Irakista Suomeen aikoinaan muuttanut Ghassan a Ghali jäi kiinni yli 2 000 lampaan julmasta ja raa’asta teurastamisesta ja mies tuomittiin käräjillä vankeuteen. Sen jälkeen Yleisradio jäi kiinni faktojen peittelystä – taas kerran.

Valtakunnan suurimmissa uutismedioissa on tänään kerrottu Pohjanmaan käräjäoikeuden ratkaisusta, jossa käräjäoikeus tuomitsi yli kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen miehen, joka teurasti yli 2 000 lammasta julmalla ja raa’alla tavalla.

Aiheutti eläimille tarpeetonta tuskaa

Tuomio tuli terveysrikoksesta, rikoksesta joka täyttää eläinsuojelurikoksen ja törkeän eläinsuojelurikoksen, ympäristön turmelemisesta, rekisterimerkintärikoksesta ja veropetoksesta. Käräjäoikeus määräsi miehen myös tuotantoeläimiä koskevaan pysyvään eläintenpitokieltoon. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Oikeuden mukaan mies viilsi lampaiden kurkut auki ja valutti niiden veret maahan niin, että eläimiä ei ollut tainnutettu lainkaan tai ei ainakaan lainsäädännön edellyttämällä tavalla. Sallittu eläinten uskonnollinen teurastaminen muun muassa edellyttää eläimen tainnuttamista, jottei eläimille aiheuteta tarpeetonta tuskaa. Rikollinen toiminta ajoittui vuosille 2003-2020.

Lampaiden lihat myytiin halal-lihana

Käräjillä tuomitun miehen menettelyä voi pitää eläinrääkkäyksenä, sillä ilman tainnutusta tehtävä veren valuttaminen kuiviin aiheuttaa eläimelle kipua ja kärsimystä. Eläin ei suinkaan menetä tajuntaansa välittömästi sen jälkeen, kun sen kurkku on viilletty auki, vaan jää kärsimään ja kuolee lopulta verenhukkaan.

Oikeuden mukaan miehen menettely ei ole johtunut siitä, että hän olisi laiminlyönyt hoitaa eläimiä ja siten aiheuttanut niille kärsimystä, vaan hän on tietoisesti lopettanut ja teurastanut eläimet tavalla, joka on aiheuttanut eläimille huomattavaa tuskaa ja kärsimystä.

Tuomittu mies on myynyt teurastamiensa lampaiden lihat muslimien uskonnollisten sääntöjen mukaan teurastettuna halal-lihana. Joillekin ostajille mies oli jopa kuvannut teurastuksen videolle todistaakseen, että teurastus on täyttänyt muslimien uskonnon mukaiset vaatimukset. Oikeuden mukaan mies myös myi lihaa niin, että terveysturvallisuus vaarantui, sekä hävitti teurasjätteitä maastoon.

Yle häivyttää taustat

Tässä vaiheessa useimmat ymmärtävätkin jo, mistä tapauksessa on ollut kyse. Suomalaisessa maataloudessa ja lihatuotannossa ei ole ollut tapana aiheuttaa eläimille tarpeetonta kipua ja kärsimystä.

Pohjanmaan käräjäoikeudessa tuomittu mies on nimeltään Ghassan a Ghali, ja hän on muuttanut Irakista Suomeen vuonna 2001. Oikeudelle hän kertoi ryhtyneensä teurastamaan lampaita siksi, ettei tuoretta lampaanlihaa ollut kaupassa saatavilla.

Esimerkiksi Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat kertovat tuomitun nimen ja taustan, mutta Yleisradio päätyi toisenlaiseen toimitukselliseen ratkaisuun. Yleisradion keksimän kiertoilmauksen mukaan tuomittu on ”pohjalaismies”.

”Perheenisä, espoolainen, nuoriso”…

Ratkaisu, jossa Yle pyrkii rikosuutisoinnissa häivyttämään tietoa tekijän taustoista, ei ole uusi eikä yllättävä. Sierraleonelainen, mutta Tampereella asuva vakavista sotarikoksista syytetty Gibril Massaquoi on Yle-kielellä ”tamperelainen perheenisä”.

Tuttuja Yleisradion rikosuutisissa käyttämiä kiertoilmauksia myös esimerkiksi ”espoolainen” tai ”nuoriso”.

SUOMEN UUTISET