Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen on saanut vastauksen jättämäänsä kirjalliseen kysymykseen liittyen pääministeri Sanna Marinin taannoin esittämään väitteeseen, että perussuomalaiset olisi rasistinen puolue.

Politiikan toimittajien tilaisuudessa 13.1.2023 pääministeri Sanna Marin totesi perussuomalaisten olevan rasistinen puolue:

– En ymmärrä, miksi meidän poliitikkojen täällä Suomessa pitäisi jotenkin hymistellä tai leikkiä, että nämä puheet eivät ole totta, että niitä ei olisi sanottu.

Kysyttäessä Marin varmemmaksi vakuudeksi vielä totesi:

– Kyllä, kun katsotaan perussuomalaisten yksittäisten kansanedustajien puheita vaikkapa eduskuntasalista tai julkisuudesta, niin kyllä: nämä puheet ovat olleet rasistisia ja aidon vihamielisiä tiettyjä vähemmistöjä kohtaan.

Erikoinen ja vakava syytös

Kansanedustaja Arja Juvosen laatiman kirjallisen kysymyksen lisäksi asiaan otti kantaa Eduskuntatutkimuskeskuksen johtaja Markku Jokisipilä Helsingin Sanomissa:

— Ajatus siitä, että joku suomalainen puolue olisi rasistinen on hyvin erikoinen ja vakava. Puoluelaki edellyttää, että sitoutunut perustuslakiin ja kansanvaltaisten periaatteiden noudattamiseen. Jos Suomessa olisi rasistinen puolue, se tarkoittaisi, että oikeusministeriö olisi puoluerekisterin ylläpitäjänä epäonnistunut tehtävässään.

Naurettavaa ja demokratiaa halventavaa

Juvonen kysyi kirjallisella kysymyksellään hallitukselta, onko oikeusministeriö laiminlyönyt puoluelain mukaista puoluerekisterin valvontavelvoitetta ja onko perussuomalaisen puolueen puolueohjelma lakien vastainen.

Kirjalliseen kysymykseen vastasi pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist. Vastauksessaan ministeri toteaa, että Perussuomalaiset r.p. on merkitty puoluerekisteriin 13.10.1995 ja että puolueen säännöt ja yleisohjelma täyttivät tuolloin puoluelaissa määrätyt ehdot, ja myös sen jälkeiset muutokset sääntöihin ja yleisohjelmaan ovat täyttäneet lain edellytykset.

– Pääministerin puheissa ja ministeri Blomqvistin vastauksessa on ristiriita. Näyttää siltä, että Marin lähti kuin lähtikin lausunnollaan vaalilaukalle. Yhtä lailla kummallisia ovat olleet SDP:n ja vihreiden vahvat kannat siitä, että he eivät mahdu perussuomalaisten kanssa samaan hallitukseen. Etukäteen torpattu yhteistyön mahdollisuus on naurettavaa ja demokratiaa halventavaa. Myös kansalaisten ajatus puolueiden välisen yhteistyön tahtotilan esittämisestä etukäteen on selkeä, Juvonen toteaa.

Äänestäjiä ei pidä ohjeistaa eikä aliarvioida

Ilta-Sanomien 6.2.2023 tekemän kyselyn mukaan suomalaisista 46 prosenttia pitää melko tai erittäin huonona asiana sitä, että puolueet julistavat jo ennen vaaleja, minkä puolueen kanssa he eivät suostuisi menemään hallitukseen. Asiaa piti hyvänä 40 %, ja 14 % ei osannut muodostaa kantaansa.

– Äänestäjiä ei tule ohjeistaa, ohjata tai aliarvioida. Se on hyvin ala-arvoista, Juvonen toteaa pääministerin lausunnosta.

Suomen Uutiset