Jyväskyläläinen demari ahdistui perussuomalaisten vaalitilaisuudesta niin paljon, että ilmoitti aikovansa boikotoida hotellia, jossa tilaisuus oli järjestetty. Boikottijulistus sai somessa osakseen niin paljon kritiikkiä, että demariaktivisti poisti alkuperäisen twiittinsä, jossa hän maalitti perheyrityksen omistaman hotellin. Mutta oikeudestaan demonisoida perussuomalaisia ei demari aio tinkiä.

Lauantaina jyväskyläläinen Jarkko Veijanen kirjoitti twiitin, jossa hän kertoi pöyristyneensä siitä, että paikallisessa hotellissa oli järjestetty hänelle epämieluisan puolueen vaalitilaisuus. Veijanen kertoi aikovansa jatkossa boikotoida kyseistä perheyritystä.

– Olen aikaisemmin suosinut hotelli Versoa Jyväskylässä, Veijanen kirjoitti.

– Verso toimii tänään rasistisen äärioikeistopuolueen vaalikahvilana, joten suosin jatkossa muita paikkoja.

– Yrittäjällä on vapaus valita asiakkaansa. Vapaus tuo mukanaan vastuun. Arvovalintoja.

Veijasen ”rasistiseksi äärioikeistopuolueeksi” kutsuma puolue oli perussuomalaiset. Perussuomalaisten puoluesihteeri Arto Luukkanen oli lauantaina tunnin ajan tavattavissa hotelli Verson aulassa. Paikalla oli myös Keski-Suomen eduskuntavaaliehdokkaita.

Tulitukea vihreältä tutkijalta

Median usein ”puolueettomana tutkijana” esittelemä Oula Silvennoinen (vihr.) riensi heti komppaamaan Veijasen boikottia hotelli Versoa kohtaan.

– Jaha. No eipä tarvitse enää mennä, Silvennoinen kirjoitti.

Ei ole tiedossa, onko tohtori Silvennoinen tätä ennen kovinkin usein majoittunut hotelli Versossa vieraillessaan synnyinkaupungissaan Jyväskylässä.

Jarkko Veijanen kertoo olleensa yhteydessä hotelli Versoon ja saaneensa vastauksen, että kyse on yksityishenkilön varauksesta. Veijasen mukaan kyseessä on ”täysin arvovalinta ja yrityksen valinta tekee vähän surulliseksi”.

Pitäisikö maalittaminen kriminalisoida?

Nettikielellä Veijasen toiminta on maalittamista. Maalittaminen tarkoittaa sitä, että joku tai jotkut yrittävät usuttaa suuren joukon ihmisiä hyökkäämään tietyn ihmisen tai yrityksen kimppuun somessa ja kehottavat esimerkiksi boikotoimaan yrityksen palveluja. Tässä tapauksessa kohteena oli perheyritys.

Pääministeri Sanna Marinin hallitus on ollut erityisen huolissaan poliitikkoihin ja virkamiehiin kohdistuvasta maalittamisesta. Oikeusministeriön laatimaan selvitykseen sisältyy lakiluonnos, jonka mukaan maalittamisen tulisi tietyissä tapauksissa olla virallisen syytteen alainen rikos.

Vapaus valita vai velvollisuus syrjiä?

Yhdenvertaisuuslaki kieltää syrjinnän iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen, tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Veijanen väittää moneen kertaan puolustavansa yrittäjän vapautta valita asiakkaansa, vaikka hän aikoo nimenomaan boikotoida hotelli Versoa siksi, että hotelli ei syrji asiakkaitaan.

Veijasen logiikan mukaan yrittäjällä on vapaus valita asiakkaansa, mutta tuohon vapauteen sisältyy jollakin kummallisella tavalla ”vastuu” tai jopa velvollisuus syrjiä perussuomalaisia.

– Nostin huomioksi nimenomaan sen, että tuohon vapauteen sisältyy vastuu, Veijanen kirjoittaa.

”Kyllä mä demonisoin äärioikeiston”

Yksityishenkilö huomauttaa, että Veijanen kategorisoi ja demonisoi ihmisiä.

– Perussuomalaiset ovat ihan yhtä iso ryhmittymä kuin te demarit. Et sä voi demonisoida heitä, vaikka olet eri mieltä heidän politiikastaan, ja antaa ymmärtää, että heidän takia jotain hotellia pitäisi boikotoida.

– Kyllä mä demonisoin äärioikeiston ihan niin reilusti ja selkeesti kuin haluan. Siinä ei sijun mielipidettä kavata tai kysellä, Veijanen vastaa (kirjoitusvirheineen).

Jarkko Veijanen on ollut sosialidemokraattien ehdokkaana ainakin kuntavaaleissa 2021 ja aluevaaleissa 2022. Hän ei tullut valituksi.

Veijanen poisti twiittinsä myöhemmin

Veijasen provosoiva twiitti sai tietenkin paljon palautetta. Myöhemmin hän kertoo poistaneensa paikallista yrittäjää maalittaneen twiittinsä.

– Poistin twiittini, koska ketjuun tuli niin paljon loukkaavaa sisältöä ja koska työnantajani tägättiin siihen, Veijanen kirjoittaa.

Ehkä Veijasen pitäisi noudattaa neuvoa, jonka Oula Silvennoinen taannoin antoi henkilölle, jota Silvennoinen oli ensin maalittanut tämän työnantajalle.

– Tässä on sinulle ilmainen vinkki: jos sinun pitää huolestua siitä, että touhusi tulee työnantajasi tietoon, kannattaa miettiä kestääkö touhusi ylipäänsä arvostelua.

SUOMEN UUTISET