PÄIVÄN POINTTI Yleisradio hakee mieluusti julkaisemaansa aineistoon haastateltavaksi poliittista vasemmistoa edustavia tai vasemmiston hankkeita ajavia aktivisteja. Haastateltavien henkilöiden taustat ja sidonnaisuudet jätetään kertomatta. Käytäntö ei suinkaan ole Yleisradiossa uusi.


Esimerkkejä Yleisradion harjoittamasta poliittisten taustojen peittelystä löytyy jatkuvasti, nostetaan tässä kärkeen muutama tuore tapaus.

Marraskuussa Yle kertoi mielenosoituksesta Lappeenrannassa. Tuolloin vastustettiin Suomen päätöksiä sulkea rajanylityspisteitä itärajalla. Haastateltavaksi Yle oli haalinut vasemmistoliiton kuntapoliitikon, turvapaikka-aktivisti Katja Marovan, jonka sidonnaisuuksia Yle ei jutussaan kertonut. Sen sijaan Marova esiteltiin ”mielenosoituksen järjestäjänä”, joka kokee murhetta siitä, ettei pääse tapaamaan läheisiään Venäjällä.

Kun hallitus äskettäin päätti sulkea myös Inarin Raja-Joosepin rajanylityspaikan vastauksena Venäjän viimeaikaiseen toimintaan rajalla, Yle raahasi aamuohjelmaansa haastateltavaksi ”erikoistutkijaksi” esitellyn Erna Bodströmin, joka tunnetaan ensisijaisesti Right to live ja Stop Deportations -liikkeiden aktivistina.

Bodströmiä komppaamaan Yle oli kutsunut toiminnanjohtaja Pia Lindforsin Pakolaisneuvonta ry:stä. Sen sijaan maamme sisäministerin Mari Rantasen linjaa edustavaa henkilöä Yle ei ollut onnistunut saamaan tv-studioon.

Haastateltavien taustojen ja sidonnaisuuksien kertomatta jättäminen ei suinkaan ole Yleisradiossa uusi käytäntö vaan vuosikausia jatkunut ”talon tapa”.

Yleisradio hakee mieluusti juttuihinsa haastateltavaksi vasemmistopoliitikkoja tai muuten vasemmiston hankkeita ajavia aktivisteja. Nämä henkilöt saatetaan esitellä esimerkiksi ”tutkijoina” tai ”asiantuntijoina”.

Muutama vuosi sitten Yle kutsui aamuohjelmaansa SDP:n paikallispoliitikon ja eduskuntavaaliehdokkaan Jukka Kekkosen selittelemään parhain päin silloisen pääministerin Sanna Marinin bilekohuja. Kekkosen demaritaustasta ei kuitenkaan kerrottu mitään, vaan tv-katsojille Kekkonen esiteltiin ”oikeushistorian emeritusprofessorina”.

Yle myös tarjoaa usein alusta- ja puheaikaa vihreiden eduskuntavaaliehdokkaalle ja paikallispoliitikolle Oula Silvennoiselle, joka mielellään vyöryttää puhetta oikeistoradikalismista, ekstremisteistä sekä maalailee uhkakuvia tällaisten ryhmittymien alttiudesta käyttää väkivaltaa. Silvennoinen esitellään tavallisimmin ”dosenttina” tai ”tutkijana”, mutta sitä Yle ei kerro, että Silvennoinen todellisuudessa on aktiivinen vihreä toimija ja poliitikko.

Päivän pointti -sarjassa julkaistaan Suomen Uutisten kokoamia kommentteja ajankohtaisista poliittisista aiheista.

SUOMEN UUTISET