Onko se rasismia, ettei sotepalveluja haluta avata laittomasti maassa oleskeleville? Mitä se on, jos suomalainen ei pääse lääkäriin? Onko se suomalaisen syrjintää? Syrjivätkö demarit suomalaisia? perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen kysyy rasismikorttia heilutelleelta Sanna Marinilta.

Pääministeri Sanna Marin kieltäytyi viime viikolla mahdollisesta hallitusyhteistyössä perussuomalaisten kanssa ja nimitteli puoluetta ”rasistikseksi”. Myös vihreät ja vasemmistoliitto kertoivat, etteivät ne mahdu samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa.

– Suomalaiset ovat syystäkin pettyneitä pääministerin puheisiin. Olen saanut puheluita, joissa ihmiset kokevat pääministerin leimanneen heidät rasisteiksi, Arja Juvonen kertoo.

– Tapasin viikonloppuna monia naisia kiertäessäni Uuttamaata toritapahtumissa. Marinin kommentti on otettu pettyneenä vastaan myös heidän keskuudessa. Yhä useampi nainen on perussuomalaisten kannattaja. Monet kertoivat leimaamisen olevan ikävää. Marinin tarkoitus taitaakin olla se, että hän haluaa pelotella naisäänestäjiä rasistin leimalla.

PS vastusti laittomien palveluita

Hallitus on vuoden 2023 alusta avannut terveydenhuollon kiireettömiin palveluihin pääsyn laittomasti maassa oleskeleville eli heille, joilla ei ole mitään syytä jäädä Suomeen.

– Kun päätös oleskeluluvasta on kielteinen, tulisi maasta poistua, Juvonen muistuttaa.

Lakiesitys käsiteltiin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Perussuomalaiset vastustivat esitystä ja esittivät sen hylkäämistä.

– Marinin syytökset voi johtua esimerkiksi tästä, perussuomalaisten valiokuntavastaava Juvonen toteaa.

– Onko se rasismia, ettei sotepalveluja haluta avata laittomasti maassa oleskeleville? Mitä se on, jos suomalainen ei pääse lääkäriin? Onko se suomalaisen syrjintää? Syrjivätkö demarit suomalaisia? Perussuomalaiset puolustavat suomalaisten palveluja.

Tutkinta käyntiin?

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä totesi, että puolueen rasistisuus on Suomen lain vastaista. Hän totesi Helsingin Sanomissa (13.1.) asiasta näin:

– Ajatus siitä, että joku suomalainen puolue olisi rasistinen on hyvin erikoinen ja vakava. Puoluelaki edellyttää että sitoutunut perustuslakiin ja kansanvaltaisten periaatteiden noudattamiseen. Jos Suomessa olisi rasistinen puolue, se tarkoittaisi että oikeusministeriö olisi puoluerekisterin ylläpitäjänä epäonnistunut tehtävässään.

– Jokisipilän huomio on tärkeä. Olisiko Marinin lausunnon perusteella syytä käynnistää tutkinta oikeusministeriön toiminnasta? Onko RKP:n hallussa oleva oikeusministeriö laiminlyönyt puoluerekisteriin liittyvän tehtävänsä? Juvonen kysyy.

Törkeää haukkumista

RKP on toistaiseksi ollut vielä hiljaa, mutta oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin tulisi Juvosen mielestä kommentoida Marinin lausuntoa.

– Nyt kannattaa tehdä oman pesän selvitys, sillä se on sekä oikeusministeriön että kaikkien Suomen perussuomalaisten oikeusturvan kannalta tärkeää.

– On törkeää, että pääministeri haukkuu perussuomalaisia rasisteiksi. Pääministerin asialinja on kadonnut täysin, Juvonen toteaa.

SUOMEN UUTISET