Mitä Helsingin Sanomat edellä, sitä Yleisradio perässä. Ylen uusi eduskuntavaalikone aukesi tänään perjantaina, ja – arvasit oikein – vaalikoneen sisältö ei ole tasapuolisesti sitä, mitä sen pitäisi olla. Sosiaalisessa mediassa moititaan Ylen ratkaisua, jossa perussuomalaisten poliittinen linja on pyritty veivaamaan taustalle.

Ylen tänään julkaiseman perinteisen ehdokaskoneen lisäksi rinnalla on nyt myös erillinen puoluekone, jossa pääsee testaamaan itselleen sopivinta puoluetta – sillä edellytyksellä, että vaalikoneen käyttäjällä on vielä omaa luottoa siihen, että suurten medioiden vaalikoneet olisivat kunnossa ja että niillä ei pyritä manipuloimaan ja ohjailemaan käyttäjän mielipidettä median haluamaan suuntaan.

Puoluekoneeseen Yle on myös laatinut puolueista lyhyet esittelytekstit kuvitettuna puoluejohtajien kuvilla. Ylen puoluekoneen tasapaino särkyy lyhyissä tekstiesittelynostoissa, joissa ei kerrota mitään perussuomalaisten poliittisesta linjasta, vaan tekstinostossa on tyydytty vain toteamaan, miten perussuomalaiset on menestynyt hyvin edellisissä vuosien 2011, 2015 ja 2019 eduskuntavaaleissa.

PS:n linja jää pimentoon

Epätasapaino näkyy esimerksi siinä, että Sanna Marinin potretilla kuvitettu demarien esittelytekstinosto on tehty positiivisen kautta ja siinä mainitaan asiakokonaisuuksia, jotka Ylen mukaan ovat SDP:n vaaliteemoja:

SDP:n tärkeimpiä vaaliteemoja ovat koulutus, hyvinvointivaltion puolustaminen ja kestävä talous. SDP haluaa tehdä Suomesta koulutuksen kärkimaan. Puolue näkee, että kilpailukykyä parannetaan sillä, että suomalaisista tehdään maailman osaavin kansa.

Ratkaisu on sikäli epäonnistunut, että politiikkaa vähemmän seuraaville Ylen julkaisemat tekstinostot eivät auta lukijaa vertailemaan esimerkiksi PS:n ja SDP:n poliittisia linjoja, koska PS:n linjasta ei nostossa kerrota mitään. Niinpä PS:n arvot, teemat ja tavoitteet jäävät pimentoon.

Yhteismitallisuus uupuu

Sosiaalisessa mediassa soimataan Ylen ratkaisua, jossa perussuomalaisten poliittinen linja on pyritty veivaamaan taustalle niin, ettei sitä ole helppo huomata.

https://twitter.com/Sakuriina/status/1631584327208251393

Vaalikonevedätyksillä helppo manipuloida kansaa

Suurten medioiden ja organisaatioiden vaalikoneista on viime päivinä havaittu runsaasti manipulointia ja suoranaista vaalivaikuttamista. Esimerkiksi Helsingin Sanomien vaalikone suosii voimakkaasti sellaisia ehdokkaita, jotka kuuluvat Helsingin Sanomien suosikkeihin – eli sukupuolisen moninaisuuden kannattajiin. Mikäli vaalikoneeseen tietonsa täyttänyt ehdokas ei kannattanut sukupuolten moninaisuutta, vaalikone rankaisi häntä ankarasti. Sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat kärähti vaalivaikuttamisesta, HS joutui julkaisemaan tekeleensä algoritmin.

Myös esimerkiksi oikeusministeriö suosittelee ensi kertaa äänestäville Allianssi ry:n vaalikonetta, jossa useat vaalikoneen väittämät koskevat niin sanottuja woke-aiheita, kuten translakia, kuukautissuojien korkeaa hintaa sekä ilmastonmuutosta. Politiikan kovia, kaikkia koskettavia aihealueita, kuten valtiontaloutta, valtion tehtäviä tai verotuksen tasoa, vaalikoneessa ei juuri käsitellä.

Valtamedia on harrastanut vaalimanipulointia ennenkin, mutta vasta tänä keväänä manipulointi on noussut kaiken kansan tietoisuuteen ja puheenaiheeksi.

Viestintäalan yrittäjä Mikael Jungner syyttää Helsingin Sanomia suoraan äänestäjien manipuloinnista. Jungner kehottaa jopa lainsäätäjää puuttumaan asiaan.

Tarkista alkuperäinen lähde

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on kiinnittänyt jo aiemmin huomiota median manipulointiin, pimittämiseen ja vääristelyihin. Purra huomauttaa, että perussuomalaiset eivät voi vaikuttaa siihen, mitä media puolueesta sanoo tai miten media esittää asian, jonka perussuomalaiset on aiemmin esittänyt.

Lääkkeeksi ongelmaan Purra kehottaa jokaista perussuomalaisista kiinnostunutta kansalaista tarkistamaan asiat alkuperäislähteestä eikä tyytyä valtamedian kautta välitettyyn viestiin.

– Perehdy asioihin. Mikäli kuulet tai luet perussuomalaisista jotakin outoa, mene alkulähteille. Katso, mitä on oikeasti sanottu, tehty tai linjattu. Älä usko, mitä poliittiset kilpailijamme tai median vääristelevät tahot väittävät sanotun, tehdyn tai linjatun. Seuraa perussuomalaisten OMIA somekanavia. Klikkaa uutisten VIDEO auki äläkä hämmenny toimittajan siitä tekemästä uutisesta, Purra kirjoittaa blogissaan.

Suomen Uutiset