Jopas on markkinat. Suomen Uutiset kertoi tänään episodista, jossa HS on valjasti perheen pienimmille suunnatun HS Lasten Uutiset -lehden härskiin vaalivaikuttamiseen. Tapaus on päivän aikana niin sanotusti eskaloitunut.

Puheenjohtaja Riikka Purra twiittasi eilen Sanomatalon kummallisen tuotoksen. Päivän aikana twiitille on kertynyt huomat miljoona katselukertaa. Valtava määrä ihmisiä oudoksuu lapsille tarkoituksella suunnattua viestintää, joka on ilmeisen vinoutunutta:

– Yksityishenkilö: En persuja liputa, mutta onhan tuo aavistuksen asenteellisesti kirjoitettu. ”Tämä tässä on tyhmä kakkapylly, joka vihaa kaikkia”. ”Sen sijaan tässä vieressä oleva täti haluaa kaikille teille lapsille vain parasta, hinnasta riippumatta”

– Päivän Byrokraatti (kokoomus): Tänäänkin on hyvä päivä lakkauttaa Helsingin Sanomien tilaus.

– Nelli (kristillisdemokraatit): Uskomatonta. Toisaalta ei yllätä yhtään, että nimenomaan Hesari julkaisee tällaista.

– Yksityishenkilö: Jo tuon jutun kuvavalinnat ovat käsittämättömän ala-arvoista mielipiteenmuokkausta!

– Kokoomusnuori Mats Uotila: ”Jos Lasten Uutisissa demarien politiikan olisi kiiltokuvamaisen esitystavan sijaan kerrottu olevan kymmeniä miljardeja velkaa nuorten piikkiin ilman uskottavaa suunnitelmaa talouden tasapainottamiseksi niin päällä olisi suuri kalabaliikki. Mutta ehkä se on eri asia.

Päätoimittaja selittelee

HS-päätoimittaja Laura Saarikoski vastaa Purralle. Hän yrittää selitellä tapausta lehdelleen edulliseksi:

On hyvin harvinaista, että äärimmäisen itsetietoisen ja omahyväisen Helsingin Sanomien toimituksesta laskeudutaan selittelemään omia tuotoksia. Nyt tällainenkin kummallisuus nähdään. Se kertoo omalta osaltaan siitä, että pieleen on mennyt ja pahasti.

Toimittajan tili kiinni

Lasten Uutisten propagandajutun kyhännyt HS-toimittaja Panu Jansson lyö Twitter-tilinsä kiinni. Mahdollisia syitä on kaksi: liiallinen kritiikki tai jälkien peittely.

On epätodennäköistä, että erittäin kokenut, City-paperilehden päätoimittajanakin aiemmin toiminut Jansson säikähtäisi somesta saapuvia moitteita. Todennäköisempi syy onkin peittely, ja sitä tukevat somevaikuttaja Matti Molarin tekemät havainnot. Molari havaitsee, että Jansson (nimimerkki pandolio) on monessa eri yhteydessä ylistänyt kritiikittömästi pääministeri Marinia. Kun keskustelu kiertyy toimittajan ilmeiseen politisoitumiseen, toimittaja lyö kiskan niin sanotusti kiinni:

HS-toimittaja Jansson on paheksunut muun muassa Iltalehden juttua, jossa paljastettiin Sanna Marinin jauhojengisekoilu. Jansson ei nähnyt kohuvideolla yhteiskunnallista painoarvoa.

Kuten Janssonin tapaus niin kouriintuntuvasti osoittaa, toimittajien ajattelutavassa on jotain kummallisella tavalla pielessä. Toimittajat toisaalta haluavat, että mahdollisimman monet noudattavat heidän poliittista ohjailuaan. Mutta on täysin mahdotonta ajatella, että suomalainen toimittajayhteisö kävisi itse kriittistä keskustelua omasta puolueellisuudestaan.

Minkä HS vääristelee, sen some korjaa

Helsingin Sanomien kiivas, vuosia jatkunut sota sosiaalista mediaa vastaan on ymmärrettävää, koska somen nousun myötä entinen uutisjättiläinen on vähä vähältä menettänyt asemiaan ylimänä totuuden vartijana. Menneisyyteen takertuva horjuva jättiläinen pyrkii takaisin aikaan ennen sosiaalisen median aikaa.

Mutta paluuta ei ole. Kun HS:n likainen peli paljastuu, sosiaalinen media näyttää kyntensä ja korjaa asian. Tahallaan vääristelty Lasten Uutinen muovautuu ihan eri näköiseksi, kun somenikkarit pääsevät vauhtiin.

Kuvavalinnoilla on merkitystä todellakin merkitystä:

Puolueiden eroja voisi kuvata näinkin:

Taivaan ilot vs Tuonelan kauhut:

Väännetään rautalangasta:

Miljardit soteen vai kehitysmaihin?

”Jos Purran ja Marinin esittelyt olisivat olleet samalla tavalla negatiivisen kautta toteutettuja”:

SUOMEN UUTISET