Helsingin Sanomat on aikaisemmin painokkaasti varoitellut ulkomaisesta vaalivaikuttamisesta. Lehti yrittää kuitenkin kiihkeästi itse vaikuttaa lähestyviin eduskuntavaaleihin. HS torjuu erityisen voimakkaasti perussuomalaisia ja nostaa innokkaasti omia suosikkejaan, jotka laulavat Sanoma-yhtiön toivomia lauluja. Kansalaisten medialukutaito on vuosien saatossa kuitenkin kehittynyt, eivätkä Herlinien viestit mene enää heittämällä läpi. Niinpä HS:n lapsille suuntaama tökerö kuvapari, jossa nostettiin Sanna Marinia (sdp) ja painettiin Riikka Purraa (ps.), sai osakseen valtavan moiteryöpyn.

HS on ainakin näennäisesti ylistävinään naisjohtajuutta ja feminismiä. Tätä taustaa vasten on erikoista, että sen moukariniskut osuvat erityisesen lujaa perussuomalaisia luotsaavaan Riikka Purraan.

Purra julkaisi torstaina Twitterissä kuvaparin, joka kertoo HS:n taudinkuvasta kaiken. Lapsille suunnatussa ”Lasten Uutiset”-julkaisussa on niin läpinäkyvä puheenjohtajavertailu, että vähän hitaammallakin käyvä näkee, mitä HS yrittää ”journalismillaan” tehdä:

Purran twiitti nousi eilen koko Suomi-Twitterin suosituimmaksi twiitiksi.

Helsingin Sanomat esittelee lukijoilleen Suomen puolueet niin, että perussuomalaisten linja kuvataan jutussa negaation ja vääristelyn kautta. Pääministeripuolue SDP saa jutussa osakseen hehkutusta ja ylistystä. Hesari kirjoittaa: ”SDP haluaa parantaa terveydenhuoltoa, koulutusta ja mielenterveyspalveluita ja käyttää lisää rahaa siihen, että kansalaiset saisivat parempia palveluita.”

Sosiaalisen median reaktioista on nähtävissä, että medianlukutaito on yleisesti vahvistunut viime aikoina. Kommentointia somessa:

Eero M: ”PS:n agendaa ei selitetä puolueen itse ilmoittamien, toimenpiteillä haettujen positiivisten tavoitteiden kautta (mm. ruotsalaistyyppisen ghettoutumiskehityksen estäminen, Suomen kilpailukyvyn ylläpitäminen). SDP:n kohdalla niin on tehty. ”

Tuulia A kirjoittaa: ”Jos demareista olisi kirjoittanut yhtä asenteellisesti, olisi voinut kirjoittaa ”Sdp ei ole innostunut vähentämään valtion velkaantumista vaan ottavat lisää velkaa tulevien sukupolvien hoidettavaksi. He mielellään korottavat veroja”. Kylkeen joku apea kuva Sannasta.”

Somevirrassa näkyy myös paljon kommentteja, joissa huomautetaan, että demarien politiikasta olisi ollut mahdollista jutussa kirjoittaa eri tavalla:

Perussuomalaiset linjannut ilmastopolitiikkaa useasti

HS:n lapsille suuntaama propagandapläjäys ei edes pidä paikkaansa, Lehti esimerkiksi väittää, että perussuomalaiset ei ole innostunut tekemään töitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Helsingin Sanomien väite ei ole totta. Perussuomalaiset on linjannut ilmastopolitiikkaansa useasti, ja viimeksi tällä viikolla puoluejohtaja Riikka Purra toi esille Helsingin Sanomien itse järjestämässä puoluejohtajien ilmasto- ja luontotentissä, että perussuomalaiset on muiden puolueiden tapaan sitoutunut siihen, että fossiilisista päästään irti. Siirtymän tulee kuitenkin tapahtua teknis-taloudellisesti järkevässä aikataulussa.

Perussuomalaiset siis katsoo, että ilmastopolitiikkaa tulee tehdä suhteessa muihin maihin samalla Suomen oma kilpailukyky ja ostovoima säilyttäen sekä niin, että toiminta olisi taloudellisesti ja teknologisesti järkevää. Tätä Helsingin Sanomien toimituksessa ei joko ole ymmärretty tai haluttu ymmärtää.

Liian ilmiselvä vaalivaikuttaminen lyö HS:ää näpeille

Helsingin Sanomien itse teettämän tuoreen gallupkyselyn perusteella perussuomalaiset on ylivoimaisesti suosituin puolue ensimmäistä kertaa äänestävien keskuudessa.

Tähän viitaten Perussuomalaisten kansanedustajan Lulu Ranne huomauttaa, että Helsingin Sanomien veivaus ei kenties tällä kertaa toimi halutulla tavalla:

Valtamedian puolueettomuuden teeskentely ei enää toimi

Suomen valtamedia toistuvasti julistaa puolueettomuuttaan ja sitoutumattomuuttaan, mutta todellisuus on jotain muuta. Valtamedia sortuu henkilönpalvontaan, kertoo yksipuolisesti lempiaiheistaan ja mielellään haukkuu omia inhokkejaan ja panttaa tietoja, jotka eivät edistä valtamedian omaa agendaa.

Esimerkiksi pääministeri Sanna Marin saa toistuvasti osakseen innostunutta hehkutusta ja fanitusta, joka näkyy kaikissa sisällöissä. Monet toimittajat jopa lähes antautuvat tunteidensa vietäväksi Marinista kirjoittaessaan.

Viestintäasiantuntija Katleena Kortesuon viime syksynä julkaisema tietokirja Journalismin kuolema esittelee havainnollisesti ja tarkasti suomalaisen valtamedian alennustilaa. Laajan aineiston ja esimerkkitapausten valossa kirja osoittaa, miten suurten mediatalojen toimituksissa on pitkälti hylätty tavoite neutraalista ja puolueettomasta tiedonvälityksestä. Tilalle on tullut aktivismia ja kritiikitöntä henkilönpalvontaa.

Kortesuo kritisoi kirjassaan valtamedian puolueettomuuden teeskentelyä ja kysyy, olisiko isojen medioiden jo aika kertoa avoimesti, mitä aatetta ne kannattavat, sillä se ei enää onnistu, että media yrittää uskotella olevansa puolueeton, mutta ei oikeasti ole sitä.

Mitä PS sitten tavoittelee?

Millainen puolue perussuomalaiset sitten on, ja millainen on sen arvomaailma? Vastausta kysymykseen voi lähteä etsimään esimerkiksi PS:n verkkosivuilta. Siellä lukee näin:

”Perussuomalaiset on isänmaallinen ja kristillissosiaalinen puolue, joka edistää kansallista etua. Me arvostamme ja haluamme korostaa tavallisten ihmisten ääntä ja roolia politiikassa, kulttuurissa ja historiassa.”

”Perussuomalaisten huomion keskiössä ei ole yksittäinen ammattikunta tai muu suppea eturyhmä vaan suomalaiset kokonaisuudessaan. ”

Perussuomalaiset pyrkii politiikassa edistämään kansallista etua monilla eri keinoilla, esimerkiksi niin, että perussuomalaiset leikkaisi Suomen ulkopuolelle suuntautuvia tulonsiirtoja, kuten kehitysapua ja käyttäisi rahat mieluummin Suomessa suomalaisten palveluihin, hyvinvointiin ja turvallisuuteen.


Muutos 17.2.2023 klo 14.15: korjattu sitaattimerkintöjä.

SUOMEN UUTISET