Politiikan tuulet puhaltavat Saksassa nyt oikealta ja tämä näkyi Hessenin ja Baijerin osavaltiovaaleissa. Taustalla on saksalaisten tyytymättömyys rajusti kasvaneen maahanmuuton seurauksiin sekä talouden epävarmuudet. Vaihtoehto Saksalle (AfD) kasvaa kovaa vauhtia nyt myös läntisessä osassa maata.

Maahanmuuttokriittinen Vaihtoehto Saksalle (AfD) ylsi historiansa parhaaseen tulokseensa Baijerin sekä Hessenin osavaltiovaaleissa sunnuntaina.

AfD oli ennakkotietojen mukaan toiseksi suosituin puolue Hessenissä ja kolmantena Baijerissa. Hessenissä puolue sai 18,4 prosenttia äänistä ja Baijerissa 14,6 prosenttia.

Vaalivoittoon ylsi Hessenissä konservatiivinen kristillisdemokraatit (CDU) ja Baijerissa sisarpuolue CSU. CDU kasvatti kannatustaan ja sai äänistä 34,6 prosenttia. CSU koki hiuksenhienon takapakin ja sai 37 prosenttia äänistä.

Baijerin erikoisuus Vapaat valitsijat (FW) ylsi vaalituloksissa toiseksi ja sai ennakkotietojen mukaan 15.8 prosenttia annetuista äänistä.

Kansan tyytymättömyys kasvussa

Liittokansleri Olaf Scholzin sosialidemokraattien (SPD), vapaiden demokraattien (FDP) ja vihreiden (Grüne) muodostama keskustavasemmistolaisen Saksan nykyhallituksen kannatus lasketteli alamäkeä sekä Hessenissä, että Baijerissa.

Sholzin hallituksen kannatus on alimmillaan sitten sen valtaantulon joulukuussa vuonna 2021. Syynä ovat saksalaismedian mukaan maahanmuuttoon liittyvät ennakkoluulot sekä talouden epävarmuus.

Turvapaikkahakemukset lähes tuplaantuneet

Deutsche Wellen siteeraaman mielipidetiedustelun mukaan 80 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että viranomaiset ovat hoitaneet huonosti niiden henkilöiden palautukset, joiden turvapaikkahakemukset on hylätty.

Vastaajista 73 prosentin mielestä turvapaikanhakijoiden sijoittelu Saksan sisällä on epäonnistunut ja 78 prosenttia näki vaikeuksia pakolaisten kotoutumisessa ja työmarkkinoille sijoittumisessa.

Vain 27 prosenttia tutkimukseen vastanneista saksalaisista oli sitä mieltä, että maahanmuutto on Saksalle hyödyllistä.

Elokuun loppuun mennessä 220 000 henkilöä oli jättänyt turvapaikkahakemuksen Saksan viranomaisille. Lisäystä vastaavaan aikaan edellisenä vuonna on 77 prosenttia.

SUOMEN UUTISET