Ensi vuonna kesän kynnyksellä EU-politiikassa saattavat puhaltaa melkoiset muutosten tuulet. Tämä tosin voi tulla melkoisena yllätyksenä eliitille. Maahanmuuttokriittiset ja kansallismieliset puolueet ovat jo menestyneet kansallisissa vaaleissa ja ne saattavat kahmaista uusista mepeistä jopa neljänneksen.

Eteläisimmän Suomen kokoiseen Hollantiin saapui viime vuonna 400 000 erityyppistä maahanmuuttajaa sekä lyhyemmän ajan maassa viipyvää opiskelijaa. Parlamenttivaalit voittikin marraskuussa heittämällä Geert Wildersin maahanmuutto- ja islamkriittinen Vapauspuolue PVV.

Vaalitulos oli yllätys perinteiselle medialle muttei välttämättä äänestäjille, saatikka Wildersille itselleen, ”Hollannin Trumpille”. Äänestäjien ja vaalivoittajan mielestä Alankomaihin ei mahdu enää tulijoita, ”Hollanti on täynnä”.

Eurooppa on täynnä

Hallitsematon maahanmuutto oli Hollannin vaalien keskeinen kysymys, sillä Eurooppaan on tulossa enemmän laittomia siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita kuin kuunaan kriisivuosien 2015–2016 jälkeen.

Välimeren on ylittänyt tänä vuonna tähän mennessä 200 000 vailla tarvittavia matkustusasiakirjoja ollutta siirtolaista ja heistä suurin osa on rantautunut Italiaan. Eurooppaan saapunee vuoden 2023 aikana yli miljoona turvapaikanhakijaa. Eurooppa alkaa olla täynnä.

Seurauksena vastaanottokeskukset täyttyvät, rajalla on tarkastuspisteitä Saksassa, palestiinalaisten ja israelilaisten puolustajat ottavat yhteen lähes joka maassa ja Viktor Orbán varoittaa uusien mini-Gaza-ghettojen synnystä. Ruotsissa ammutaan ja räjäytetään, Ranskassa ja Irlannissa heiluvat veitset.

Venäjän hyökkäyssodan seurauksena Ukrainasta on siirtynyt muualle Eurooppaan nelisen miljoonaa tilapäisen suojelun tarpeessa olevaa ihmistä. Ihmisten mieliä jäytää kasvava huoli omasta toimeentulosta sekä turvallisuudesta kautta koko mantereen.

Europarlamentti uusiksi

Maahanmuuttokriittisyys on yhä näkyvämmin valtavirtaa koko Euroopassa. Giorgia Melonin Italian veljet voitti vaalit runsas vuosi sitten. Ranskassa Marie Le Penin Kansallinen rintama on gallupeissa edelleen kakkonen, kuten nykyään myös AfD Saksassa.

Ensi vuonna kesäkuun alussa pidetään europarlamenttivaalit ja kansallismieliset puolueet lähtevät niihin paremmista asemista kuin koskaan aiemmin. Ennusteen mukaan maahanmuuttokriittiset puolueet voisivat saada jopa neljänneksen paikoista parlamentissa.

– Euroopan identiteettiin, arvoihimme ja maanosan turvallisuuteen liittyvät kysymykset koetaan äänestäjien keskuudessa yhä tärkeämmiksi. Ja se tarkoittaa myötätuulta oikeiston ääripuolueille, toteaa Chatham House-ajatuspajan tutkija Hans Kundnani Svenska Dagbladetissa.

SUOMEN UUTISET