Katujengien olemassaolon kiistäjänä tunnettu helsinkiläispoliisi on poistunut Twitteristä (nykyinen X). Harhaanjohtavien tietojen levittämisestä saatu yhteisöhuomatus näyttää olleen hänelle liikaa. Taponen ei jäänyt vastaamaan saamaansa kritiikkiin vaan poisti Twitter-tilinsä kokonaan.

Helsingin poliisin ennaltaehkäisevää toimintaa johtava ylikomisario Jari Taponen on jo lähes vuosikymmenen ajan tullut tunnetuksi katujengidenialistina, joka on pitkään ja sitkeästi kieltänyt, että katujengejä on olemassa Suomessa.

Ylikomisario Taponen kiisti katujengiongelman vielä siinäkin vaiheessa, kun Helsingin käräjäoikeus antoi maahanmuuttajengin johtohahmoille pitkät tuomiot vakavista rikoksista ja käytti tuomioiden koventamisperusteena sitä, että rikokset oli tehty osana järjestäytynyttä rikollisryhmää.

Ei usko katujengeihin – työnä jengien ehkäiseminen

Taposen sitkeä denialismi on ollut sitäkin hämmästyttävämpää, koska hän johtaa Helsingin poliisin ennaltaehkäisevää toimintaa, jonka pitäisi nimenomaan ”estää uusien katujengien muodostuminen, purkaa olemassa olevia jengejä ja auttaa nuoria irti katujengitoiminnasta”.

Jari Taponen on saanut Helsingin kaupungilta kultaisen Helsinki-mitalin palkinnoksi työstään poliisina. Palkinnon perusteluissa kerrotaan, että ”Taposen johdolla Helsingin poliisin ymmärrys eriarvoistumisesta ja radikalismista on laajentunut merkittävästi”.

Nyt virkatili poistettu

Ylikomisario Taponen on osallistunut ahkerasti yhteiskunnalliseen keskusteluun Twitterissä virkatiliään käyttäen. Hänen Twitter-tilinsä oli aiemmin mukana Helsingin poliisilaitoksen sosiaalisen median tilien luettelossa. Nyt sitä ei siellä enää näy. Taposen virkatili on poistettu myös Twitteristä.

Reilu viikko sitten ylikomisario Taponen postasi Twitteriin tilastokaavion, jonka perusteella hän väitti, että ”elämme aikaa, jolloin nuoren riski joutua väkivallan kohteeksi on historian pienin”. Taposen tarkoituksena oli ilmeisesti vähätellä käynnissä olevaa keskustelua maahanmuuttajataustaisten katujengien väkivaltarikollisuudesta.

Faktantarkistajat oikaisivat yhteisöhuomautuksella

Taposen keskustelunavaukseen ilmestyi yhteisöhuomautus, jossa kerrottiin, että Taposen käyttämä – ilmeisesti kouluterveyskyselystä otettu – kaavio mittaa vain nuorten kokemuksia, ei todellista väkivallan riskiä.

Yhteisöhuomautukset ovat Twitterin ominaisuus, jonka avulla faktantarkistajat voivat tarjota lisätietoa väitteisiin, jotka ovat harhaanjohtavia tai sisältävät väärää tietoa. Ylikomisario Taponen ei arvostanut saamaansa yhteisöhuomautusta.

– Onko tosiaan niin, että kuka tahansa voi lisätä disinformaatiota kenen tahansa julkaisuun? Taponen kysyi Twitterissä.

Taposen kanssa paljon väitellyt somekeskustelija Mika Merano tarjoutui selittämään asian:

– Jari hyvä, selitän sinulle. Se tarkoittaa sitä, että sinä jaoit disinformaatiota.

Ylikomisario Taponen ei tykännyt myöskään Meranon kommentista. Hän ei jäänyt vastaamaan saamaansa kritiikkiin vaan esti Meranon. Lopulta Taponen päätti poistaa Twitter-tilinsä kokonaan, jolloin kukaan ei enää näe, että hän on saanut yhteisöhuomautuksen.

SUOMEN UUTISET