

Paikalliset toimittajatkin ihmettelivät, miksi Suomen pääministeri Sanna Marin teki valtiovierailun Uuteen-Seelantiin tammikuun lopulla. Kuvassa Marin poseeraa maan pääministeri Jacinda Ardernin kanssa, joka on sittemmin eronnut tehtävästään. / LEHTIKUVA
Reissupääministeri Sanna Marin ehtii Ukrainaan ja vaikka Uuteen-Seelantiin asti sekä viihdeohjelmien vieraaksi – talouskeskustelu kotimaassa ei kiinnosta
Veronmaksajain keskusliitto järjestää huomenna keskiviikkona eduskuntapuolueiden puheenjohtajille tarkoitetun talouskeskustelun, jossa tarkoitus on käydä läpi talous- ja veropolitiikan päävaihtoehdot ensi vaalikaudelle sekä kuulla puoluejohtajien näkemykset asiaan. Pääministeri Sanna Marinin linjauksia ei kuitenkaan ole mahdollista kuulla, koska Marin ei ole paikalla – tälläkään kertaa.
Huomiseen puheenjohtajapaneeliin on kutsuttu kuuden suurimman puolueen puheenjohtajat, perussuomalaisten Riikka Purra ja keskustan Annika Saarikko sekä varapuheenjohtajat Elina Valtonen (kok.), Matias Mäkynen (sd.), Atte Harjanne (vihr.) ja Veronika Honkasalo (vas.).
Kuten paneelin osallistujaluettelosta näkyy, pääministeri Sanna Marin (sd.) ei löytänyt kalenteristaan aikaa osallistuakseen paneeliin, jossa mukana on myös kahden pääoppositiopuolueen johtoa.
Tilanne ei ole uusi, sillä avoin keskustelu opposition kanssa ei tunnetusti Marinia juuri napostele. Pääministeri mielellään jättää debatin opposition kanssa väliin, etenkin kun puhe on talousasioista.
Poissaolot tulleet tutuiksi
Etenkin eduskuntavaalien alla Marinin poissaolo taloutta koskevista puheenjohtajapaneeleista on kuitenkin äänestäjien kannalta harmillinen. Monet olisivat varmasti halunneet kuulla Marinin näkemyksiä esimerkiksi julkisen talouden epätasapainon ja sote-rahoitusvajeen ratkaisuista sekä kuulla perustelut, miksi Marinin mielestä Suomen ulkopuolelle kohdistuvista tulonsiirroista, kuten kehitysavusta, ei voi leikata.
Marinin poissaolot puoluejohtajien debateista ovat tulleet tutuiksi. Kun puhe on taloudesta, Marin usein lähettää tilalleen luottopakkinsa demarien eduskuntaryhmästä, usein Mäkysen. Mäkynen sijaisti pääministeriä myös joulukuussa Ylen A-Talkissa, jonne oli tuolloin kutsuttu suurimpien puolueiden puheenjohtajia keskustelemaan valtiontalouden tilanteesta, sopeutustoimista ja leikkauksista.
Viime heinäkuussa puolueiden puheenjohtajat keskustelivat SuomiAreenassa muun muassa verotuksesta ja valtiontaloudesta, mutta Marinia ei paikalla nähty. Tuolloin häntä tuurasi demarien varapuheenjohtaja Niina Malm.
Reissua ihmeteltiin Uudessa-Seelannissa asti
Pääministerikaudellaan Marin on viettänyt huomattavan paljon aikaa Suomen ulkopuolella, joko EU-tehtäviin liittyen tai muuten – jopa siinä määrin, että matkojen syy on saattanut jäädä hämäräksi. Marraskuussa Marin singahti kaikkien yllätykseksi Uuteen-Seelantiin, missä paikallinen mediakin ihmetteli visiitin tarkoitusta.
Kotimaan poliittisten vääntöjen sijaan Marin viihtyykin mieluummin maailman eliitin salaseurojen tilaisuuksissa, kuten Bilderberg-kokouksissa, johon Marin osallistui viime kesänäkin. Pari kuukautta sitten Marin myös ehti ottaa osaa World Economic Forumin (WEF) yleisöltä suljettuun kokoukseen Sveitsin Davosissa. Marin kuuluu myös maailman nuorten huippujohtajien Young Global Leaders -verkostoon, jonka toiminta ja kokoontumiset ovat salaisia.
Eduskunnan ulkopuolella Marinin julkiset esiintymiset onnistuvat usein silloin kun kutsu tulee mukavaan tilaisuuteen, kuten Flow-festivaalin paneeliin, jossa keskustellaan musiikkialan edistämisestä. Myös tv:n viihdeohjelmiin Marin menee mielellään. Viime aikoina hänet on nähty esimerkiksi Joonas Nordman Show’ssa sekä Laulu rakkaudelle -ohjelmassa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Laulu rakkaudelle Young Global Leaders reissupääministeri viihdeohjelma Elina Valtonen Niina Malm Matias Mäkynen World Economic Forum valtiontalous Joonas Nordman Atte Harjanne Uusi-Seelanti vaalipaneeli Veronika Honkasalo Annika Saarikko Riikka Purra Sanna Marin Ukraina Bilderberg talous verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Upsista! Toimittajilla jäi mikki auki pääministeri Marinin haastattelun jälkeen – “Taitavasti hän kiertää”, “Suurin epätotuus oli siinä se..”

Sanna Marinin takki kääntyi demarien uudella vaalivideolla – kosiskelee nyt äänestäjiä lupailemalla ”reilua palkkaa”

Marinin hallituksen ministerit löivät läskiksi opposition kysymyksiin vastaamisen – eduskunnan kyselytunnista tuli väistelytunti

Purra kysyi, puolustaako Marin enää suomalaista duunaria, pääministeri veivasi vastauksensa koskemaan PS:n EU-linjaa – Purra painotti: ”Nostamme jatkossakin EU:n ongelmia esille”

Marin äyskii ja kiukuttelee, Purralta tilanteenmukaiset terveiset

Demokraattisesti toimivan puolueen demonisointi kyseenalaistaa koko poliittisen järjestelmämme – aikooko pääministeri Marin hyväksyä eduskuntavaalien tuloksen voittajista riippumatta?

Perussuomalaisten Purra esitti tylyn huomion hallituksen talouspolitiikasta – Marin menetti hermonsa

Kankaanniemi: Vääriä väitteitä Keskisuomalaisen pääkirjoituksessa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää