Yleisradion uusi hallintoneuvosto kävi keskustelua julkisrahoitteisen median tehtävästä. Yle kertoo olevansa riippumaton ja moniääninen. Perussuomalaisten mielestä yhtiön periaatteet eivät täysin toteudu, kun katsoo esimerkiksi yhtiön viimekesäistä uutisointia.

Yleisradion uuden hallintoneuvoston kokouksessa perussuomalaisia edustivat Jari Ronkainen (varapuheenjohtaja), Teemu Keskisarja, Jaana Strandman, Joakim Vigelius ja Timo Vornanen.

Toimittajilla oma maailmankatsomus

Keskustelua käytiin julkisrahoitteisen median tehtävästä. ”Koko kansan” Yle on strategialtaan ”kaikille yhteinen, jokaiselle oma” sekä riippumaton ja moniääninen. Se ”ei asetu journalismissaan osapuoleksi” vaan vahvistaa ”ymmärrystä toisistamme”.

– Perussuomalaisten mielestä periaatteet eivät täysin toteudu. Ylen on syytä varoa politisoitumista ja muoti-ideologioiden ylivaltaa. Kaikki yle-veron maksajat tuskin kokevat uutisointia puolueettomaksi, hallintoneuvoston perussuomalaiset jäsenet toteava.

– Toimittajilla on maailmankatsomuksensa, jota he eivät voi jättää työpaikan naulakkoon. Yle ei kiellä arvojen ja ”sydämenasioiden” vaikutusta ohjelmiin. Tämä on pohjimmiltaan hyväksyttävää jokaisessa tiedotusvälineessä. Hallintoneuvosto ei havittele sensorin roolia.

Vaientamista ja yletöntä kaiuttamista

Perussuomalaiset haluavat kuitenkin selvennystä siihen, mitä tarkoittaa Ylen ”moniäänisyys”.

– Heikoimmillaan siihen liittyy vaientamista ja yletöntä kaiuttamista. Toimittajat pitävät erittäin kovaa ääntä suomalaisten rasismista. Maahanmuuton ongelmat ovat vähemmän esillä.

– Kesällä 2023 Yle vaikutti jopa somekohujen osapuolelta, perussuomalaiset huomauttavat.

Puolueiden kohtelu ei ole tasapuolista

Perussuomalaiset toivovat äänien reilua moninaistumista.

– Kuuluvuudessa on tällä hetkellä katveita. Syystä tai toisesta puolueiden kohtelussa ei päde tasapuolisuus.

– Yleisradion kannattaa kohentaa talon sisäistä sananvapautta. Jos joku yleläinen paheksuu monikulttuuria, islamisaatiota ja ilmastotoimia, hänen mielipiteensä olkoon yhtä arvokas kuin näiden ilmiöiden ylistäjien, perussuomalaiset toteavat.

SUOMEN UUTISET