Alkemistit kehittelivät kullan valmistukseen ja ikuiseen elämään viisasten kiveä. Sitä vastaa ”tietoyhteiskunnassa” typeryyden piisiru.

Taas kantautuu kaikkea muuta kuin yllättävä digiuutinen. ”Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala” haaskasi pääkaupungissa 32 miljoonaa euroa ”kehitystyöhön”, jossa ”koululaisten ja päiväkotilasten vanhempia palveleva tietojärjestelmä” nimeltä ASTI ei edennyt toimimiseen asti (ks. Helsingin Sanomat 12.10. ja 13.10.2023).

Nämä kuseliukset ovat julkisella sektorilla sääntö eivätkä poikkeus. Sarastia sekoili palkanmaksun. Apotti abortoi sosiaali- ja terveydenhuollon. Rikosseuraamuslaitoksen Roti varasti vanginvartijoiden ynnä muiden työajan.

Epäjumala hallitsee kaikkialla. Evankelis-luterilaisella kirkolla on äppi, johon pappi tallentaa seurakuntalaisten kohtaamiset sielunhoidosta vessan kysäisyyn, minkä lie keskushallintoportaan analysoitaviksi.

Montako miljoonaa tuntia digi-ilveily vie vuosittain sairaaloissa? Entä tarhoissa ja kouluissa? Ikäluokat ovat ennätyspieniä, mutta ”tietojärjestelmät” jättimäisiä ja lukuisia: Effica, Multiprimus, Snadi, Wilma… Jos teknologia sattumoisin toimiikin, anti on aivan yhdentekevä: oppilaan ”työjärjestys” (lukujärjestys?) ja jono tiedotteita. Mitä edistystä tämä muka tarkoittaa verrattuna reissuvihkoon ja lankapuhelimeen?

Argumentti ”se nyt vaan ei oo tätä päivää” on itse asiassa vanhentunut. Aivoillaan ajattelevat aikuiset jo kääntyvät viksujen vekottimien vihaajiksi. Kalifornian nörtit laittavat jälkikasvunsa punapuiden alle lukemaan kirjoja ja leikkimään leikkejä. Suomessakin kääntyy lehti, vähintään välilehti. Otamme koululaisilta älylaitteet pois, hyvä niin. Mutta se ei auta, koska älytön koneorjuus jatkuu opettajahuoneessa ja kotona.

Digitaalisen Tehostumisen Tarinassa muinaisuus oli hirvittävää paikan päällä jonottamista ja paperinpyörittelyä. Muistelepa tarkemmin – ja tutki dataa ihmisten tekemisistä ja tekemättä jättämisistä. Työn tuottavuus ei ole uuden vuosituhannen puolella kohonnut Suomessa ensinkään.

Ennen yksi pienipalkkainen kanslisti hoiti juoksevat asiat, joita tänään näppäilee käytävällinen työuupuneita. Ohjelmistojen kanssa samassa paketissa nimittäin saapuivat uudet byrokratian velvoitteet. Kirjoituskoneiden ja kynien kaudella työnantajat eivät vaatineet viidenkympin matkakuluista kymmensivuisia kaavakkeita.

Myös vapaa-aikamme valuu jokahetkisiin kirjautumisiin, tunnistautumisiin, päivityksiin, evästyksiin, koodien vaihtoon ja salasanojen runkkaamiseen. Revi siitä tehostukset. Some steriloi suomalaiset, kirjaimellisesti, osasyynä syntyvyyden romahdukseen.

Suomi käy itseään vastaan kybersotaa. Se on totaalinen sota. Työkyvyttömyystilastot ja mielisairaalat täyttyvät siviiliuhreista.

Muuten olen sitä mieltä, että intternetti on tuhottava.

Teemu Keskisarja