Veronmaksajain keskusliitto järjestää huomenna keskiviikkona eduskuntapuolueiden puheenjohtajille tarkoitetun talouskeskustelun, jossa tarkoitus on käydä läpi talous- ja veropolitiikan päävaihtoehdot ensi vaalikaudelle sekä kuulla puoluejohtajien näkemykset asiaan. Pääministeri Sanna Marinin linjauksia ei kuitenkaan ole mahdollista kuulla, koska Marin ei ole paikalla – tälläkään kertaa.

Huomiseen puheenjohtajapaneeliin on kutsuttu kuuden suurimman puolueen puheenjohtajat, perussuomalaisten Riikka Purra ja keskustan Annika Saarikko sekä varapuheenjohtajat Elina Valtonen (kok.), Matias Mäkynen (sd.), Atte Harjanne (vihr.) ja Veronika Honkasalo (vas.).

Kuten paneelin osallistujaluettelosta näkyy, pääministeri Sanna Marin (sd.) ei löytänyt kalenteristaan aikaa osallistuakseen paneeliin, jossa mukana on myös kahden pääoppositiopuolueen johtoa.

Tilanne ei ole uusi, sillä avoin keskustelu opposition kanssa ei tunnetusti Marinia juuri napostele. Pääministeri mielellään jättää debatin opposition kanssa väliin, etenkin kun puhe on talousasioista.

Poissaolot tulleet tutuiksi

Etenkin eduskuntavaalien alla Marinin poissaolo taloutta koskevista puheenjohtajapaneeleista on kuitenkin äänestäjien kannalta harmillinen. Monet olisivat varmasti halunneet kuulla Marinin näkemyksiä esimerkiksi julkisen talouden epätasapainon ja sote-rahoitusvajeen ratkaisuista sekä kuulla perustelut, miksi Marinin mielestä Suomen ulkopuolelle kohdistuvista tulonsiirroista, kuten kehitysavusta, ei voi leikata.

Marinin poissaolot puoluejohtajien debateista ovat tulleet tutuiksi. Kun puhe on taloudesta, Marin usein lähettää tilalleen luottopakkinsa demarien eduskuntaryhmästä, usein Mäkysen. Mäkynen sijaisti pääministeriä myös joulukuussa Ylen A-Talkissa, jonne oli tuolloin kutsuttu suurimpien puolueiden puheenjohtajia keskustelemaan valtiontalouden tilanteesta, sopeutustoimista ja leikkauksista.

Viime heinäkuussa puolueiden puheenjohtajat keskustelivat SuomiAreenassa muun muassa verotuksesta ja valtiontaloudesta, mutta Marinia ei paikalla nähty. Tuolloin häntä tuurasi demarien varapuheenjohtaja Niina Malm.

Reissua ihmeteltiin Uudessa-Seelannissa asti

Pääministerikaudellaan Marin on viettänyt huomattavan paljon aikaa Suomen ulkopuolella, joko EU-tehtäviin liittyen tai muuten – jopa siinä määrin, että matkojen syy on saattanut jäädä hämäräksi. Marraskuussa Marin singahti kaikkien yllätykseksi Uuteen-Seelantiin, missä paikallinen mediakin ihmetteli visiitin tarkoitusta.

Kotimaan poliittisten vääntöjen sijaan Marin viihtyykin mieluummin maailman eliitin salaseurojen tilaisuuksissa, kuten Bilderberg-kokouksissa, johon Marin osallistui viime kesänäkin. Pari kuukautta sitten Marin myös ehti ottaa osaa World Economic Forumin (WEF) yleisöltä suljettuun kokoukseen Sveitsin Davosissa. Marin kuuluu myös maailman nuorten huippujohtajien Young Global Leaders -verkostoon, jonka toiminta ja kokoontumiset ovat salaisia.

Eduskunnan ulkopuolella Marinin julkiset esiintymiset onnistuvat usein silloin kun kutsu tulee mukavaan tilaisuuteen, kuten Flow-festivaalin paneeliin, jossa keskustellaan musiikkialan edistämisestä. Myös tv:n viihdeohjelmiin Marin menee mielellään. Viime aikoina hänet on nähty esimerkiksi Joonas Nordman Show’ssa sekä Laulu rakkaudelle -ohjelmassa.

Suomen Uutiset