Hyvää suomalaisessa keskusteluilmapiirissä on se, että joistakin asioista suostutaan pikkuhiljaa puhumaan niiden oikeilla nimillä. Kun tunnistetaan ja tunnustetaan, että maahanmuutto, huono integraatio ja rikollisuus liittyvät yhteen, ollaan sisäministerin mukaan jo ratkaisujen äärellä.

Miten jengiväkivaltaa meillä torjutaan, ja panostaako Suomi oikeisiin asioihin, kysyi A-Talk torstai-iltana. Mukana lähetyksessä olivat perussuomalaisten sisäministeri Mari Rantanen, kriminologi Markus Kaakinen, Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne sekä tiimipäällikkö Heikki Turkka Aseman Lapsista.

– Kun puhumme jengirikollisuudesta, niin nähdäkseni me puhumme katujengirikollisuudesta ja järjestäytyneestä rikollisuudesta, määritteli sisäministeri Rantanen illan aiheen.

– Nämä ovat aikuisia ihmisiä ja nyt kun puhutaan kovista keinoista, niin monet niistä osuvat juuri tänne. Ei 25-vuotias, joka jo ammuskelee ihmisiä ja on käynyt vankilassa, kuulu ankkuritiimiin, vaan hänen kanssaan ollaan pehmeiden keinojen käytössä myöhässä.

– Toive on tietysti, että vankila ja siellä tehty kuntoutus häntä auttaisivat.

Ampuma-aseen hallussapidosta vankilaan

Keinojakin jengirikollisuuden torjuntaan on hallitusohjelmassa sekä toimenpideohjelmassa, joka on valmistumassa oikeusministeriössä vuoden loppuun mennessä.

Hallitusohjelmassa lisätään poliisien määrää. Mainittu on lisäksi vaikkapa tiedonvaihdon lisääminen, rikostiedustelulaki ja biometriikkaakin halutaan ottaa lisää käyttöön.

Muutakin sisäministerin mukaan löytyy, erityisesti ampuma-aseiden kanniskelu on estettävä.

– Kun tiedämme, että meillä on laittomia aseita kaduilla ja autoissa mukana, niin tarkoitus on esimerkiksi kiristää tätä törkeiden ampuma-aserikosten tunnusmerkistöä siten, että kun tämmöinen tavataan mukana, niin se olisi heti välittömästi törkeä ampuma-aserikos, josta saisi minimissään kaksi vuotta vankeutta.

Vaiettu perhe ja kotikasvatus

Jengirikollisuudesta on puhuttu paljon ja varsinkin koulua sekä yhteiskuntaa on huudettu apuun. Monelle melko itsestään selvä asia eli kotikasvatus ja perheen vastuu näyttävät unohtuneen. Lähtökohtaisesti ottaen kukaan ei ole yhteiskunnan lapsi.

– Haluamme nyt hallituksessa velvoittavampaa kotoutumispolitiikkaa. Ihmisten pitää osallistua kieliopintoihin. Jos vanhemmat eivät osaa suomen kieltä, niin miten ihmeessä he pystyvät tukemaan lastansa, jos he eivät ole mukana yhteiskunnassa.

– Maahanmuutto, huono integraatio ja rikollisuus liittyvät yhteen. Silloin kun tunnistat ja tunnustat ongelmia, silloin pääset myös ratkaisuihin.

SUOMEN UUTISET