Demarien tuoretta vaalimainosta voi pitää äänestäjien sumutuksena, sillä aiemmin Marin on jyrkästi ulkoistanut itsensä ja hallituksen palkkapolitiikasta alleviivaten, että palkat ovat nimenomaan työmarkkinaosapuolien päätettävissä.

SDP luottaa vahvasti pääministeri Sanna Marinin henkilökohtaiseen vetovoimaan, ja niinpä Marin on myös näkyvästi esillä ja kertojaäänenä demarien uudessa tv:stä tutussa vaalimainoksessa.

Videolla kosiskellaan nyt avoimesti palkansaajaväestöä, joka etenkin viime kesästä saakka on sinnitellyt kallistuvien elämisen ja liikkumisen kustannusten paineissa. Marinin suulla demarit videolla lupaavat ”pitää huolta jokaisesta”, ja videolla vihjaillaan tämän ulottuvan myös julkisen ja yksityissektorin palkkoihin.

– Työstä on saatava reilu palkka, Marin linjaa ja jatkaa, että ”asioista on sovittava oikeudenmukaisesti.”

Viesti palkansaajalle muuttui

Demarien vaalivideota voi pitää äänestäjien sumutuksena, sillä usein aiemmin Marin on jyrkästi ulkoistanut itsensä palkkapolitiikasta alleviivaten, että palkat ovat työmarkkinaosapuolien päätettävissä.

Esimerkiksi viime keväänä ennen hallituksen kehysriihineuvotteluja Marinin viesti palkansaajille oli täysin eri kuin tuoreella vaalivideolla. Tuolloin hoitajajärjestöt Tehy ja Super olivat linjanneet tavoittelevansa merkittävää palkkaohjelmaa.

-  Työmarkkinajärjestöt sopivat palkoista ja työehdoista. Me emme täällä neuvottele julkisen sektorin työmarkkinatilanteesta, Marin lausui.

Puoluetoverikin huudahti hoitajille: Hiljaa!

Hoitajien palkat olivat keskeinen teema jo viime talven aluevaaleissa. Tuolloinkin Marin alleviivasi, että työehdoista ja palkoista päättävät työmarkkinajärjestöt, ei suinkaan hallitus.

Hoitajien tuoreessa muistissa varmasti myös on, miten demarikansanedustaja Jukka Gustafsson viime syksynä vaatii huutamalla mielenosoitukseen kokoontuneita hoitajia sulkemaan suunsa.

– Hiljaa! Gustafsson huudahti sittemmin viraaliksi levinneessä puheessaan.

Suomen Uutiset