

Ylen uusi vaalikone räikeästi epätasapainossa – perussuomalaisten poliittinen linja on pyritty häivyttämään pois
Mitä Helsingin Sanomat edellä, sitä Yleisradio perässä. Ylen uusi eduskuntavaalikone aukesi tänään perjantaina, ja – arvasit oikein – vaalikoneen sisältö ei ole tasapuolisesti sitä, mitä sen pitäisi olla. Sosiaalisessa mediassa moititaan Ylen ratkaisua, jossa perussuomalaisten poliittinen linja on pyritty veivaamaan taustalle.
Ylen tänään julkaiseman perinteisen ehdokaskoneen lisäksi rinnalla on nyt myös erillinen puoluekone, jossa pääsee testaamaan itselleen sopivinta puoluetta – sillä edellytyksellä, että vaalikoneen käyttäjällä on vielä omaa luottoa siihen, että suurten medioiden vaalikoneet olisivat kunnossa ja että niillä ei pyritä manipuloimaan ja ohjailemaan käyttäjän mielipidettä median haluamaan suuntaan.
Puoluekoneeseen Yle on myös laatinut puolueista lyhyet esittelytekstit kuvitettuna puoluejohtajien kuvilla. Ylen puoluekoneen tasapaino särkyy lyhyissä tekstiesittelynostoissa, joissa ei kerrota mitään perussuomalaisten poliittisesta linjasta, vaan tekstinostossa on tyydytty vain toteamaan, miten perussuomalaiset on menestynyt hyvin edellisissä vuosien 2011, 2015 ja 2019 eduskuntavaaleissa.
PS:n linja jää pimentoon
Epätasapaino näkyy esimerksi siinä, että Sanna Marinin potretilla kuvitettu demarien esittelytekstinosto on tehty positiivisen kautta ja siinä mainitaan asiakokonaisuuksia, jotka Ylen mukaan ovat SDP:n vaaliteemoja:
SDP:n tärkeimpiä vaaliteemoja ovat koulutus, hyvinvointivaltion puolustaminen ja kestävä talous. SDP haluaa tehdä Suomesta koulutuksen kärkimaan. Puolue näkee, että kilpailukykyä parannetaan sillä, että suomalaisista tehdään maailman osaavin kansa.
Ratkaisu on sikäli epäonnistunut, että politiikkaa vähemmän seuraaville Ylen julkaisemat tekstinostot eivät auta lukijaa vertailemaan esimerkiksi PS:n ja SDP:n poliittisia linjoja, koska PS:n linjasta ei nostossa kerrota mitään. Niinpä PS:n arvot, teemat ja tavoitteet jäävät pimentoon.
Yhteismitallisuus uupuu
Sosiaalisessa mediassa soimataan Ylen ratkaisua, jossa perussuomalaisten poliittinen linja on pyritty veivaamaan taustalle niin, ettei sitä ole helppo huomata.
Tämä esittely oli @yleuutiset harvinaisen epätasapainoinen. Yhteismitallisuus uupuu pahasti. Toivottavasti korjataan. @merjaya https://t.co/st5leb7M1H
— Joonas Könttä (@joonaskontta) March 3, 2023
https://twitter.com/Sakuriina/status/1631584327208251393
Vaalikonevedätyksillä helppo manipuloida kansaa
Suurten medioiden ja organisaatioiden vaalikoneista on viime päivinä havaittu runsaasti manipulointia ja suoranaista vaalivaikuttamista. Esimerkiksi Helsingin Sanomien vaalikone suosii voimakkaasti sellaisia ehdokkaita, jotka kuuluvat Helsingin Sanomien suosikkeihin – eli sukupuolisen moninaisuuden kannattajiin. Mikäli vaalikoneeseen tietonsa täyttänyt ehdokas ei kannattanut sukupuolten moninaisuutta, vaalikone rankaisi häntä ankarasti. Sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat kärähti vaalivaikuttamisesta, HS joutui julkaisemaan tekeleensä algoritmin.
Myös esimerkiksi oikeusministeriö suosittelee ensi kertaa äänestäville Allianssi ry:n vaalikonetta, jossa useat vaalikoneen väittämät koskevat niin sanottuja woke-aiheita, kuten translakia, kuukautissuojien korkeaa hintaa sekä ilmastonmuutosta. Politiikan kovia, kaikkia koskettavia aihealueita, kuten valtiontaloutta, valtion tehtäviä tai verotuksen tasoa, vaalikoneessa ei juuri käsitellä.
Valtamedia on harrastanut vaalimanipulointia ennenkin, mutta vasta tänä keväänä manipulointi on noussut kaiken kansan tietoisuuteen ja puheenaiheeksi.
Viestintäalan yrittäjä Mikael Jungner syyttää Helsingin Sanomia suoraan äänestäjien manipuloinnista. Jungner kehottaa jopa lainsäätäjää puuttumaan asiaan.
Hesarin vaalikone on esimerkki siitä, miten tehokkaasti äänestäjiä voidaan vaalikoneita ”virittämällä” manipuloida.
Nyt olisi lainsäätäjän syytä herätä. Medialle tarvitaan sekä velvoite avata vaalikoneiden suosituslaskennan mallit että kielto manipulointiin.
— Mikael Jungner (@MikaelJungner) February 23, 2023
Tarkista alkuperäinen lähde
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on kiinnittänyt jo aiemmin huomiota median manipulointiin, pimittämiseen ja vääristelyihin. Purra huomauttaa, että perussuomalaiset eivät voi vaikuttaa siihen, mitä media puolueesta sanoo tai miten media esittää asian, jonka perussuomalaiset on aiemmin esittänyt.
Lääkkeeksi ongelmaan Purra kehottaa jokaista perussuomalaisista kiinnostunutta kansalaista tarkistamaan asiat alkuperäislähteestä eikä tyytyä valtamedian kautta välitettyyn viestiin.
– Perehdy asioihin. Mikäli kuulet tai luet perussuomalaisista jotakin outoa, mene alkulähteille. Katso, mitä on oikeasti sanottu, tehty tai linjattu. Älä usko, mitä poliittiset kilpailijamme tai median vääristelevät tahot väittävät sanotun, tehdyn tai linjatun. Seuraa perussuomalaisten OMIA somekanavia. Klikkaa uutisten VIDEO auki äläkä hämmenny toimittajan siitä tekemästä uutisesta, Purra kirjoittaa blogissaan.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vaalikonevedätykset perussuomalaisten linja vaalimanipulaatio eduskuntavaalit 2023 Woke Allianssi valtamedia Vaalivaikuttaminen Vaalikone Translaki Ilmastonmuutos Riikka Purra Sanna Marin Helsingin Sanomat Yle Mikael Jungner SDP
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mitä ihmettä taas? HS-vaalikone pudotti kärkijoukosta, jos eduskuntaan pyrkivä ehdokas ei kannattanut sukupuolten moninaisuutta – mistä oikein on kyse?

Helsingin Sanomat jälleen mainekriisissä: HS-vaalikoneelle rajuja syytöksiä vaalimanipuloinnista, pakotettu julkistamaan tekeleensä algoritmin

Melko sakeaa: Oikeusministeriö kehottaa nuoria äänestäjiä etsimään eduskuntavaaliehdokasta ilmastolakkoja organisoivan poliittisen järjestön vaalikoneesta

Vaaleihin aikaa enää kuusi viikkoa, Helsingin Sanomat pumppaa härskiä informaatiovaikuttamista perheen pienimmille – Lasten Uutiset valjastettiin purrantorjuntaan

Sanna Marinin takki kääntyi demarien uudella vaalivideolla – kosiskelee nyt äänestäjiä lupailemalla ”reilua palkkaa”

Hämmentävä naistenpäivä Suomessa: Sukupuolentutkimuksen dosentti ei osaa määritellä, mikä on nainen

Woke on moderni riita-ideologia, jonka määrittämät ongelmat asettuvat normaaliväestön arkisen ymmärryksen ulottumattomiin

Yle väitti tarkistaneensa faktoja tuulivoimateollisuuden aiheuttamasta metsäkadosta – paremminkin olisi voinut mennä

Onko Yleisradio riippumaton ja reilusti moniääninen?
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.