STT:n hieman harhaanjohtava tulkinta Tilastokeskuksen lehdistötiedotteesta sai aikaan surkuhupaisan someväännön, jossa disinformaation levittämisestä syytetty skottitoimittaja hyökkäsi kokoomuspoliitikkoja vastaan ja vaati kokoomusta pistämään poliitikkonsa kuriin.

Tilastokeskus julkaisi keskiviikkona vuoden viimeisen kuluttajabarometrin eli kuluttajien luottamusindikaattorin. Luottamusindikaattori mittaa kuluttajien arviota oman taloutensa nykytilasta sekä heidän odotuksiaan omasta ja Suomen taloudesta vuoden kuluttua.

Uutistoimisto STT oli kirjoittanut Tilastokeskuksen lehdistötiedotteen perusteella jutun, joka oli julkaistu sellaisenaan useissa medioissa. Myös Yle julkaisi lyhennelmän siitä.

Jostain syystä STT:n jutun kärjeksi oli valittu se, että ”reilut 70 prosenttia kuluttajista arvioi joulukuussa, että Suomen taloustilanne on huonompi kuin vuosi sitten”. Tämä pitää sinänsä paikkansa, mutta antaa helposti lukijalle väärän kuvan kuluttajien luottamuksesta Suomen talouteen.

Kuluttajien luottamus vuosi sitten ennätyshuono

Todellisuudessa suomalaisten arvio maamme taloustilanteesta on parempi kuin vuosi sitten tehdyssä kyselyssä. Tänä vuonna 72,6 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että Suomen taloustilanne on huonompi kuin vuosi sitten. Vuonna 2022 peräti 84 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä.

Helsingin Sanomat on yksi harvoista medioista, joka on osannut lukea Tilastokeskuksen tietoja oikein ja toteaa: ”Vaikka kuluttajaluottamus pysyi heikkona, tunnelma on parantunut hieman vuoden takaisista pohjalukemista.” Kuluttajien luottamusindikaattori sai vuosi sitten mittaushistoriansa heikoimman arvon -18,5. Nyt se on -13,3.

Euronewsin toimittaja veti mutkat suoriksi

Pahimman pohjanoteerauksen STT:n uutisen tulkinnassa teki Euronewsin toimittaja David Mac Dougall, joka yhdisti kuluttajaluottamuksen suoraan kulloinkin vallassa olevaan hallitukseen.

– Yli 70 % kuluttajista piti maan taloustilannetta huonompana nyt (kokoomuksen johtaman oikeistohallituksen kaudella) kuin vuosi sitten (Sanna Marinin johtaman vasemmistohallituksen kaudella), Mac Dougall kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

Kommentoijat yrittivät oikaista

Useat kommentoijat kiiruhtivat oikaisemaan Mac Dougallin kirjoitusta huomauttamalla, että Petteri Orpon hallituksen toimien talousvaikutukset alkavat näkyä vasta joskus ensi vuoden puolella ja että tällä hetkellä valtiontalous pyörii yhä Marinin hallituksen budjetin mukaisesti. Mac Dougall päätti jatkaa kuoppansa kaivamista kirjoittaen:

– ”Yli 40 % vastaajista uskoi, että Suomen talous tulisi heikkenemään seuraavan vuoden kuluessa.” Miten kauan te voitte syyttää Marinia siitä, että kokoomus ei laita taloutta kuntoon? Ikuisesti?

Marinin kaudella arvio vieläkin synkempi

David Mac Dougallin esittämä prosenttiluku (42,7) pitää paikkansa, mutta vuosi sitten Marinin hallituksen ollessa vallassa peräti 52,6 prosenttia suomalaisista oli sitä mieltä, että maan talous tulee heikkenemään seuraavan vuoden aikana. Nyt suomalaisilla on siis vähän enemmän uskoa tulevaisuuteen.

Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja Maria Miala oli yksi niistä kommentoijista, jotka yrittivät tolkuttaa Mac Dougallille, että ei ole mitään syytä olettaa, että huononevat talousnäkyvät johtuisivat nykyisen hallituksen toimista. Miala kritisoi Mac Dougallin uskottavuutta journalistina.

Seuraavaksi David Mac Dougall päätti teeskennellä, että hän ei tiedä kuka Maria Miala on. Hän kuvaili Mialaa ”joksikin satunnaiseksi tyypiksi”, joka ”hyökkää” hänen persoonaansa kohtaan. Hän kutsui Mialaa myös ”luokattomaksi”. Seuraavassa viestissään hän vaati kokoomusta ”laittamaan nuorisonsa kuriin” ja ilmoitti vaientavansa Mialan X-palvelussa.

Tere Sammallahti saapuu taistoon

Maria Mialaa puolustamaan saapui kokoomuksen kansanedustaja Tere Sammallahti, joka syytti Mac Dougallia poliittisen propagandan tekemisestä ja disinformaation levittämisestä. Sammallahti kutsui kovasanaisesti skottitoimittajaa ”journalistin irvikuvaksi”.

Tämän jälkeen David Mac Dougall ilmoitti vaientavansa myös Sammallahden ja huuteli apuun Kai Mykkästä vaatien tätä ”laittamaan kansanedustajansa kuriin”. Loppukaneetissaan Mac Dougall kirjoittaa, että Twitter/X:stä on tullut ”likasanko”, jossa äärioikeisto ”horjuttaa kansalaisyhteiskuntaa ja demokratiaa” ja kirjoittaa ”rasistista sisältöä”.

SUOMEN UUTISET