Eduskuntavaalien lähestyessä spekulaatiot tulevasta hallituspohjasta ovat käyneet kuumina. Perjantaina pääministeri Sanna Marin (sd.) heitti lisää vettä myllyyn kuvaillessaan politiikan toimittajien yhdistyksen väittelyssä perussuomalaisia avoimen rasistiseksi puolueeksi. Samalla Marin sulki pois mahdollisen hallitusyhteistyön perussuomalaisten kanssa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä pääministeri Sanna Marin demonisoi myös ison osan suomalaisista demonisoimalla laillisen ja aina laillisesti toimineen eduskunnan toiseksi suurimman puolueen, perussuomalaiset.

– Marinin heitto kuulostaa liikaa Venäjän presidentti Putinin puheilta mielikuvitusnatseista Ukrainan hallinnossa, joilla hän perustelee raakaa hyökkäyssotaansa tavallisia ukrainalaisia vastaa. Näin epävarma oman puolueensa menestyksestä vaaleissa ei pitäisi olla, että lähtee pääministerin asemassa murentamaan vastustajansa oikeutusta olla olemassa demonisoimalla koko puolueen, Antikainen ihmettelee.

Mielipiteet pitäisi pystyä perustelemaan

Pääministeri Marinin kommentit perussuomalaisista nousivat välittömästi uutisotsikoihin. Marin perusteli väitettään sanomalla, että jotkin perussuomalaisten puheet täysistunnoissa ovat olleet rasistisia. Pääministeri ei kuitenkaan ole antanut esimerkkejä siitä, mitä puheita hän tarkoittaa.

– Jos muiden puolueiden edustajat lähtisivät pääministerin linjoille, voisi esimerkiksi esittää SDP:n olevan avoimesti Venäjä-mielinen puolue, koska innokkaimmat kaasuputkilobbarit löytyvät puolueen riveistä. Näin ei kuitenkaan ole toimittu.

– Marin voikin miettiä, haluaako hän käydä rehtiä vaalitaistoa ja antaa äänestäjien päättää puolueiden vaalitavoitteiden pohjalta, mikä puolue voittaa, vai haluaako hän vaalipaniikissa ja arvostelustaan loukkaantuneena vetää demarit kohti sen menneisyyden toimintatapoja.

– Toivottavasti Marin tuntee puolueensa historian, onhan SDP puolue, joka on yrittänyt kaapata aseellisesti vallan lailliselta esivallalta. Lisäksi pääministerin olisi luullut jo asemansa vuoksi oppineen, että omat mielipiteensä pitäisi pystyä aina perustelemaan. Yhtäkään esimerkkiä ei Marin pystynyt antamaan, joten on selvää, että motiivit löytyvät muualta kuin perussuomalaisten puheista, Antikainen huomauttaa.

Synkkiä kaikuja kylmän sodan maailmasta

Keskustelu on käynyt kuumana myös Twitterissä viikonlopun aikana. Kiivaimmat kannanotot demarileiristä jopa kyseenalaistivat perussuomalaisten legitimiteetin puolueena.

– Demokraattisesti toimivan puolueen vertaaminen fasismin välineeseen on vakavaa eritoten siksi, että se kyseenalaistaa koko poliittisen järjestelmämme. Demokratiassa kansalla on oikeus vapaasti päättää, ketkä se äänestää edustamaan itseään.

– Suomen kansa on vuodesta toiseen osoittanut, että perussuomalaisille arvoille on maassamme merkittävä kysyntä. Demarileiristä kuuluvat ehdotukset vapaista vaaleista luopumisesta eivät edistä demokratiaa, vaan ovat synkkiä kaikuja nyky-Venäjän ja kylmän sodan aikaisen itäblokin maailmasta.

– Näissä vallanpitäjät päättivät, ketkä saavat olla ehdolla, ja usein myös vaalitulos oli ennalta päätetty. Onko tämä se, mistä Sanna Marinin johtama SDP on vallanhurmassaan alkanut haaveilla? Itse pääministerin ja demarileirin demokratiavastaisten puheenvuorojen jälkeen on myös aiheellista kysyä itse pääministeriltä: aiotteko hyväksyä eduskuntavaalien tuloksen voittajista riippumatta? Antikainen kysyy.

Suomen Uutiset