilta kansalaisilta juuri ennen presidentinvaaleja. Se riitti ensimmäisen kierroksen korkeimpaan äänimäärään, mutta toisella kierroksella kansa valitsi Milein antaman toiveen muutoksesta.

Nähtäväksi jää, missä määrin Javier Milei kykenee toteuttamaan haluamiaan uudistuksia. Hänen edustamallaan Libertad Avanza (”vapaus etenee”) -puolueella ei ole enemmistöä kongressin kummassakaan kamarissa.

SUOMEN UUTISET