

Ylikomisario Jari Taponen aiheutti 2017 Twitterissä syvää hämmennystä esittämällä terroristiksi saakka radikalisoituneita turvapaikanhakijoita suomalaisiin kouluihin.
Viikon 41/2023 luetuin
Ylikomisario Taponen pakeni Twitteristä – huomautus harhaanjohtavien tietojen levittämisestä oli liikaa
Katujengien olemassaolon kiistäjänä tunnettu helsinkiläispoliisi on poistunut Twitteristä (nykyinen X). Harhaanjohtavien tietojen levittämisestä saatu yhteisöhuomatus näyttää olleen hänelle liikaa. Taponen ei jäänyt vastaamaan saamaansa kritiikkiin vaan poisti Twitter-tilinsä kokonaan.
Helsingin poliisin ennaltaehkäisevää toimintaa johtava ylikomisario Jari Taponen on jo lähes vuosikymmenen ajan tullut tunnetuksi katujengidenialistina, joka on pitkään ja sitkeästi kieltänyt, että katujengejä on olemassa Suomessa.
Ylikomisario Taponen kiisti katujengiongelman vielä siinäkin vaiheessa, kun Helsingin käräjäoikeus antoi maahanmuuttajengin johtohahmoille pitkät tuomiot vakavista rikoksista ja käytti tuomioiden koventamisperusteena sitä, että rikokset oli tehty osana järjestäytynyttä rikollisryhmää.
Ei usko katujengeihin – työnä jengien ehkäiseminen
Taposen sitkeä denialismi on ollut sitäkin hämmästyttävämpää, koska hän johtaa Helsingin poliisin ennaltaehkäisevää toimintaa, jonka pitäisi nimenomaan ”estää uusien katujengien muodostuminen, purkaa olemassa olevia jengejä ja auttaa nuoria irti katujengitoiminnasta”.
Jari Taponen on saanut Helsingin kaupungilta kultaisen Helsinki-mitalin palkinnoksi työstään poliisina. Palkinnon perusteluissa kerrotaan, että ”Taposen johdolla Helsingin poliisin ymmärrys eriarvoistumisesta ja radikalismista on laajentunut merkittävästi”.
Nyt virkatili poistettu
Ylikomisario Taponen on osallistunut ahkerasti yhteiskunnalliseen keskusteluun Twitterissä virkatiliään käyttäen. Hänen Twitter-tilinsä oli aiemmin mukana Helsingin poliisilaitoksen sosiaalisen median tilien luettelossa. Nyt sitä ei siellä enää näy. Taposen virkatili on poistettu myös Twitteristä.
Reilu viikko sitten ylikomisario Taponen postasi Twitteriin tilastokaavion, jonka perusteella hän väitti, että ”elämme aikaa, jolloin nuoren riski joutua väkivallan kohteeksi on historian pienin”. Taposen tarkoituksena oli ilmeisesti vähätellä käynnissä olevaa keskustelua maahanmuuttajataustaisten katujengien väkivaltarikollisuudesta.
Faktantarkistajat oikaisivat yhteisöhuomautuksella
Taposen keskustelunavaukseen ilmestyi yhteisöhuomautus, jossa kerrottiin, että Taposen käyttämä – ilmeisesti kouluterveyskyselystä otettu – kaavio mittaa vain nuorten kokemuksia, ei todellista väkivallan riskiä.
Yhteisöhuomautukset ovat Twitterin ominaisuus, jonka avulla faktantarkistajat voivat tarjota lisätietoa väitteisiin, jotka ovat harhaanjohtavia tai sisältävät väärää tietoa. Ylikomisario Taponen ei arvostanut saamaansa yhteisöhuomautusta.
– Onko tosiaan niin, että kuka tahansa voi lisätä disinformaatiota kenen tahansa julkaisuun? Taponen kysyi Twitterissä.
Taposen kanssa paljon väitellyt somekeskustelija Mika Merano tarjoutui selittämään asian:
– Jari hyvä, selitän sinulle. Se tarkoittaa sitä, että sinä jaoit disinformaatiota.
Ylikomisario Taponen ei tykännyt myöskään Meranon kommentista. Hän ei jäänyt vastaamaan saamaansa kritiikkiin vaan esti Meranon. Lopulta Taponen päätti poistaa Twitter-tilinsä kokonaan, jolloin kukaan ei enää näe, että hän on saanut yhteisöhuomautuksen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Mika Merano nuorisoväkivalta yhteisöhuomatus katujengit disinformaatio Helsingin poliisi Sosiaalinen media Faktantarkistus Jari Taponen Denialismi Twitter
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Nettipoliisi Taposelta erikoinen selitys kiihkouskovaisten muslimien väkivaltaisuuksiin

Ylikomisario Taponen: ”Helsingissä ei vieläkään ole katujengejä” – kollegat täysin eri mieltä

Tilannekuva haltuun: Humanitaarinen maahanmuutto täytyy viimeistään nyt tunnistaa keskeisimmäksi jengirikollisuuden ja jengiytymisen syyksi

Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen jälleen otsikoissa – vähättelee katujengiongelmaa Twitterissä virkatilillään

Sisäministeri Rantanen: Maahanmuutto, huono integraatio ja rikollisuus liittyvät yhteen – ”Ratkaisu löytyy, kun tunnistat ja tunnustat ongelman”

STT:n harhaanjohtava juttu kuluttajabarometrista johti valtavaan vääntöön somessa – kohuttu skottitoimittaja nolasi itsensä perinpohjaisesti
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.