Asenteellisuus perussuomalaisia kohtaan on toisinaan kovaa, ja mitä lähemmäs eduskuntavaaleja kohti mennään, sitä levottomammaksi meno voi muuttua. Tämän sai havaita myös perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas Teija Makkonen Helsingistä, joka tammikuussa sai osakseen epäasiallista mölinää opettajayleisöltä – vieläpä tilaisuudessa, jonne hänet oli erikseen pyydetty puhujavieraaksi.

Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas, sotatieteiden maisteri Teija Makkonen kertoo itse tapauksesta Twitterissä saatteeksi jakamalleen videolle.

Video on kuvattu noin kuukausi sitten Helsingin opettajien ammattiyhdistyksen kokouksessa, siis tilaisuudessa, jonne Makkonen oli kutsuttu puhujavieraaksi nimenomaan perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaana.

Makkoselta oli pyydetty puheenvuoroa koulutuspolitiikasta opettajille, mutta tilaisuus sai omituisen käänteen, kun sivistyksen ja koulutuksen ammattilaisista koostuva yleisö alkoi välittömästi häiritä puhetta Makkosen esiteltyä itsensä ja mainittua taustansa perussuomalaisten ehdokkaana.

Yleisöstä huudellaan: ”Eiiii! Buu!” Eikä siinä vielä kaikki, sillä Makkosen esittelypuheenvuoron lopussa opettajayleisön seasta kuuluu vielä huuto: ”Noloo!”

Tilaisuuden järjestäjä ei reagoinut

Makkosen koulutuspoliittinen puhe käsitteli ajankohtaisia yleisiä teemoja koulumaailmasta, kuten opetusryhmäkokojen pienentämistä, koulujen rahoitusvajeen paikkaamista sekä rakenteellisten ratkaisujen tekemistä nykyisen hankehumpan sijaan. Opettajayleisön alatyyliset reaktiot lienevät kuitenkin syntyneet muista syistä kuin Makkosen puheen sisällöstä.

Suomen Uutisten tavoittama Makkonen ihmettelee saamaansa vastaanottoa sekä sitä, että tilaisuuden järjestäjä ei reagoinut huuteluun mitenkään.

– Puheenvuoroni kesti yli kaksi minuuttia, eikä järjestävä taho pyytänyt huutelijoita hiljenemään, vaan huutelu jatkui vielä puheen lopussa, taputusten päälle, Makkonen ihmettelee.

Opettajien käytös ihmetyttää

Makkonen sanoo pohtineensa tapausta jälkikäteen kahdesta näkökulmasta. Makkonen muistuttaa, että ensinnäkin kouluyhteisöissä opettajien eräänä tehtävänä on myös estää koulukiusaamista.

– Millaista ideologiaa kouluissa lapsille nykyään syötetään ja miten koulukiusaamiseen puututaan opetusympäristöissä, jos opetusalan ammattilaisten itsensä oma käytös on kasvatuksen ja koulutuksen sisäisessä tilaisuudessa tällaista?

Makkonen on Helsingin kaupunginvaltuutettu, ja hän työskentelee kansanedustaja Tom Packalénin avustajana eduskunnassa. Makkonen sanoo, että tilanne opettajien ammattiyhdistyksen kokouksessa ei mennyt hänellä ihon alle, mutta samassa tilanteessa joku toinen ehdokas olisi saattanut kokea tilanteen eri lailla.

– Joskus ihmetellään, miksi ihmiset eivät lähde mukaan politiikkaan. Jos vastaanotto on tämä, niin varsinkin uudemmat ehdokkaat, joilla ei ole aiempaa kokemusta edes valtuustotyöstä, voivat pitää tällaista rajuna.

Vaalirauha kuuluu kaikille ehdokkaille

Sosiaalisen median perussuomalaisiin kohdistuva mölinä on viime viikkoina kiihtynyt sosiaalisessa mediassa, ja Makkosen tapaus osoittaa, että huutelu on valunut jo sähköisten alustojen ulkopuolelle.

Makkonen näkee kokonaisuudessa yhtäläisyyksiä pääministeri Sanna Marinin (sd.) äskettäiseen kommenttiin. Marin väitti tammikuussa politiikan toimittajien vaalitentissä perussuomalaisten olevan ”avoimesti rasistinen puolue”.

– Eihän demokratia voi toimia näin, että yhtä puoluetta dissataan, vieläpä pääministerin tuella, joka itse huutelee rasistiväitteitä, Makkonen sanoo.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kommentoi tapausta Twitter-tilillään ja muistuttaa vaalirauhan kuuluvat kaikkien puolueiden ehdokkaille.

Suomen Uutiset